Ziare.com

Cazul devalizarii FNI: Cum s-a prescris acuzatia lui SOV de instigare la delapidare, cand dosarul era pe masa Liei Savonea

de Ionel Stoica
Duminica, 20 Octombrie 2019, ora 21:45

   

Cazul devalizarii FNI: Cum s-a prescris acuzatia lui SOV de instigare la delapidare, cand dosarul era pe masa Liei Savonea
Termenele lungi de judecata date pe motive discutabile au trenat timp de aproape un an judecarea dosarului devalizarii Fondului National de Investitii, in care era inculpat Sorin Ovidiu Vintu. Consecinta: cea mai grava infractiune de care era acuzat mogulul, instigare la delapidare cu consecinte deosebit de grave, s-a prescris.

Totul s-a intamplat in perioada in care dosarul era pe masa judecatorilor Lia Savonea - in prezent sefa CSM si Daniel Gradinaru - in prezent seful Sectiei Penale de la Inalta Curte, explica magistratii care au solutionat definitiv acest proces mediatizat.

Completul care a preluat judecarea acestui dosar, format din Daniela Panioglu si Ciprian-Alexandru Ghita, au solutionat in 7 luni dosarul devalizarii FNI. Dupa cum am aratat, magistratii au constatat ca infractiunea de instigare la delapidare cu consecinte deosebit de grave era prescrisa in momentul in care au preluat dosarul, iunie 2016.

Cei doi judecatori l-au condamnat pe SOV la 8 ani de inchisoare pentru spalarea banilor in forma continuata. Maximul de pedeapsa pe care-l putea primi mogului, dupa ce a primit un "spor" de 3 ani pentru forma continuata, in contextul in care acesta a facut denunt si a beneficiat de reducerea cu jumatate a pedepsei.

Motivele condamnarii lui SOV: "Gravitatea deosebit de sporita a faptei penale, prin cuantumul sumelor folosite si prin mecanismul elaborat utilizat".

Citeste o analiza publicata pe Ziare.com de judecatorul Daniela Panioglu privind modul in care infractorii isi reduc pedeapsa dupa ce fac denunturi si recunosc acuzatiile - Cu rabojul, la socoteala pedepsei - Un judecator arata cum ajunge un criminal sa faca doar 5 ani de inchisoare

Motivarea

In motivarea deciziei de condamnare, Panioglu si Ghita explica faptul ca dupa ce a intervenit prescriptia faptelor, SOV nu a mai solicitat continuarea procesului penal. Cei doi magistrati arata ca prescriptia a intervenit in momentul in care dosarul era pe masa judecatorilor Lia Savonea si Daniel Gradinaru.

"In ceea ce priveste infractiunea de instigare la delapidare, cu consecinte deosebit de grave, prev. de art.47 din noul Cod penal, raportat la art.295, alin.1 din noul Cod penal, cu aplicarea art.308, alin.1 si alin.2 din noul Cod penal, art.309 din noul Cod penal si art.5 din noul Cod penal, Curtea constata ca s-a implinit termenul de prescriptie speciala a raspunderii penale, iar apelantul-intimat-inculpat (Sorin Ovidiu Vintu - n.red.) nu a solicitat continuarea procesului penal.

Astfel, constata ca termenul de prescriptie speciala a raspunderii penale este de 16 de ani, potrivit art.154, alin.1, litera b din noul Cod penal, raportat la art.155, alin.4 din noul Cod penal, care curge din luna martie a anului 2000, dupa cum s-a retinut prin rechizitoriu, astfel ca termenul de prescriptie speciala a raspunderii penale s-a implinit in luna martie a anului 2016, cand completul de apel a fost compus din judecatorii Daniel Gradinaru si Lia Savonea", se arata in motivarea condamnarii lui SOV.

