Cel mai important pas pentru un adolescent: autonomia. Cum invata sa se maturizeze si ce pot face parintii

Duminica, 09 Aprilie 2017, ora 09:11
26289 citiri
Cel mai important pas pentru un adolescent: autonomia. Cum invata sa se maturizeze si ce pot face parintii
Foto: Arhiva personala

Autonomia, capacitatea de a fi in mod sanatos pe cont propriu, definita pe mai multe coordonate pe care le vom discuta, sustine desprinderea adolescentului de casa si de parinti, de ceea ce este sigur si familiar, pentru descoperirea si implinirea propriului potential.

Cercetari din domeniul dezvoltarii si al motivarii (Ryan & LaGuardia, 2000; Steinberg, 1989) considera functionarea autonoma ca fiind un proces crucial al adolescentei. Este pasul cel mai important pe care il au de invatat copiii nostri.

Cum definim insa din punct de vedere psihologic autonomia?

La adolescenta, copiii nostri incep sa ne vada defectele, nu mai suntem atotputernici, ne dau jos de pe piedestal. Incep sa inteleaga ca pot gasi sprijin si in afara casei, in cercul de prieteni, la mentori. Studiile (Daddis & Smetana, 2005) spun ca adolescentii se vad pe sine mai autonomi decat ii percep parintii lor.

Acum invata sa se cunoasca, sa afle care le sunt valorile, cum sa puna limite in acord cu aceste valori, ce simt si cum sa isi gestioneze disconfortul ei insisi, nu sprijinindu-se pe parinti. Se desprind, devin autonomi din punct de vedere emotional.

Citeste si Depresia la adolescenti - cum se manifesta si care sunt factorii de risc

Adolescentul poate invata despre sine cine este, care ii este scopul si sensul, numai in relatie cu ceilalti - parinti, profesori, colegi sau prieteni. Conectarea si autonomia sunt astfel doua jumatati ale unui intreg. Adolescentii pot sa exploreze cu incredere, sa formeze noi relatii cand legatura cu parintii este una stabila si de incredere. Conectarea predictibila acasa le sustine explorarea in afara casei.

Abilitatea de a se comporta, de a lua decizii independent, de a sustine aceste decizii prin actiuni reprezinta cea de-a doua componenta a autonomiei - cea comportamentala. Pe masura ce copiii cresc, spre adolescenta timpurie modul lor de a gandi se schimba, devine mult mai abstract. Inteleg ca o situatie poate fi privita din mai multe perspective, ca exista consecinte ale comportamentelor lor.

Exista riscul ca adolescentii sa se se bazeze mai degraba pe grupul de prieteni in luarea deciziilor si nu neaparat pe modul lor de a gandi si interpreta un context. Sunt cu adevarat autonomi atunci cand comportamentele lor sunt in acord cu ceea ce cred si ce simt.

Nu pot insa sa se sustina pe sine, daca nu au exersat in relatiile cu parintii, pana acum, exprimarea propriilor nevoi, si asumarea consecintelor propriilor comportamente.

Parintii intruzivi ("eu trebuie sa stiu tot, sa te pot proteja"), cei critici ("niciodata nu esti atent") sau cei care controleaza ("eu stiu mai bine, am trecut prin asta deja") descurajeaza formarea deprinderilor autonome ale copiilor lor.

Este, asadar, important sa ne analizam propriile noastre comportamente si convingeri cu privire la abilitatea adolescentului nostru de a face fata vietii de zi cu zi.

Ca si etapa de dezvoltare, autonomia comportamentala poate fi atinsa in intervalul de varsta 15 - 18 ani.

Dezvoltarea capacitatii de a fi autonom nu se incheie odata cu perioada adolescentei, dar cresterea gradului de autonomie este importanta pentru aceasta perioada pentru ca indica transformarea unui adolescent intr-o fiinta unica, capabila, independenta, care depinde din ce in ce mai putin de parinti, de alti adulti si chiar de grupul de prieteni spre care initial se indreapta.

Fara sa deprinda un nivel crescut de autonomie din relatia cu parintii, adolescentii vor invata in relatiile cu prietenii, iar mai apoi in relatiile din viata adulta sa cedeze dorintelor si nevoilor celorlalti. Mai mult, controlul parental excesiv in prima parte a adolescentei poate creste riscul adolescentilor pentru tulburari depresive sau anxioase.

Parintii se tem in perioada adolescentei de deciziile pe care baietii sau fetele lor le pot lua ca urmare a presiunii grupului, decizii care sa nu le fie acestora favorabile. Adolescentii care au fost sustinuti in familie sa fie autonomi vor putea sa isi sustina punctul de vedere diferit in fata grupului, iar cei care sunt supracontrolati de parinti vor ceda presiunii anturajului.

Pe langa nevoia de a invata cum sa isi gestioneze sanatos propria viata, studiile arata ca dobandirea autonomiei este esentiala pentru a mentine un nivel rezonabil de stres, fiecare persoana este important sa stie ca are control asupra propiei vieti.

Un adolescent autonom se cunoste pe sine, se sprijina pe un sistem de valori, este atent la emotiile lui si este responsabil de modul in care si le gestioneaza, isi poate stabili obiective, si isi poate construi o strategie pentru a si le atinge, actioneaza conform cu scopurile sale si intelege consecintele comportamentelor lui. Ii vede pe ceilalti ca fiind diferiti si separati de el, dar la indemana pentru a le cere ajutorul atunci cand are nevoie.

Relatia sigura si calda cu parintii, implicarea lui in luarea de decizii, responsabilizarea treptata cu privire la propria persoana (ce teme am, ce mananc si cat), si implicarea sa in treburile casei sunt predictori stabili pentru a creste adolescenti autonomi.

Mind Education Health
Corina Dobre (Mind Education Health) este psiholog cu drept de libera practica si psihoterapeut cognitiv-comportamental si foloseste cu incredere terapia schemelor, terapia prin acceptare si implicare (ACT), terapia prin compasiune, mindfulness si psihologie pozitiva, iar in domeniul terapiei de cuplu, terapia Imago.

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Autonomia la varsta adolescentei, #adolescenti automie stres , #adolescenti