Cum "antrenezi" un adolescent sa ia propriile decizii

Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 12:29
6162 citiri
Cum "antrenezi" un adolescent sa ia propriile decizii
Foto: parent24.com

A-l ajuta pe un adolescent sa stea pe propriile picioare si sa isi asume responsabilitatea propriilor decizii este una dintre cele mai dificile sarcini cu care se confrunta un parinte. Ai vrea sa il incurajezi dar ti-e teama ca va gresi si tot el va suporta consecintele. Pe de alta parte, daca nu invata acum sa ia decizii, sub supravegherea ta, atunci cand?

Cu cat un copil se invata de mic sa isi asume responsabilitati si sa aleaga dintre diverse variante pe cea optima, cu atat este mai bine pentru el. Face parte din procesul firesc de maturizare, spun jurnalistii de la parentingteens.about.com care se arata pregatiti sa ofere cateva sfaturi tuturor parintilor constienti ca vine o vreme cand "puiul" trebuie aruncat din cuib, daca nu vrea singur sa incerce sa "zboare".

Pasul 1: Pregatirea parintelui

In primul rand parintele trebuie convins ca a venit momentul sa faca un pas inapoi. Adolescentul trebuie sfatuit si apoi lasat sa hotarasca, fie ca este vorba despre probleme foarte serioase cum ar fi alegerea unui liceu, fie de altele mai putin complicate dar la fel de importante, cum ar fi alegerea prietenilor sau a unui sport pentru care sa se antreneze intensiv.

Intr-adevar, este extrem de dificil pentru un parinte sa vada ca nu mai indeplineste acelasi rol fundamental in viata copilului sau. Dar, pentru binele copilului, el trebuie sa invete sa isi ascunda temerile, emotiile, nerabdarea de a vedea rezultatele finale.

Pasul 2: Ce ai face daca...?

Un parinte trebuie sa isi ia in serios rolul de "antrenor" al copilului sau in privinta luarii deciziilor. Adolescentul trebuie pus frecvent in situatia de a hotari sau macar de a-si pune singur problema unei reactii intr-o anumita situatie.

"Uite ce a patit X..Tu ce ai fi facut?" sau "Cand eram de varsta ta...Ce crezi, am facut bine? Cum crezi ca s-a terminat?", sunt doar doua dintre provocarile pe care ar trebui sa i le lanseze frecvent un parinte copilului sau daca isi doreste sa il obisnuiasca sa ia decizii.

Atentie: Nu incepeti prin a da sfaturi! Dati-i timp de gandire, fara sa ii sugerati nimic.

Pasul 3: Pro si contra

De asemenea, acesta trebuie sa fie stimulat sa gaseasca singur si alte optiuni de rezolvare a unor virtuale sau reale situatii conflictuale. Cel mai bine este ca parintele sa il indrume in gasirea acestor variante posibile si chiar sa se situeze pe pozitia adversa pentru a-l incuraja sa se descurce singur intr-o eventuala confruntare.

Atentie: Nu ridicati tonul in timpul confruntarilor! Dimpotriva, lasati-l sa se ambaleze, sa intoarca situatia pe toate fetele. Starniti-l, stimulati-i imaginatia!

Pasul 4: Parerea mea

La finalul discutiilor de acest tip, oferiti-i si opinia dumneavoastra, fara a o impune insa. Este important ca fiul sau fiica dumneavoastra sa va inteleaga argumentele care v-au facut sa luati o anumita decizie si sa se obisnuiasca cu sistemul dumneavoastra de valori. Nu intrati in panica insa, daca el ramane la parerea ca solutia aleasa de el este mai buna. Este un semn de maturitate, de incredere in sine insusi. Si apoi, cine stie daca nu cumva are dreptate...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#relatii parinti copii, #adolescenti parinti, #decizii adolescenti , #adolescenti