Eroul neașteptat al unei națiuni în colaps. "Nici măcar nu e un tâlhar adevărat. Suntem cu toții ca el, chiar și soldații și polițiștii l-au plăcut"

Vineri, 12 August 2022, ora 15:30
6852 citiri
Eroul neașteptat al unei națiuni în colaps. "Nici măcar nu e un tâlhar adevărat. Suntem cu toții ca el, chiar și soldații și polițiștii l-au plăcut"
Un libanez a luat ostatici angajații și clienții unei bănci, cerând să-i fie eliberată suma din cont FOTO Hepta

Un bărbat înarmat a devenit un erou improbabil în Liban, după ce a ținut ostatici într-o bancă centrală din Beirut și a cerut acces la propriii bani, o mișcare care a generat un sprijin public larg.

Agitând o pușcă și amenințănd că se va stropi cu benzină, Bassam al-Sheikh Hussein a intrat joi, 11 august, în jurul prânzului, în sucursala Băncii Federale și a insistat să-și retragă o parte din economiile înghețate de 210.000 de dolari, pentru a ajuta la plata facturii de spital a tatălui său.

La fel ca aproape toți libanezii, bărbatul nu și-a putut scoate banii din bancă de mai bine de doi ani. Băncile, lovite de o criză economică, au permis deponenților doar retrageri simbolice de câțiva dolari în fiecare lună, care sunt insuficiente pentru a satisface și cele mai elementare nevoi.

Vestea asediului a ajuns rapid în toate părțile unei țări în care aproape 80% din populație este acum considerată sărăcită, după impunerea unor controale informale ale capitalului. Imaginea unei figuri sfidătoare care ia cu asalt o bancă au rezonat cu sute de mii de oameni ținuți ostatici de un colaps economic uluitor care a paralizat Libanul.

Soldaților și polițiștilor care s-au adunat în apropierea băncii în timpul asediului le-au fost reduse salariile dramatic de la începutul anului 2020, mulți câștigând acum echivalentul a 70 de dolari pe lună. Trecătorii au vorbit despre sprijinul lor pentru actul îndrăzneț, pe care mulți păreau să-l admire, în ciuda faptului că a închis o mare parte din districtul Hamra din Beirut, potrivit The Guardian.

„Nici măcar nu este un tâlhar adevărat”, a spus Ghassan Moula, un bărbat care trecea pe strada de lângă bancă. „El cere doar ceea ce este al lui. Dragii noștri lideri și-au trimis toate miliardele la băncile elvețiene cu ajutorul băncii centrale și toți suntem lăsați să suferim. Tot Libanul vrea să facă asta”.

Spre seară, atitudinea bărbatului înarmat părea să fi funcționat, banca fiind de acord să-i dea 30.000 de dolari după ce a respins o ofertă anterioară de 10.000 de dolari. Pe măsură ce se apropia noaptea, el a permis ca ostaticii săi să fie hrăniți de un restaurant local, care a livrat mâncare la ușa băncii. La scurt timp după aceea, s-a predat poliției.

„Nimeni nu va spune că a greșit”, a spus Ahmad Yatoum, un alt martor. „Oamenii disperați fac lucruri disperate. Suntem cu toții ca el, chiar și soldații și polițiștii l-au plăcut”.

Asediul băncii a fost al doilea de acest gen în acest an, după ce un alt deponent furios a stropit clienții unei bănci regionale cu combustibil în ianuarie și și-a cerut economiile. Și el a avut succes. Astfel de acte de sfidare au fost, totuși, rare în Liban, în ciuda suferinței profunde și continue a populației sale.

Banii de la rudele din străinătate au reprezentat mult timp un colac de salvare pentru cetățenii libanezi, dar cu moneda locală în continuare în scădere, un haos politic continuu și niciun semn real că liderii sunt pregătiți să îndeplinească condițiile de probitate care sunt esențiale pentru pachetele globale de salvare, acestea au fost vitale pentru a menține țara unită.

Mulți deponenți sunt restricționați să primească doar 200 de dolari pe lună de la bancă, în plus față de o versiune hibridă a monedei locale, cunoscută sub numele de lollars, care este eliberată la aproximativ o treime din rata pieței. Există temeri larg răspândite că depozitele în dolari în bănci ar putea deveni fără valoare dacă și atunci când se găsește o soluție financiară.

Cele mai multe bunuri și servicii sunt acum vândute la valori în dolari, ceea ce face ca disponibilitatea monedei să fie și mai importantă pentru cei care nu au acces la conturi offshore sau un flux de venituri din afara Libanului.

„Hiperinflația ne-a distrus”, a spus George Haddad, un brutar. „Chiar și cele mai elementare lucruri din viață, cum ar fi pâinea, nu sunt la îndemâna multora”.

Citește și:
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a sugerat în urmă cu câteva zile că premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul partidului pentru prezidențiale din 2024, afirmând că în...
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a negat din nou, miercuri, 28 septembrie, acuzațiile de plagiat, arătându-se convins că acestea reprezintă un atac la adresa Legilor educaţiei, aflate...