Animale de-a dreptul fascinante (Video & Galerie foto)

Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 08:02
4639 citiri
Animale de-a dreptul fascinante (Video & Galerie foto)
Foto: Listverse

Lumea animala nu inceteaza sa ne uimeasca cu nenumaratele caracteristici extraordinare, una dintre cele mai recente informatii venite din acest regn fiind legata de cea mai mica vertebrata de pe Terra.

Este vorba despre o specie de broaste ce nu era cunoscuta pana acum si care a fost gasita in Noua Guinee. Un exemplar adult masoara in medie 7,7 milimetri!

Listverse a scos insa in evidenta si alte aspecte uimitoare din regnul animal, foarte putin cunoscute.

1. Unele broaste aud cu plamanii

Broasca aurie de Panama nu are urechi externe, plamanii fiind cei care capteaza undele sonore si le directioneaza catre timpan. In plus, broasca poate controla presiunea interna, ceea ce ii permite sa nu isi auda pe deplin propriile sunete, care sunt foarte puternice. Multi pesti aud tot cu ajutorul plamanilor, ceea ce sustine legatura dintre broaste si stramosii lor.

2. Creveta pistol poate ucide alte vietati pocnind din clesti

Atunci cand pocneste din clesti, creveta pistol face un zgomot atat de puternic (unul dintre cele mai puternice produse de vietati marine) si genereaza o bula de vapori cu o presiune atat de mare incat poate ucide un peste mic aflat in apropiere. Mai mult, bula produce temperaturi apropiate de cele inregistrate la suprafata soarelui. Aceasta nu este vizibila cu ochiul liber.

3. Crocodilii au pietre mari in stomac

Stomacul unui crocodil poate gazdui o varietate de lucruri si fiinte, de la broaste testoase, pesti si pasari, la girafe, bivoli, lei, alti crocodili si chiar pietre. Despre cele din urma se crede ca au un rol in scufundarea acestor animale - pietrele stau permanent in stomacurile lor.

4. Laptele de balena are 50% grasime

Balenele femela secreta un lapte care este de 10 ori mai gras decat laptele uman, avand un continut de grasime de aproape 50%. Acesta face ca puiul sa creasca foarte mult si repede. Femela improasca laptele in gura puiului cu ajutorul unor muschi din jurul glandelor mamare, in timp ce puiul tine strans un mamelon.

5. Pasarile colibri nu merg

Legat de aceste pasari exista un mit potrivit caruia nu au picoare. Au, asa cum se poate vedea si in fotografie, doar ca sunt atat de slab dezvoltate incat pasarile nu le pot folosi pentru a merge. Acest lucru este cauzat de faptul ca micile vietati petrec foarte mult timp in zbor. In plus, ele au un metabolism incredibil de rapid, ceea ce inseamna ca pot ajunge la foamete in doar cateva ore.

6. Castorii au zile mai lungi iarna

Pe timpul iernii, castorii evita iesirile in aerul rece pentru a-si conserva energia, astfel ca stau in vizuina lor din pamant si crengi si folosesc mancarea stocata in perioada verii sau depozitele de grasime din organism. In consecinta, ei nu vad lumina, adica un factor important in functionarea fireasca a ceasului biologic, ceea ce ii face sa aiba un ritm circadian propriu, care le "spune" ca ziua ar avea aproximativ 29 de ore.

7. Puii de cartita africana nu sunt orbi

Mult timp s-a crezut ca rolul ochilor puilor de cartita africana este mai mult de a percepe schimbarile in curentii de aer decat de a vedea, dar cercetarile realizate in urma cu cativa ani arata ca acestia au un simt vizual ascutit, chiar daca limitat. Acestora nu prea le place insa sa perceapa lumina deoarece acest lucru ar putea insemna ca un pradator a patruns intr-unul din tunelurile lor.

8. Girafele au un sistem circulator unic

Inima unei girafe trebuie sa pompeze sange de doua ori mai puternic decat cea a unei vaci, pentru ca acesta sa ajunga si la creier (din cauza lungimii exagerate a gatului). In plus, girafa are un sistem vascular complex, unic, pentru ca, atunci cand aceasta se apleaca, sangele sa nu dea navala spre cap.

9. Femelele de dihor mor daca nu se imperecheaza atunci cand sunt in calduri

Atunci cand o femela dihor intra in perioada de "calduri" trebuie neaparat sa se imperecheze, altfel moare de anemie aplastica. Aceasta afectiune este caracterizata prin faptul ca maduva inceteaza sa mai produca suficiente celule noi, fiind cauzata de o productie foarte mare de estrogen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#aspecte uimitoare animale, #lucruri uimitoare animale, #aspecte inedite regnul animal , #animale