Adolescenta este cunoscuta ca fiind o perioada dificila, in special pentru impulsivitatea pe care o au cei aflati la aceasta varsta, pentru nesiguranta pe care o simt si dorinta de a fi rebeli, pentru faptul ca se simt deseori neintelesi, dar si pentru cat de greu este pentru cei apropiati, indeosebi parinti, sa comunice cu ei si sa ii indrume.
Potrivit Reader's Digest, care citeaza autoarea cartii "35 things your teen won't tell you, so I will", Ellen Pober Rittberg, iata cateva sfaturi utile in cresterea unui adolescent.
1. Nu sta la discutii pentru compromisuri
Atunci cand adolescentul insista sa faca ceva cu care nu esti de acord nu sta la discutii care sa ii dea prilejul sa isi expuna motivele in incercarea de a te convinge. Nu vei face decat sa te enervezi, mai ales ca tinerii au gandirea imatura si sunt foarte emotionali. Cel mai simplu este ca adolescentul sa invete ca atunci cand spui "nu", asa trebuie sa ramana.
Mai ales cand este vorba de comportamente periculoase, care l-ar putea afecta sub diverse aspecte, este esential sa te asculte si sa nu faci compromisuri doar de dragul de a-i face pe plac; s-ar putea sa regreti mai tarziu.
2. Nu-i cumpara o masina
Cei mai multi adolescenti sunt prea impulsivi pentru a avea masina proprie, iar teribilismul ii poate pune chiar in pericol, mai ales ca nu au multa experienta in sofat. De aceea, cel mai bine este sa mai astepti ceva timp inainte de a-i cumpara un autoturism, iar pana atunci sa conduca supravegheat.
3. Incurajeaza-l sa faca sport
Se stie ca sportul aduce nenumarate beneficii fizice, insa mai putin cunoscut este faptul ca dezvolta si perseverenta, spiritul de competitie, corectitudinea, capacitatea de a functiona intr-o echipa si altele.
De aceea, chiar si daca adolescentul este mai neindemanatic, este bine sa il incurajezi sa faca sport. In plus, vei sti ca isi ocupa o parte din timpul liber cu o activitate mai sigura si mai sanatoasa.
4. Nu iti face copilul sa se simta stanjenit la scoala
Incearca sa te faci cunoscut intr-un mod placut in cadrul liceului la care invata, fara sa faci scandaluri sau sa ii faci observatii in public. El se va simti cu atat mai mandru de tine cu cat vei fi mai agreabil.
5. Stabileste niste reguli
Adolescentul tau are nevoie de niste reguli pe care sa le si respecte pentru a nu se obisnui sa fie dezordonat. Spre exemplu, sa nu manance in alta parte a casei in afara de bucatarie sau sa nu aduca vizitatori in casa daca nu este un adult prezent.
6. Indeamna-l sa munceasca daca are prea mult timp liber
In cazul in care sarcinile scolare nu sunt foarte solicitante si vezi ca are prea mult timp liber, e bine sa il indemni sa isi ia un job part-time. In acest fel se va obisnui sa fie mai responsabil si mai harnic, iar satisfactia de a castiga banul lui il va motiva.
De asemenea, in cazul in care familia are o afacere proprie il poti determina sa participe, avand grija insa sa il si rasplatesti.
7. Cunoaste-i prietenii
Sa cunosti prietenii copilului tau inseamna sa il cunosti pe el. Adolescentii vor sa aiba o viata cat mai secreta, insa scopul parintilor este sa afle cat mai multe pentru a-i proteja si pentru a fi mai apropiati, dar fara sa le dea impresia ca intra cu forta in viata lor personala.
Pentru a-ti indeplini acest obiectiv te poti apropia de prietenii copilului tau si, daca vei fi cald si bland si vei conversa fara sa para ca ii supui unor interogatorii, vei afla multe din ce iti doresti sa stii.
8. Observa-ti copilul zilnic
Cu cat esti mai atent la cum se poarta, cu atat vei observa mai repede orice schimbare in starea de spirit, aspectul fizic, igiena, preocuparea pentru scoala. Cu cat interactionezi mai des cu el, dar fara sa fortezi nota, cu atat ai mai multe sanse de a evita lucruri neplacute si poate chiar dureroase care se pot intampla copilului tau.
9. Obisnuieste-l sa-ti spuna orice
Straduieste-te sa-l faci sa inteleaga ca preferi sa iti spuna orice, chiar si daca a facut ceva gresit. Daca ii va fi teama sa iti spuna sau jena, veti avea mai mult de suferit. Insista asupra ideii ca si daca face ceva ce poate va dezamagi este mai bine sa spuna.
10. Fii pregatit
Inclusiv in situatiile in care copilul tau intelege ca a facut o greseala si ca nu e bine sa o repete s-ar putea totusi sa se intample si asta. De aceea e bine sa incerci sa fii pregatit pentru aproape orice pana cand copilul tau se va mai maturiza. Creierul uman este format total abia la 25 de ani, in medie.