Liderul unei comunităţi spirituale din Hunedoara, arestat preventiv pentru şantaj și viol. 23 de copii nu au fost lăsaţi să meargă la școală

Vineri, 27 Mai 2022, ora 13:07
4202 citiri
Liderul unei comunităţi spirituale din Hunedoara, arestat preventiv pentru şantaj și viol. 23 de copii nu au fost lăsaţi să meargă la școală

Un bărbat de 59 de ani, liderul unei comunităţi spirituale din localitatea Dumbrava de Sus, lângă municipiul Brad, judeţul Hunedoara, a fost arestat preventiv pentru şantaj, viol, împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu şi exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi. Un număr de 23 de copii au fost evaluaţi de DGASPC.

După apariţia în spaţiul public a unor informaţii privind comiterea unor infracţiuni contra libertatii persoanei şi infracţiunii contra integrităţii sexuale, poliţiştii au făcut percheziţii la Asociaţia Culturală ”Copiii Soarelui”.

"La data de 26.04.2022, Poliţia Municipiului Brad a fost sesizată cu privire la apariţia în spaţiul public a unor informaţii cu privire la comiterea de infracţiuni contra libertăţii persoanei şi infracţiunii contra integrităţii sexuale, ce ar fi fost săvârşite în cadrul unei comunităţi (având statut de „asociaţie culturală”) dintr-o comună din apropierea municipiului Brad.

În urma activităţilor investigative efectuate în cauză, poliţiştii au stabilit că autoproclamatul lider spiritual al comunităţii, un bărbat în vârstă de 59 de ani, a pus bazele unei comunităţi în care locuiesc diferite persoane, sub pretextul că slujesc „emancipării spirituale” (în relaţie cu persoanele de sex feminin, bărbatul este bănuit că ar fi comis, în mod repetat, fapte de hărţuire sexuală şi de viol).

Totodată, acesta ar fi împiedicat accesul la învăţământul general obligatoriu al minorilor care trăiesc în cadrul comunităţii, aceştia nefiind înscrişi la nici una dintre unităţile de învăţământ ale statului roman”, transmite IPJ Hunedoara.

Sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brad, marţi, poliţiştii din cadrul IPJ Hunedoara - Serviciul de Investigaţii Criminale, cei ai Poliţiei Municipiului Brad, cu sprijinul luptătorilor Serviciului Acţiuni Speciale şi al I.J.J. Hunedoara, au pus în executare 14 mandate de percheziţie domiciliară în municipiul Brad şi în localităţi învecinate, fiind ridicate mai multe materiale de probă.

Percheziţiile domiciliare au fost făcute în prezenţa reprezentanţilor DGASPC Hunedoara, care au evaluat situaţia celor 23 de minori prezenţi, la faţa locului fiind prezente şi două echipaje medicale, având în vedere faptul că în cadrul acestei comunităţi se aflau şi femei însărcinate.

Miercuri, 25 mai, în urma probatoriului administrat în cauză, poliţiştii au luat faţă de bărbat măsura reţinerii pe o perioadă de 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunilor de şantaj, viol, împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu şi exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi.

Joi, 26 mai, Judecătoria Brad a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 zile a bărbatului, care a fost dus în Centru de Reţinere şi Arestare Preventivă Hunedoara – Deva.

În cauză, poliţiştii continuă cercetările.

Citeste si:
Cum poate trece cu bine Europa iarna fără gazul rusesc. Analiza optimistă făcută de Financial Times
Cum poate trece cu bine Europa iarna fără gazul rusesc. Analiza optimistă făcută de Financial Times
Vladimir Putin crede probabil că liderii europeni s-au născut ieri. Autocratul rus a precizat că va folosi gazele ca armă economică la iarna. Dar politicienii europeni și șefii băncilor...
Cum poate fi dejucat șantajul nuclear al lui Putin cu centrala de la Zaporojie. Seria de greșeli pe care le-a comis Kievul
Cum poate fi dejucat șantajul nuclear al lui Putin cu centrala de la Zaporojie. Seria de greșeli pe care le-a comis Kievul
Rușii au transformat cea mai mare centrală nucleară din Europa – Zaporojie – într-o armă eficientă împotriva Ucrainei. Planul strategic este cât se poate de simplu - înspăimântarea...