Mandatul Lianei Dumitrescu ramane neocupat, fara sa se organizeze alegeri

Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 12:02
2498 citiri
Mandatul Lianei Dumitrescu ramane neocupat, fara sa se organizeze alegeri

Mandatul de deputat detinut de Liana Dumitrescu ramane neocupat pana la viitoarele alegeri parlamentare generale, fiind obtinut in baza unor reglementari speciale pentru minoritati, a declarat liberalul Mihai Voicu.

Liderul PNL Mihai Voicu, cel care a elaborat actuala legislatie electorala, a explicat joi, pentru NewsIn, situatia creata.

"Nu se tin alegeri, ramane postul neocupat pentru ca minoritatile sunt alese intr-un regim special", a explicat Voicu.

Legea electorala 35/2008 nu reglementeaza explicit situatia in care mandatul unui deputat ales din partea minoritatilor ramane vacant, ci doar alegerea unui reprezentant al minoritatilor.

Liderul grupului parlamentar al minoritatilor, Varujan Pambbucian, a declarat la Antena 3 ca este o cheltuiala foarte mare sa se organizeze alegeri de aceea va cere un punct de vedere Curtii Constitutionale.

Astfel, la articolul 9 din lege, se prevede ca organizatiile cetatenilor apartinand unei minoritati nationale, legal constituite, care nu au obtinut in alegeri cel putin un mandat de deputat sau de senator au dreptul, potrivit Constitutiei, la un mandat de deputat, daca au obtinut, pe intreaga tara, un numar de voturi egal cu cel putin 10% din numarul mediu de voturi valabil exprimate pe tara pentru alegerea unui deputat.

Deputatul Liana Dumitrescu nu a candidat intr-un colegiu anume, ci in circumscriptia nationala Romania.

Daca vacantarea unui loc de parlamentar se refera doar la alegerile organizate intr-un colegiu, in cazul vacantarii unui loc apartinand minoritatilor exista asadar un vid legislativ. Desi alegerea Lianei Dumitrescu s-a facut aproximativ la fel ca in cazul alegerilor pe lista, nu a existat nici un candidat de rezerva, astfel ca este complicat cum va fi rezolvata problema continuitatii reprezentarii minoritatii macedonene.

Deputatul Liana Dumitrescu a murit

Deputata din partea minoritatii macedonene, Liana Dumitrescu, a murit joi dimineata, dupa ce suferise saptamana trecuta, un atac cerebral, iar starea ei era foarte grava.

Citeste si:
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă orașul Buzău de localitatea Vadu Pașii. La un capăt panglica a fost tăiată...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: rNews