Cum au rămas fără banii de pensii și asigurări de sănătate profesorii unui liceu din provincie. Concluziile Curții de Conturi

Autor: N.G.
Marti, 28 Martie 2023, ora 21:35
4850 citiri
Cum au rămas fără banii de pensii și asigurări de sănătate profesorii unui liceu din provincie. Concluziile Curții de Conturi
Liceul ”Dimitrie Cantemir” din Babadag. FOTO ziaruldelta.ro

Una dintre cele mai mari fraude din bani publici descoperită de Curtea de Conturi în 2022 a avut loc la Liceul ”Dimitrie Cantemir” din Babadag, județul Tulcea. În urma misiunii de audit, inspectorii Camerei de Conturi Tulcea au stabilit un prejudiciu total în valoare de 2,14 milioane de lei.

Peste 1,5 milioane de lei din suma totală a fost prejudiciată ca urmare a efectuării de viramente (plăți) din conturile deschise la Trezoreria Babadag, în conturile colectoare pentru plăți salarii/conturile personale ale salariaților, plăți în sumă mai mare comparativ cu sumele stabilite de plată prin statele de salarii/rest de plată.

Din aceasta, suma de 1,35 milioane de lei a fost virată în conturile colectoare și ulterior în conturile personale proprii ale administratorului financiar, iar suma de 158.000 de lei în conturile bancare aparținând unor salariați ai entității, peste nivelul salariului (rest de plată) înscris în statele de plată. De asemenea, suma de 15.000 lei a fost virată din conturile de trezorerie ale entității direct în conturile bancare personale proprii ale administratorului financiar.

În plus, suma de 616.000 lei a fost prejudiciată prin operațiuni de ridicare de numerar din conturile deschise la Trezoreria Babadag în sumă mai mare raportat la nivelul necesar plății salariilor în numerar conform statelor de plată.

”Din analiza declarațiilor depuse de entitate la organul fiscal teritorial, respectiv Administrația Județeană a Finanțelor Publice Tulcea, comparativ cu datele înscrise în Statele de plată a salariilor din perioada 2011 – 2022, s-au constatat diferențe în sumă totală de 6.235.000 de lei. Aceste diferențe provin din raportarea unui număr mai mic de salariați față de cel din statele de plată a salariilor. În perioada verificată au fost depuse un număr de 175 de declarații rectificative.

Prin declararea eronată a numărului de salariați ai entității, administratorul financiar a avut la dispoziție fondurile bănești din conturile de trezorerie din „Titlul 10” – Cheltuieli de personal, aferente numărului de salariați nedeclarați prin declarații, fonduri care au fost astfel transferate în conturile bancare personale proprii ale administratorului financiar și ale altor salariați, deschise la diferite bănci comerciale. De asemenea, prin nedeclararea tuturor salariaților, s-a creat situația ca unii salariați, pe anumite perioade de timp, să nu fie înregistrați drept contribuabili la bugetele de asigurări, cu consecințele ce decurg din aceasta”, se precizează în raportul Camerei de Conturi.

Controlul Curții de Conturi a survenit după ce în luna noiembrie 2022 cadrele didactice de la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Babadag s-au trezit fără banii de pensii, după ce administrația unității de învățământ nu ar fi mai plătit timp de câțiva ani contribuţiile la asigurările sociale. Fapta ar fi fost descoperită atunci când un profesor şi-a dorit să ştie stagiul de cotizare. Contabila și-a dat demisia imediat, și-a vândut casa din Babadag și s-a mutat la Constanța. Pe fir a intervenit și poliția, care a deschis un dosar penal, ancheta fiind în derulare.

#liceu, #tulcea, #Babadag, #prejudiciu, #Curtea Conturi , #profesori