Cronologia dosarului

24 septembrie 2012 - SOV este trimis in judecata pentru instigare la delapidare si spalare de bani. Acuzatia principala: in perioada premergatoare prabusirii FNI, decembrie 1999 - martie 2000, SOV l-ar fi instigat pe Nicolae Popa, zis "Tatal FNI", sa delapideze din patrimoniul FNI. Sumele delapidate ar fi fost folosite in interesul lui SOV, iar cu o parte din acestea a cumparat mai multe imobile.

9 februarie 2015 - Tribunalul Bucuresti l-a achitat pe SOV pentru instigare la delapidare si l-a condamnat la 4 ani de inchisoare pentru spalare de bani. Pedeapsa a fost contopita cu alte sentinte primite de SOV si a rezultat o condamnare finala de 6 ani si 4 luni inchisoare.

18 martie 2015 - Contestatiile lui SOV si ale procurorilor din acest caz sunt inregistrate la Curtea de Apel Bucuresti.

Martie 2016 - Se prescrie infractiunea de instigare la delapidare. Pe de alta parte, potrivit motivarii judecatorilor Panioglu si Ghita, infractiunea de spalare de bani nu s-a prescris deoarece in momentul trimiterii in judecata a lui SOV, 24 septembrie 2012, acesta inca "se mai afla in detentia si folosinta unor imobile, care fusesera dobandite cu sumele ilicite obtinute in urma fraudarii FNI".

21 februarie 2017 - SOV este condamnat la 8 ani de inchisoare pentru spalarea banilor in forma continuata. Instanta constata ca infractiunea de instigare la delapidare s-a prescris.

De ce nu s-a judecat rapid?

Reporterul Ziare.com a studiat cum s-a derulat la Curtea de Apel Bucuresti judecarea acestui proces si care au fost motivele de amanare in acest caz. Cele ai multe termene au privit pregatirea apararii lui SOV, dupa ce avocatul acestuia a solicitat diverse probe din dosarul caderii FNI, in care fusese judecat Nicolae Popa.

In mai multe cazuri mediatizate, in momentul in care exista riscul prescrierii faptelor, judecatorii dau termene scurte, de 1 sau 2 saptamani, si accelereaza administrarea probelor.

Asa s-a intamplat in dosarul lui Ovidiu Tender - Rafo sau in cel privindu-l pe Dan Voiculescu - privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.

De altfel, in momentul in care li se repartizeaza dosarele spre solutionare, judecatorii verifica care sunt termenele de prescriptie. Apoi, potrivit procedurii, se cer motivele de apel si apoi se discuta pe probele solicitate.

Completul format din Daniela Panioglu si Ciprian-Alexandru Ghita, care a intrat in dosar dupa ce au iesit Lia Savonea si Daniel Gradinaru, a incercat sa solutioneze cu rapiditate acest caz, a pus in discutie si administrat probele, mai multe documente si audieri de martori.

Termenele si sentinta Curtii de Apel Bucuresti, pe portalul instantelor.

Amanari la foc automat

Pana atunci, insa, amanarile s-au facut pe banda rulanta.

15 aprilie 2015 - complet format din Daniel Gradinaru si Risantea Gagescu.
Amanare pentru ca Sorin Ovidiu Vintu sa-si angajeze avocat.

13 mai 2015 - complet format din Lia Savonea si Daniel Gradinaru.

Avocata Angelica Enache, care-l reprezenta pe SOV, cere termen pentru pregatirea apararii.

10 iunie 2015 - complet format din Daniel Gradinaru si un judecator care o inlocuieste temporar, pentru acest termen, pe Lia Savonea.
Avocatul lui SOV cere termen pentru pregatirea apararii, pentru a copia mai multe dosare de urmarire penala de la Tribunalul Bucuresti din dosarul caderii FNI, dar si pentru a se asigura continuitatea completului.

10 septembrie 2015 - complet format din Lia Savonea si Daniel Gradinaru.
Avocatul lui SOV s-a plans ca nu a putut copia toate informatiile de pe hard-disk-ul aflat in dosarul de la Tribunalul Bucuresti, ar fi fost o problema la departamentul IT al instantei.

