
În ultimele luni a devenit o nouă modă printre foștii șefi de partide să-și dea demisia odată ce pierd frâiele și să o ia de la capăt într-o formațiune nouă. Victor Ponta, Călin-Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea, Ludovic Orban sau Viorica Dăncilă sunt numai câteva exemple.
La jumătatea lunii septembrie anul trecut, odată cu eliberarea sa din închisoare, fostul lider PSD Liviu Dragnea anunța că se va implica la succesul unui nou partid fondat de Codrin Ștefănescu și alți foști social-democrați.
Partidul format în jurul lui Liviu Dragnea a fost fondat, conform acestuia din urmă, de către patru „oameni obișnuiți”, în colaborare cu fostul secretar general al PSD Codrin Ștefănescu și că obiectivul său este "bunăstarea românilor”. Cu toate că formațiunea a fost formată după alegerile parlamentare, aceasta are deja un membru în Parlament după ce deputatul Francisc Tobă, intrat pe listele AUR, s-a alăturat pe 28 martie formațiunii lui Dragnea. Mai mult, Tobă a fost promovat vicepreședinte al partidului și „va coordona departamentul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională al partidului.
Totodată, domnul deputat va conduce, în cadrul APP, comisia pentru discuții și negocieri cu parlamentarii care urmează să ni se alăture în vederea constituirii de grupuri parlamentare proprii ale Alianței pentru Patrie”, a anunțat formațiunea.
Întrebat despre succesul pe care APP l-ar putea avea, analistul politic Radu Delicote a relatat pentru Ziare.com că deși Liviu Dragnea nu mai are pârghii administrative prin care să aibă ce oferi, cunoștințele de politică administrativă ale fostului lider PSD l-ar putea ajuta să atragă membri și din alte partide. Totodată, analistul mai arată că deși în presă nu apar prea multe exemple, în PSD există o serie de nemulțumiți sau chiar aripi diferite.
Și fostul lider PNL Ludovic Orban a pus bazele unui nou partid la jumătatea lunii decembrie anul trecut, ca urmare a demisiei sale din formațiunea condusă interimar de către Gheorge Flutur. Orban a luat anul trecut decizia să părăsească partidul după ce președintele de atunci, Florin Cîțu, între USR-PLUS și PSD a ales formațiunea lui Ciolacu pentru a forma noul guvern.
"Nu noi am părăsit PNL, ci conducerea PNL i-a părăsit pe oamenii care au avut încredere în noi. Ei au săvârşit o gravă trădare faţă de aceşti oameni, preferând să stea în bagajele la guvernare ale PSD”, afirma Ludovic Orban.
Întrebat despre șansele de reușită a noii formațiuni fondate de Ludovic Orban, analistul politic Alfred Bulai a precizat pentru Ziare.com că scopul său nu este să reziste în timp, ci așteaptă ca actuala conducere a PNL să erodeze pentru ca mai apoi să caute o fuziune.
„Nu are intenții să reziste neapărat pe o perioadă mare de timp. Are nevoie de un vehicul politic pentru el și pentru o parte din cei de la PNL care nu sunt în grațiile noii conduceri. Speranța e să fuzioneze din nou cu PNL-ul la un moment dat, cum au făcut alte mișcări liberale. S-a făcut chestia asta din anii ‘90 chiar”, a explicat Alfred Bulai.
Fost candidat la alegerile prezidențiale și fostul premier Viorica Dăncilă a demisionat din partidul pe care l-a condus până în noiembrie 2019 și a anunțat săptămâna trecută că se alătură unei noi formațiuni. Aceasta a explicat că „după 26 de ani” nu mai rezonează cu deciziile pe care le ia acest partid și că s-a hotărât „să o iau de la capăt. De astăzi sunt membru al unei formațiuni politice noi. Partidul ”Națiune Oameni Împreună” (NOI). Un partid tânăr, cu oameni tineri, dar valoroși, oameni care au decis să nu mai stea deoparte”, a scris Dăncilă pe Facebook.
Fostul premier spune că a găsit în noul partid „oameni serioși, cu experiență relevantă în domeniile lor de activitate”, cu viziune „bazată pe patriotism, adevăr, consens, comuniune, credință autentică”.
În aceeași zi, actualul lider PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat ironic la anunțul lui Dăncilă. ”Sunt devastat de această pierdere, dar sper că alături de colegii mei să ne revenim foarte repede. Mai mult, eu, Marcel Ciolacu, o să întrerup acest lanț de președinți PSD care își fac altă formațiune politică”, a declarat Ciolacu pentru G4Media.
Conform Tribunalului București, partidul NOI a fost înregistrat definitiv în registrul partidelor politice pe 13 ianuarie 2022 și este condus interimar de un Bogdan Petrescu, un IT-ist din Cluj-Napoca. Din conducerea partidului în care s-a înscris Viorica Dăncilă mai fac parte Francesco - Ionel Șerban (președinte interimar Consiliul de Proiecte și Strategii), Iulia Hirică (vicepreședinte interimar), Răzvan-Gabriel Gogoț (vicepreședinte interimar), Cornelia Baloș (secretar general interimar) și Silvia Braia (trezorier interimar).
fiti seriosi,a fost o gluma,o incercare remarcabil de esuata
de... Vezi tot