Liceul unde se învață ca în țările dezvoltate. Este primul din România unde s-a introdus Bacalaureatul Internațional

Miercuri, 13 Noiembrie 2024, ora 08:29
18822 citiri
Liceul unde se învață ca în țările dezvoltate. Este primul din România unde s-a introdus Bacalaureatul Internațional
Liceul din Brașov este primul unde s-a introdus Bacalaureatul Internațional FOTO Facebook/Colegiul "Andrei Șaguna"

Colegiul Național Andrei Șaguna din Brașov este primul din România care a făcut pasul spre sistemul de învățământ internațional. Elevii de la Șaguna au drumul deschis către universități din întreaga lume, liceul fiind „singura unitate de învățământ de stat de la noi unde copiii pot susține bacalaureatul internațional”, arată Știrile ProTV.

Inițiativa, născută din dorința unor dascăli dedicați, a fost susținută de Ministerul Educației, care a permis liceului să implementeze acest program de nivel internațional, comparabil cu cel din instituțiile de elită din străinătate.

În urmă cu trei ani, un grup de profesori entuziaști de la Șaguna a pregătit documentația necesară pentru acreditarea internațională, pe care au depus-o la comisia globală responsabilă de coordonarea examenului BI, prezent în 150 de țări. După evaluări riguroase și interviuri cu profesorii, comisia a validat programul, iar „liceul Șaguna a devenit primul liceu de stat din țară unde se poate susține bacalaureatul internațional. Valabil oriunde în lume, fără echivalări.”

Elevii care participă la acest program pot alege să susțină două examene de bacalaureat, crescându-și astfel șansele de admitere la instituții de învățământ superior de prestigiu.

O nouă programă pentru o educație aplicată

Adaptarea curriculei la standardele BI a fost un proces intensiv. Profesorii au primit o programă diferită, iar dascăli precum Cătălin Ciupală, profesor de matematică, remarcă diferențele față de abordarea tradițională: „Cam 80% este și în sistemul de învățământ. Și când e cazul facem lucruri specifice pentru Bacalaureatul internațional. Cam odată la 15-20 de minute întrerupem firul matematicii. Diferența față de programa noastră, sufocată de teorie, este că informația din noul sistem e mereu conectată la lumea reală.”

Această abordare este îmbogățită de metode de învățare inovative, cum ar fi aplicații digitale prin care elevii accesează teste adaptate, cu cronometru și praguri de dificultate, accesibile pe telefon.

Principiul central al acestui sistem este cultivarea gândirii critice și a înțelegerii logice, profesorul Cătălin Ciupală explicând că „ideea principală este să nu memorezi răspunsurile, ci să gândești tot timpul. Nu trebuie să știi foarte multe formule.” El a integrat chiar și „probleme de logică cu progresii, care sunt și aritmetice, și geometrice. Și se numește "ciorbă cu de toate", astfel încât elevul să știe ce știe, înaintea lucrării de control.”

Implementarea programului BI a avut efecte vizibile asupra preferințelor educaționale ale familiilor, ducând la o creștere neașteptată a numărului de înscrieri la o școală de stat.

Proiecte ambițioase și recunoaștere internațională

Colegiul Șaguna pune accentul pe experiențe educaționale care depășesc rigorile curriculare. O clasă de a șasea, de exemplu, s-a bucurat de o experiență de neuitat: vizita la New York, în urma câștigării unui premiu NASA pentru un proiect ambițios, în care au construit virtual o navă capabilă să transporte populația Terrei. Această experiență le-a oferit copiilor ocazia de a-și exersa limba engleză și de a se conecta cu un context internațional.

Liceul a transformat timpul petrecut la școală într-o experiență educativă completă și benefică pentru sănătate. La cantina Șaguna, amenajată la demisolul clădirii, elevii se pot bucura de un prânz sănătos la prețuri accesibile, într-un spațiu sigur, ce descurajează tentația de a părăsi incinta școlii în recreații.

Pe lângă pregătirea pentru BI, elevii de la Șaguna își încep pregătirea pentru bacalaureatul clasic din primul an de liceu. Cursurile de istorie, integrate cu noțiuni de geografie și economie, le oferă elevilor o înțelegere mai profundă a subiectelor.

„În afară de asta, ar trebui să știi și destul de multe lucruri despre economie, și partea asta legată de politică,” explică profesoara de istorie Rodica Deaconescu. Astfel, Colegiul Șaguna nu doar pregătește viitori absolvenți, ci contribuie la formarea unor cetățeni informați și implicați.

Întâlnire crucială pentru viitorul României. Ce partid ar putea fi exclus din Guvern VIDEO
Întâlnire crucială pentru viitorul României. Ce partid ar putea fi exclus din Guvern VIDEO
Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se se întâlnesc marți, 10 decembrie, pentru discuții despre o posibilă coaliție de guvernare. Aceștia ar trebui să agreeze dacă toate vor face parte din...
Solicitare de arest preventiv pentru Horațiu Potra. Ce au găsit procurorii în seifurile acestuia
Solicitare de arest preventiv pentru Horațiu Potra. Ce au găsit procurorii în seifurile acestuia
Procurorii cer arestarea preventivă pentru 30 de zile pentru Horațiu Potra, consilier locale de Mediaș și fost mercenar. Potra, apropiat al lui Călin Georgescu, este audiat marți, 10...
#liceu brasov, #bacalureat international, #sistem educatie, #admitere facultate , #educatie
  1. Portugalia, lider european pe piața canabisului medicinal. „Există o cerere enormă”
  2. Un şofer român de TIR a ars de viu în cabină, în Italia. De la ce a pornit focul VIDEO
  3. Localnicii din Galați au rămas cu promisiuni deșarte după inundațiile care au făcut prăpăd în zonă: "Cum au venit, aşa au plecat, nu au făcut nimic"
  4. Tânăr înjunghiat pe o stradă din Timișoara. Cum a fost prins agresorul
  5. Țara care nu ne-a vrut în Schengen impune controale la frontiere. 840 de puncte de trecere vor fi controlate cu 50 de polițiști. Cum e posibil
  6. O nouă escrocherie face ravagii. Nu răspundeți la telefon dacă sunteți apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
  7. Percheziții DIICOT la o grupare care vindea fraudulos terenuri. Peste 40 de persoane la audieri, pagube de milioane de euro
  8. Ce i s-a întâmplat câștigătorului unui premiu uriaș de la loterie. Apucase să se bucure de bani doar o lună
  9. Lukaşenko graţiază 29 de prizonieri politici reținuți pentru „extremism” înaintea alegerilor prezidenţiale belaruse
  10. Spectacol umoristic de excepție în București: ”Două ore de râs reprezintă un adevărat cadou pentru suflet”