14 octombrie 2015 - complet format din Daniel Gradinaru si Lia Savonea.
Societatea Imobiliar Network 2002 - care avea actionar majoritat off-shore-ul cipriot Stonecom Limited, controlat de SOV - parte in acest proces, solicita amanarea procesului deoarece consilierul juridic nu se poate prezenta. Procurorul cere sa faca si el copii de pe hard-disk-ul de la Tribunal.

11 noiembrie 2015 - complet format din Lia Savonea si Daniel Gradinaru.
Procurorul s-a plans ca nu a avut acces la tot continutul hard-disk-ului aflat in dosar. El arata ca in contextul in care s-ar putea solicita o expertiza financiar-contabila in acest caz, aceasta exista in dosarul de la Tribunal, intr-unul din dosarele de urmarire penala.

19 decembrie 2015 - complet format din Daniel Gradinaru si Lia Savonea.
Procesul este amanat deoarece nu a venit expertiza financiar-contabila din dosarul de la Tribunalul Bucuresti.

3 februarie 2016 - complet format din Lia Savonea si Daniel Gradinaru.
Documentul solicitat de la Tribunalul Bucuresti este comunicat, dar procurorul solicita si alte documente de la aceasta instanta, expertize financiar-contabile si anexe.

2 martie 2016 - complet format din Daniel Gradinaru si Lia Savonea.
Procesul amanat dupa ce documentele de la Tribunalul Bucuresti nu au venit, iar procurorul cere atasarea in integralitate a dosarului de la Tribunalul Bucuresti.

30 martie 2016 - complet format din Daniel Gradinaru si Adina Adriana Radu.
Avocatul cere termen pentru studierea actelor sosite de la Tribunalul Bucuresti.

27 aprilie 2016 - complet format din Lia Savonea si Florin Purigiu.
Avocatul lui SOV nu poate veni, deoarece era la un proces la Curtea de Apel Suceava. Amanare pentru lipsa de aparare.

25 mai 2016 - complet format din Adina Adriana Radu si Ruxandra Grecu.
Amanare pentru respectarea continuitatii completului.

Dosarul judecat de Panioglu si Ghita

Cum s-au desfasurat termenele, dupa schimbarea completului:

22 iunie 2016 - complet format din Daniela Panioglu si Ciprian-Alexandru Ghita.
Procesul este amanat pentru audierea lui SOV.

14 septembrie 2016 - Procesul amanat deoarece sunt probleme cu citarea lui SOV, care era inchis la Rahova, acesta este citat la locul de detinere.

12 octombrie 2016 - SOV cere judecarea in lipsa, avocatul acestuia solicita mai multe probe.

14 octombrie 2016 - Pronuntare: sunt acceptate ca probe mai multe inscrisuri in circumstantiere si audieri de martori, este amanata discutia cu privire la o posibila expertiza financiar-contabila.

26 octombrie 2016 - Sunt citati martorii si depuse inscrisurile in circumstantiere.

23 noiembrie 2016 - Sunt audiati primii 2 martori, alti 2 martori sunt citati cu mandat.

27 decembrie 2016 - Sunt audiati ultimii doi martori.

18 ianuarie 2017 - Instanta respinge ca neutila cauzei efectuarea unei expertize financiar -contabile, arata ca deja au fost efectuate doua expertize in acest caz. Procesul ramane in pronuntare.

Pronuntarea este amanata succesiv de mai multe ori - 1 februarie 2017, 8 februarie 2017 si 15 februarie 2017.

