Sfaturi care te ajuta in lupta contra acneei

Duminica, 26 Septembrie 2010, ora 10:42
10931 citiri
Sfaturi care te ajuta in lupta contra acneei
Foto: ilcovochicago

Desi acneea afecteaza in general adolescentii si tinerii care au peste 20 de ani, aceasta poate aparea aproape la orice varsta.

Pentru a avea cat mai mult succes in lupta cu aceasta nedorita afectiune, howstuffworks.com a intocmit o lista cu cateva sfaturi eficiente.

1. Nu mai pune mainile pe fata

Multe persoane nici macar nu sunt constiente ca isi ating fata foarte des, fara sa fie nevoie de acest gest (cum ar fi pentru spalat, machiat). Palmele noastre au contact cu tot felul de obiecte care nu sunt tocmai curate (cum ar fi clantele de la usi, banii, etc.) si tocmai de aceea este important sa nu pui degetele pe fata in afara situatiilor in care este necesar.

Iar atunci cand faci acest lucru nu uita sa te speli inainte; nu numai ca pe maini raman particule de murdarie, dar pot avea si bacterii si virusi.

2. Nu uita de dus

Este vorba de situatiile in care transpiri si, din diverse motive, sari peste dus. Odata cu transpiratia sunt eliminate si celule moarte ceea ce este foarte bine; insa, daca nu indepartezi in scurt timp aceasta transpiratie cu celule moarte si sare pielea ta va avea de suferit, iar porii vor fi acoperiti (cosurile nu apar numai pe fata). Dusul dupa efort fizic este esential pentru oricine vrea o piele ingrijita.

3. Fii mai atent la hainele pe care le porti

Daca te numeri printre persoanele care au cosuri si pe corp nu conteaza doar sa inlaturi transpiratia la scurt timp, ci si sa fii mai atent la hainele pe care le alegi. Mai exact, echipamentele de sport si alte obiecte vestimentare care sunt facute din fibre sintetice pot provoca acnee mecanica. De aceea, este important sa porti haine realizate din bumbac si nu din fibre sintetice.

4. Straduieste-te sa controlezi stresul

Mai multe studii au descoperit o legatura intre stres si acnee mai ales ca, atunci cand corpul este supus unei astfel de stari secreta mai mult sebum, aceasta substanta accentuand acneea.

5. Fa miscare

Un mod excelent de a-ti imbunatati aspectul pielii il reprezinta exercitiile fizice (care au nenumarate beneficii pentru sanatatea trupului si a mintii in general). O jumatate de ora de miscare de 3-4 ori pe saptamana ar fi de preferat, insa oricat de putin ai lucra tot e mai bine decat deloc.

Efortul nu numai ca ajuta la curatarea porilor, prin transpiratie (daca o si indepartezi), dar ajuta si la echilibrarea fluctuatiilor hormonale.

6. Spala-te pe fata de doua ori pe zi

Acesta este unul dintre cele mai simple sfaturi care te ajuta sa stapanesti acneea, dar multe persoane uita sa tina cont de el. Curatarea tenului de doua ori pe zi (dimineata si seara) indeparteaza cea mai mare parte a particulelor de murdarie cu care venim in contact mai ales prin intermediul aerului, a celulelor moarte, a sebumului si bacteriilor.

7. Ia pilule contraceptive

Pentru femei, pilulele contraceptive reprezinta o cale in plus de a ameliora acneea sau chiar de a scapa de ea. Acestea au insa dezavantajul ca sunt chimicale care ajung in organismul tau. In cazul in care te hotarasti sa pui in aplicare acest sfat, cere parerea medicului in privinta tipului de pastile pe care sa il alegi.

8. Cere antibiotice

Daca acneea ta persista in ciuda mai multor eforturi poti merge la un dermatolog pentru a-ti prescrie un tratament cu antibiotice, cel mai frecvent recomandat fiind tetraciclina. Antibioticele pot insa sa iti faca o piele mai uscata.

9. Acorda mai multa atentie machiajului

Tot pentru femei (si pentru barbatii care folosesc fond de ten si pudra) este important de stiut ca trebuie sa acorde mai multa atentie in ce priveste produsele de machiat. Este posibil sa observi ca atunci cand folosesti un anumit produs iti apar mai multe cosuri. Daca ai remarcat o astfel de situatie, mai ales in mod repetat, schimba produsul respectiv.

10. Incearca tratamente cu laser si microdermabraziunea

Aceste doua metode au dezavantajul ca necesita ceva investitii financiare deoarece pot fi realizate doar in cadrul saloanelor specializate, insa pot da rezultate uimitoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#sfaturi acnee, #sfaturi ameliorat acnee, #cum ameliorezi acneea , #adolescenti