Colegiul Național Andrei Șaguna din Brașov este primul din România care a făcut pasul spre sistemul de învățământ internațional. Elevii de la Șaguna au drumul deschis către universități din întreaga lume, liceul fiind „singura unitate de învățământ de stat de la noi unde copiii pot susține bacalaureatul internațional”, arată Știrile ProTV.
Inițiativa, născută din dorința unor dascăli dedicați, a fost susținută de Ministerul Educației, care a permis liceului să implementeze acest program de nivel internațional, comparabil cu cel din instituțiile de elită din străinătate.
În urmă cu trei ani, un grup de profesori entuziaști de la Șaguna a pregătit documentația necesară pentru acreditarea internațională, pe care au depus-o la comisia globală responsabilă de coordonarea examenului BI, prezent în 150 de țări. După evaluări riguroase și interviuri cu profesorii, comisia a validat programul, iar „liceul Șaguna a devenit primul liceu de stat din țară unde se poate susține bacalaureatul internațional. Valabil oriunde în lume, fără echivalări.”
Elevii care participă la acest program pot alege să susțină două examene de bacalaureat, crescându-și astfel șansele de admitere la instituții de învățământ superior de prestigiu.
Adaptarea curriculei la standardele BI a fost un proces intensiv. Profesorii au primit o programă diferită, iar dascăli precum Cătălin Ciupală, profesor de matematică, remarcă diferențele față de abordarea tradițională: „Cam 80% este și în sistemul de învățământ. Și când e cazul facem lucruri specifice pentru Bacalaureatul internațional. Cam odată la 15-20 de minute întrerupem firul matematicii. Diferența față de programa noastră, sufocată de teorie, este că informația din noul sistem e mereu conectată la lumea reală.”
Această abordare este îmbogățită de metode de învățare inovative, cum ar fi aplicații digitale prin care elevii accesează teste adaptate, cu cronometru și praguri de dificultate, accesibile pe telefon.
Principiul central al acestui sistem este cultivarea gândirii critice și a înțelegerii logice, profesorul Cătălin Ciupală explicând că „ideea principală este să nu memorezi răspunsurile, ci să gândești tot timpul. Nu trebuie să știi foarte multe formule.” El a integrat chiar și „probleme de logică cu progresii, care sunt și aritmetice, și geometrice. Și se numește "ciorbă cu de toate", astfel încât elevul să știe ce știe, înaintea lucrării de control.”
Implementarea programului BI a avut efecte vizibile asupra preferințelor educaționale ale familiilor, ducând la o creștere neașteptată a numărului de înscrieri la o școală de stat.
Colegiul Șaguna pune accentul pe experiențe educaționale care depășesc rigorile curriculare. O clasă de a șasea, de exemplu, s-a bucurat de o experiență de neuitat: vizita la New York, în urma câștigării unui premiu NASA pentru un proiect ambițios, în care au construit virtual o navă capabilă să transporte populația Terrei. Această experiență le-a oferit copiilor ocazia de a-și exersa limba engleză și de a se conecta cu un context internațional.
Liceul a transformat timpul petrecut la școală într-o experiență educativă completă și benefică pentru sănătate. La cantina Șaguna, amenajată la demisolul clădirii, elevii se pot bucura de un prânz sănătos la prețuri accesibile, într-un spațiu sigur, ce descurajează tentația de a părăsi incinta școlii în recreații.
Pe lângă pregătirea pentru BI, elevii de la Șaguna își încep pregătirea pentru bacalaureatul clasic din primul an de liceu. Cursurile de istorie, integrate cu noțiuni de geografie și economie, le oferă elevilor o înțelegere mai profundă a subiectelor.
„În afară de asta, ar trebui să știi și destul de multe lucruri despre economie, și partea asta legată de politică,” explică profesoara de istorie Rodica Deaconescu. Astfel, Colegiul Șaguna nu doar pregătește viitori absolvenți, ci contribuie la formarea unor cetățeni informați și implicați.