21 februarie 2017 - SOV este condamnat la 8 ani de inchisoare pentru spalarea banilor in forma continuata. Instanta constata ca infractiunea de instigare la delapidare s-a prescris.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 23019 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Traim decenii de impliniri marete

Traim decenii de tzeapa si avint
Traim decenii de smen si frumusete
Traim decenii de intelept cuvint
Visam decenii traite in imunitate
Visam decenii de drum spre comuism
Cu mult pupincurism
Visam decenii de suveranitate
Cu totala imunitate
Visam decenii de mindru eroism

Timp biruitor de glorii si de dor
Noi iti vom urma cu toti chemarea ta
Iubite Cneaz de Belina
Timp de bucurii, al intregii Mafii
Poporu-ntreg si tara prin cintec te-or slavi

Din trecut in zbor, ramii nemuritor
In tot ce-am luat si tzarii am furat
Vis, sarbatoresc, pe plaiul romanesc
Poporu-ntreg si Mafia in cintec te slavesc

Refren:
Traim decenii de impliniri marete
Traim decenii de spaga si avint
Traim decenii de smen si frumusete
Chiolhanuri si ospete
Traim decenii de intelept cuvint
Cu cumetria in vint
Visam decenii traite in demnitate
Visam decenii de drum spre comuism
Cu mult pupincurism
Visam decenii de suveranitate
Cu mult bacsis si imunitate
Visam decenii de mindru nepotism

 

Deci exista dovezi clare ca lia savonea a fost partasa la actiunile

mafiei securisto-comuniste de la FNI ! Nu se poate sa fie condamnati toti acesti infractori si complicii lor indiferent de timpul scurs ? De ce se dau termene de prescriere ? Acesti borfasi nu s-au ascuns ca sa zicem ca au suferit restrictii in acesti zeci de ani, dimpotriva au dus-o excelent cu banii furati ! Care-i sensul prescrierii ? Acela ca infractorii au suferit restrictii ale vietii ascunzandu-se... Dar aici nu-i adevarat ! Nu trebuie sa vedem si spiritul legii nu numai forma ei ???

 

m

lia Savonea!!!! Sapunica buna la spalai camasi.

 
 

tot infantil?!!

mai ia o pauza de la latrina a 3...indobitoceste ..creierul si ala putin ramas..

Acum se leaga lucrurile,cum iRealitateaTv incā e..

Carevasazicā escrocul Sorin Ovidiu Vantu,sponsor principal al fostului PNL(nu alianta actuala pnl&pdl)alaturi de Dinu Patriciu la acea vreme,a FURAT economiile a milioane de romani prin escrocherii financiare SAFI.
Cu banii furati si-a cumparat televiziunea Realitatea Tv de la Prigoana...
Inainte sa fie arestat,si-a matrasit televizia,pe la diversi inrerpusi,
ajungand pana la urma ciopartita jumate la Ghita si cealalalta la evreu+Cosmin Gusā(!!!!)
De unde o fi avut bani,un amārat de comentator "consultant" fost secretar general PSD,nici dreak nu stie.
Acum inteleg de ce:
1.Laura Codruta Kovesi este injurata sistematic de acesti doi NEMERNICI:Gusā si Hoandra in emisiunile lor
2.De ce la fiecare yrei vorba,a Patra este "Statul Paralel"
3.De ce iRealitateaTv nu este INCHISA pentru datoriile colosale pe care le are
Cheia este la Lia Savonea...!
De televiziunea asta are nevoie presedintele Iohannis,sprijinita de Lia Savonea?!?

mai mircea badea, uite cum stau lucrurile

cuc trebuie acuzat de terorism (deturnare de avioane)
sapunica pentru obstructionarea actului de justitie
sluga (tentativa no 7) a declarat ca ea nu este independenta ci doar executa ordinele primite
deci, nu poate fi independenta asa cum trebuie sa fie justitia intr-o democratie.

nu e vina

magistratilor din statul paralel cu interesele poporului roman ca scapa pe banda infractori prin metoda prescrierii faptelor. Ei fac doar ce le permite legislatia stramba.

