Controversata judecătoare Lia Savonea susține interviul pentru promovare la Curtea Supremă a României

Marti, 21 Martie 2023, ora 07:46
2236 citiri
Controversata judecătoare Lia Savonea susține interviul pentru promovare la Curtea Supremă a României
Judecătoarea Lia Savonea, candidat pentru Înalta Curte de Casație și Justiției FOTO Hepta

Lia Savonea, preşedinte al Curţii de Apel Bucureşti, susţine marţi, la Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, interviul pentru promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală.

Potrivit portalului CSM, Lia Savonea este programată la ora 9,30, ea şi Lucreţia Albertina Postelnicu fiind singurii magistraţi pentru Secţia Penală care au reuşit să treacă de faza evaluării hotărârilor judecătoreşti.

Lia Savonea a fost preşedinte al CSM.

Comunitatea Declic a lansat o petiţie publică împotriva ei, semnată de zeci de mii de oameni, în care solicită CSM să nu o promoveze la Instanţa supremă.

Declic face referire la faptul că, în anul 2015, Savonea a condamnat un bărbat la doar 8 luni de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor. Bărbatul respectiv a fost acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu nepoata sa în vârstă de 13 ani, însă judecătoarea a aplicat o pedeapsă minoră, justificând că fetiţa şi-ar fi dat consimţământul.

"Comunitatea Declic, prin vocea a peste 18.000 de semnatari ai petiţiei, cere Secţiei pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii să nu premieze o judecătoare care a lăsat liber un violator de copii. Demersul Declic este susţinut şi de ONG-urile Corupţia Ucide, Asociaţia Dream Project, Asociaţia Necuvinte, Reset, Asociaţia SAMAS, Inţiativa România, Asociaţia Dăruieşte Viaţă, #REZISTENTA, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Asociaţia Evoluţie în Instituţie, Rezist Galaţi, Asociaţia Pe Stop, #Rezist Milano, Amprenta de Bine. Judecătoarea Lia Savonea vrea să promoveze la ICCJ, după ce a considerat că un violator poate fi pedepsit cu doar 8 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei. Lia Savonea a motivat că victima, nepoata de 13 ani a agresorului, a fost de acord, din moment ce nu le-a spus nimic părinţilor", spune Declic, într-un comunicat remis presei.

„În cazuri similare, judecătorii au fost cercetaţi disciplinar şi sancţionaţi. Nu înţelegem de ce, în cazul Liei Savonea, o astfel de hotărâre halucinantă a fost trecută cu vederea. CSM poate opri promovarea judecătoarei şi să dea, astfel, un semnal că sistemul judiciar începe să protejeze copiii împotriva prădătorilor sexuali", a declarat Denisa Soare, coordonatorul campaniei Declic.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#Lia Savonea, #curtea suprema, #Inalta Curte de Casatie si Justitie , #justitie