Locul deputatei Liana Dumitrescu, vacant pana in 2012

Sambata, 29 Ianuarie 2011, ora 11:46
1853 citiri

Mandatul deputatei Liana Dumitrescu, decedata pe data de 27 ianuarie, din cauza unei tromboze extinse a venelor cerebrale, va ramane vacant pana la alegerile din 2012.

Legea nu este clara in privinta unei asemenea situatii - moartea unui ales al minoritatilor, relateaza Adevarul.

Potrivit lui Mihai Voicu, deputat PNL, desi nu se scrie exact in legea electorala, sunt mai multe aspecte care duc la concluzia ca locul va ramane vacant pana la alegerile din 2012.

"Parlamentarii minoritatilor sunt alesi intr-un mod special, in urma unui scrutin national. In acest caz, insa, nu se pot organiza alegeri partiale si nu se poate recurge la organizarea unora nationale pentru Parlament, ceea ce inseamna ca locul va fi ocupat abia anul viitor", a explicat Voicu.

Potrivit liderului grupului minoritatilor nationale din Parlament, Varujan Pambuccian, acesta este un caz fara precedent, care va fi luat in discutie in cadrul sedintei de luni a grupului.

Potrivit legii electorale, deputatii minoritatilor nationale, in afara de maghiara, sunt alesi la nivel national cu cel putin 15 la suta din voturilor minoritatii pe care o reprezinta. Daca postul ramane vacant in urma decesului unui parlamentar, ar trebui organizate alegeri.

Insa reprezentantii minoritatilor nu candideaza in niciun colegiu, ci la nivel national, iar aceasta situatie nu este reglementata in lege.

Citeste si:
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
Premierul Nicolae Ciucă a decis încetarea, la cerere, a calităţii de consilier onorific al prim-ministrului acordată lui Lucian Isar, iar decizia a fost publicată, vineri, în Monitorul...
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...