Problema e determinata de prevederile legale privind prescriptia, care permit curgerea termenului de prescriptie si DUPA trimiterea in judecata. Intr-un sistem judiciar normal, acest lucru nu ar mai fi posibil DUPA trimiterea in judecata. Nu mi se pare intamplator faptul ca acest lucru e totusi posibil in Romania si Italia :))

Aceste prevederi legale trebuie schimbate si abuzul inceteaza de la sine. La fel cum trebuie schimbata si prevederea constitutionala iliesciana privind prezumarea caracterului licit al averii, in sensul rasturnarii sarcinii probei in domeniul fiscal, astfel incat imbogatitii pe langa lege sa fie obligati sa demonstreze ca si-au obtinut averile legal.

Constat ca in RO un proces poate fi amanat la nesfarsit

Macar pentru ca lipseste avocatul sau ca trebuie sa mai studieze niste probe. De ce RO mai are nevoie de judecatori platiti cu 15 salarii medii pe economie si cu pensii asijderea? Milioane de romani muncesc pe rupte pe bani putini, fara sa poata sa-si ridice copiii din mizeria la care i-a condamnat neo-comunismul iliescian. Milioane de romani sunt condamnati la o viata precara din dorinta PSD de a jefui cat mai mult si fara teama.

Iar Ciordache mai cerea sa se reduca si termenele de prescriptie, caz in care marii mafioti nici n-ar mai fi fost deranjati cu judecata ci totul ar fi murit in perioada de cercetari penale.

Putina rabdare sa vina noul guvern , atunci va plati precis daca...

este vinovata .

 

Auzi un de zile?? Portocala. Onea si toti elitii cu toate pro

bele , de cit timp sunt liberi? O sa ma, va, sa te, sa ne ridem cu saritura sub inaltime a lui Orban. Sa nu fie cvorum .

Care probe?

Tu crezi ca zisele unora de la antene sunt probe? Onea si Portocala si-au facut datoria, numai cretinii pot crede familia Cosma e dalba ca neaua si cu averea facuta cinstit. Doar pe niste vorbe inregistrate nu-i poate condamna nimeni, dar circul trebuie intretinut, ca altfel pica toata sandramaua modificarilor legilor justitiei, pentru niste presupuse "abuzuri", niciodata dovedite. Au fost deasemenea si niste pretexte s-o darame pe Kovesi si n-au reusit. Au facut-o borfasii din justitie si mai mare!

erie draga, cred ca ai cetiti din doi in doi și nu ai

priceput esentialul: in tara asta, poti fura cat cuprinde ca te scapa prescriptia !
Si de ar vrea cineva, pe faptele din FNI s-a asternut de mult, de foarte mult timp prescriptia !
Dara noi tot nu am aflat lista profitorilor care au luat munti de bani de la FNI, saracind si mai mult saracii, pt ca ei sa se devina peste noapte capitalisi de succese !
Multi sunt si acum politicieni sau magistrati curati ca lacrima !
De ce nimeni dintre partidele ce s-au perindat la guvernarea tarii, inclusiv ai tai leberali nu au publicat a lista ???
Pt ca este posibil ca pe ea sa figureze si nume ale lor !!!
Asa ca speri *** dijaba !

Gurgui...bine , daca s-a prescris , nu mai face ..

parnaie , dar sa dea banii inapoi...sau nici asa ?

Tinte sigure !!!

Daniela Panioglu si Ciprian-Alexandru Ghita au devenit tinte pentri Lia&Compania !!!
De ce au solutionat asa repede dosarul?
SS-ul are noi tinte!!!

 

savoniera mai are un pic si e pe faras...in scurt timp ajunge direct

langa dragnea...o penala fara pereche sluga a psdului=partidul mafiotilor..

 

daca tot esti asa pornit,spune-mi si mie,daca prejudiciul lui

Dragnea este > sau egal cu chiria incasata de baiatul care vrea inca un mandat,pe casa statului ?

Prejudiciul

lui zdragnea este cat palatele lui, cat Belina si cat limizinele si fermele si nuntile odraslei. Plus cheltuielile cu amanta.
chiar si atat...

