Tudor Chirilă, despre bijuteria arhitectonică lăsată în paragină la București: "Ar putea fi unul din punctele turistice de forță". Andreea Esca: "Mergeam aici cu ai mei"

Duminica, 27 Noiembrie 2022, ora 20:07
32923 citiri
Tudor Chirilă, despre bijuteria arhitectonică lăsată în paragină la București: "Ar putea fi unul din punctele turistice de forță". Andreea Esca: "Mergeam aici cu ai mei"
Fosta piscină Lido în paragină FOTO Facebook/ Tudor Chirilă

Tudor Chirilă a publicat pe contul său de pe Facebook o fotografie cu unul dintre cele mai căutate locuri de distracție din București în perioada interbelică și, ulterior, în comunism.

Artistul a criticat indiferența autorităților care nu au accesat fonduri europene pentru a reda patrimoniului Capitalei un punct turistic "de forță".

"Fosta piscină Lido inaugurată în 1930 e lăsată în paragină. Să ai o asemenea bijuterie arhitectonică și să nu accesezi fonduri europene că s-o redai patrimoniului bucureștean echivalează cu prostia sau ignoranța. Asta ar putea fi unul din punctele turistice de forță în București. Da, na, educația “nouveau riche”…", a scris artistul pe Facebook.'

Punct de atracție al Bucureștiului interbelic

Punctul de atracție cel mai important al Bucureștiului interbelic a fost, cu siguranță, Ștrandul Lido. Valurile ”maritime”, amenajarea, atmosfera și muzica jazz ”delicioasă” au făcut din acest loc un simbol al unei epoci luxoase.

Aparatura care dădea naștere valurilor artificiale era, la acel timp, cea mai modernă inovație și personalul era extrem de grijuliu când venea vorba de clienții săi, astfel, apa din bazin era schimbată la două zile, să fie purificată, încălzită și dezinfectată prin adaosul de clor.

Publicitatea destinată bazinului Lido se făcea în diferite publicații ale momentului, hotelul și bazinul fiind mereu pe primele pagini, însă existau și afișe în stil pur art deco, afișe care invitau cu drag lumea să ia parte la atmosfera minunată.

Ritmurile de dans antrenante erau susținute de orchestra de jazz Bachman, venită direct de la Budapesta și cea a lui Johnny Morris și Elly Romann. Locurile erau limitate, astfel, afișele anunțau cu seriozitate: ”Dată fiind afluența din fiecare zi, publicul e rugat să-și reție mese din vreme la Bazinul ”Lido” cu valuri maritime”, potrivit Wikipedia.

Andreea Esca: "Mergeam aici cu ai mei"

Postarea a strâns sute de reacții. Printre cei care au comentat este și Andreea Esca: "Mergeam aici cu ai mei".

"Am avut norocul să facem nunta pe terasa Lido, la piscină, în singura zi în care a mai fost pornită instalația de valuri. Noroc că am înregistrarea pe caseta video, că nu m-ar crede nimeni."

"Am lucrat in Lido anii 70/76. La 3 dimineața după ce terminam treaba, ne bălăceam în piscină. Frumoase vremuri!"

"Lăsată în paragină cu scopuri ascunse,cum sunt FOARTE MULTE clădiri și obiective culturale,parcuri in București și in toată țara. Când nu se mai pot restaura,se demolează, vând terenurile, pe bani mulți,se construiesc monstruozități!!! Mulțumim Tudor pentru semnalul de alarmă!"

"Dacă ar fi singura ce bine ar fi. Întreaga țară este lăsată în paragină."

"Nu e prostie și nici ignoranță ci o ticăloșie criminală premeditată, cu interese imobiliare."

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#lido, #piscina, #paragina, #fonduri europene, #atractie turistica, #Tudor Chirila , #stiri vedete