Locul deputatei Liana Dumitrescu, vacant pana in 2012

Sambata, 29 Ianuarie 2011, ora 11:46
1853 citiri

Mandatul deputatei Liana Dumitrescu, decedata pe data de 27 ianuarie, din cauza unei tromboze extinse a venelor cerebrale, va ramane vacant pana la alegerile din 2012.

Legea nu este clara in privinta unei asemenea situatii - moartea unui ales al minoritatilor, relateaza Adevarul.

Potrivit lui Mihai Voicu, deputat PNL, desi nu se scrie exact in legea electorala, sunt mai multe aspecte care duc la concluzia ca locul va ramane vacant pana la alegerile din 2012.

"Parlamentarii minoritatilor sunt alesi intr-un mod special, in urma unui scrutin national. In acest caz, insa, nu se pot organiza alegeri partiale si nu se poate recurge la organizarea unora nationale pentru Parlament, ceea ce inseamna ca locul va fi ocupat abia anul viitor", a explicat Voicu.

Potrivit liderului grupului minoritatilor nationale din Parlament, Varujan Pambuccian, acesta este un caz fara precedent, care va fi luat in discutie in cadrul sedintei de luni a grupului.

Potrivit legii electorale, deputatii minoritatilor nationale, in afara de maghiara, sunt alesi la nivel national cu cel putin 15 la suta din voturilor minoritatii pe care o reprezinta. Daca postul ramane vacant in urma decesului unui parlamentar, ar trebui organizate alegeri.

Insa reprezentantii minoritatilor nu candideaza in niciun colegiu, ci la nivel national, iar aceasta situatie nu este reglementata in lege.

Citeste si:
Liderii PNL speră că Ciucă va pica în Parlament. Ce plan a conceput Florin Cîțu - surse
Liderii PNL speră că Ciucă va pica în Parlament. Ce plan a conceput Florin Cîțu - surse
Liderul PNL Florin Cîțu și apropiații săi din conducerea partidului speră că generalul Nicolae Ciucă nu va trece de votul Parlamentului. Prin urmare, președintele Klaus Iohannis va...
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă orașul Buzău de localitatea Vadu Pașii. La un capăt panglica a fost tăiată...
Sursa: Ziare.com