Mai infantile

baiatul care vrea inca un mandat a fost ales si va fi inca odata de milioane de romani. Infractorul dracnea, veprica si gasca lor de hoti ordinari nu au fost alesi nominal de nimeni. Daca vorbim de bani, numai prejudiciul din fonduri europene facut de dracnea si gasca sa, de peste 21 mil. euro, ar fi suficient ca sa iti raspund la intrebare.
Si asta este numai o particica din banii furati fara jena de psd-isti care, majoritatea sunt depusi in paradisuri fiscale de nu le stie nici vantul nici pamantul.
In locul vostru, al trollilor psd, as lasa-o moale, ca macane.

FNI a fost calea prin care comunisti reprofilati in capitalisti

au luat de la ai multi, prosti si saraci, ca sa se ajunga ei miliardari.
A existat la un moment dat o lista a celor ce s-au ingrasat de la SOV, lista in care apareau cam toata politichia romaneasca si varfurile structurilor statului nostru capitalist.
Vantu nu o data a spus pe ecranul tv ca are a lista iara de politicul il va pedepsi, o va prezenta poporului.
Cum in lista aceea au figurat inclusiv magistrati de frunte, lucru spus chiar de Vantu, interesul a purtat fesul și asa cum al nostru prezident vrea inca o data ca sa aiba imunitate si sa scape de chinul dosarului penel ce il asteapta pt fasificare de acte și obtinere de foloase necuvenite, asa au procedat si inaintasii lui Iohannis, scapand cu institutia presecriptiei !
NU este o stire, este in fapt un fapt ce ne-a adus la Romania de azi, in care hotia, coruptia si minciuna au ajuns politica de stat.
De aceea nici un politician nu accepta macar ideea unei legi care sa impiedice indivizii patati, sa mai acceada la functii publice, lege atat de ceruta de cei ce am luat gazele in ochi in august 2018 !

 

Exista vreun PSD-ist sau apropiat al PSD-ului

fara "schelete im dulap" ?

 

l69, asta este limita ta de gandire... PSD si nimic altceva

Poi, de ai ceti ce apare prin presa asta a noastra, ai fi aflat ca in parlamentul tarii indivizii patati sunt in jur de 45% din cei afati in scaune. PSD-ul este la egalitate, din acest punct de vedere cu PNL-ul.. Doar rezistentii stau mai bine, poate si pt ca au putine locuri in al parlament !
Asa ca daca doar socialistii ar fi raul astei tari, ar fi usor de scpat de al rau... Din pacate, raul porneste de la varful varfurilor in care avem un individ dovedit de instanta ca a furat prin falsificare de acte, drept pt care instanta a dispus restituirea bunurilor furate și a banilor obtnuti ilicit din inchirierea alor bunuri !
Stii cumva ca intaiul om din statul asta sa fi procedat la resitituirea banilor obtinuti ilicit ???
Si atunci de ce vorbim doar de PSD, cand toti de la varf la coada sunt in oala aia !
Asa se explica de ce toti fug ca de DR ac-ul de legea aia pe care noi toti o cerem pt a nu se mai permite accederea la functii publice a celor patati !
Stiu, sunt convins ca nu iti place ceea ce eu am postat, dara eu cred ca nu exista hotzi buni si hotzi rai, ci doar HOTZI !

gURGUI...vorbim doar de psdisti ptr-ca ei fac ...

legile , le fac doar ptr ei , ce nu iti este in clar ?...plus ca seful lor ii la parnaie , asa exemplu da seful psd si al camerei deputatilor ?

Domne, ocserv că multi vine să se ee

de duoamna liuta, si o bălăcăreste si o acuză de toate relele. Da' noi, ciorditorii de elită, stim că ne-a fost, ieste si ne va fi paine caldă pentru ai nostri, si aprigă masteră pentru ăi de ne vrea băgati la ocnă.
D-aia vom vota cu veorica si cu pesedeii, să crape de oftică toti sorosistii si ceilanti dujmani ai boborului!
Free dracnea!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor