Intimidarea prin intentarea de procese este în creștere în Europa, arată cel mai nou raport al Coaliției Împotriva SLAPP (procese strategice împotriva participării publice). România se află pe unul dintre locurile fruntașe la numărul acestui tip de procese intentate jurnaliștilor și activiștilor, alături de țări ca Turcia și Serbia.
În 2023, au fost intentate 166 de procese de tip slap, al cărui scop este descurajarea activiștilor și a ONG-urilor de supraveghere publică în Europa.
Cea mai răspândită utilizare a proceselor strategice, dintre cele 41 de țări analizate, a fost observată în România, Serbia, Turcia și Italia, potrivit Coaliției Împotriva SLAPP.
Datele pentru anul precedent arată că ponderea acestui tip de procese intentate de politicieni a crescut. Din totalul proceselor intentate presei, activiștilor și ONG-urilor, 35,5% au fost pornite de politicieni, iar 42,5% de companii și oameni de afacere.
Majoritatea proceselor au avut ca scop suprimarea vocilor care au expus corupția și problemele de mediu, scrie HotNews.ro.
Cel mai recent raport care monitorizează libertatea presei a oferit în aprilie 2024 o situație la fel de sumbră. Raportul Libertatea Presei 2024, realizat de Uniunea Libertăților Civile pentru Europa (Liberties), un institut german care colaborează cu 37 de organizații din 19 țări, a identificat două probleme în România.
Lipsa de transparență a instituțiilor media vis-a-vis de sumele cheltuite din bani publici de partidele politice pentru a se promova este una dintre ele.
Cazul Emilia Șercan a ajuns în atenția ONG-ului, care spune că „autoritățile române nu au investigat furtul pozelor private și publicarea lor pe site-uri pornografice”.
Ca UE zicea ca democratia europeana est eune xemplu pentru toata... Vezi tot