Animale de companie: Tot ce trebuie sa stii despre arici

Duminica, 24 Mai 2015, ora 10:51
110893 citiri
Animale de companie: Tot ce trebuie sa stii despre arici
Foto: hedgehogcare.org

De catava vreme, ariciul a devenit un animal de companie ideal pentru persoanele care nu au timpul necesar pentru cresterea unui caine sau a unei pisici.

Denumit stiintific Erinaceus europaeus, ariciul comun este originar din Europa, dar a fost introdus si in Noua Zeelanda. De asemenea, rude ale ariciului comun traiesc si in alte zone, in diverse habitate (de la dunele de nisip, pana chiar si in gradinile de la marginea oraselor), hibernand intre patru si sase luni pe an.

Animale de companie: Tot ce trebuie sa stii despre dihor

Ariciul este un animal cu un corp rotund si cu picioare scurte. Spatele acestuia este acoperit cu multe ace, dar burta este pufoasa si moale. Exista peste 7.000 de tepi ascutiti pe un arici, care sunt fire de par modificate, ce includ camere cu aer, pentru a-i face mai usori. Are pe corp culori inchise (gri, negru sau maroniu) iar tepii au culoarea maro inchis cu alb. Are marimea aproximativ cat a unui iepure si cantareste intre 0,9 - 1,4 kg, potrivit www.portalroman.com.

Cele mai intalnite specii de arici sunt:

  • ariciul algerian
  • ariciul african
  • ariciul indian
  • ariciul cu "patru degete"
  • ariciul alb pantecos

Aricii africani s-au adaptat cel mai bine vietii alaturi de oameni, fiind cea mai intalnita specie.

Inainte de a achizitiona un arici ca animal de companie, trebuie sa stim cateva lucruri despre el, pentru a avea un arici fericit si bine ingrijit.

Fiind un animal solitar, are nevoie de un spatiu doar pentru el, fiind recomandata tinerea lui intr-un acvariu sau o cusca mare. Pentru ca este foarte jucaus, are nevoie de locuri unde sa se ascunda, un ghiveci de flori spart sau o casuta anume pentru arici, puse in acvariu sau in cusca, sunt o completare perfecta. Daca ii amenajam un mic bazin se va distra si se va curata in acelasi timp.

Prima caracteristica pe care o atribuim ariciului este mantia de tepi, care apara ariciul de intemperii si de pradatori. In plus au un rol esential in limbajul corporal. Aricii tineri schimba tepii de pui de 3-4 ori, pentru a-i inlocui cu cei de adult. Procesul dureaza pana spre 5-6 luni si este destul de dureros. Nu trebuie sa-i mangaiem tepii si sa-l intoarcem pe spate in aceasta perioada. O baie calda cu un sampon pe baza de fulgi de ovaz ii va alina durerea.

Aricii experimenteaza diverse sentimente pe care le exprima prin intermediul tepilor. Cand se simt amenintati se aduna ghem, cu tepii ridicati. Cand doar tepii de pe spinare sunt ridicati inseamna ca animalul este speriat. Daca doar tepii de pe crestet sunt ridicati, ariciul este nesigur si precaut. Bineinteles, cand tepii sunt culcati pe corp, relaxati, inseamna ca ariciul se simte in siguranta si este increzator. Trebuie evitate zgomotele si agitatia in jurul ariciului, acesta speriindu-se foarte usor, dupa cum se mentioneaza pe. www.zooland.ro.

La fel ca multe alte animale salbatice aflate in captivitate, si ariciul poate lua peste masura in greutate. Micul dejun trebuie sa fie mai bogat, el fiind mai activ in aceasta parte a zilei, iar, in rest, are nevoie doar de mici gustari, dar fara a exagera. Alimentatia trebuie sa fie bogata in proteine si saraca in grasimi. Meniul unui arici cuprinde: muste, melci, insecte, viermi, fructe, rame, greieri sau mancare din comert speciala pentru aceste micute mamifere. Trebuie sa aiba apa la dispozitie intr-un castronas adanc improspatata mereu.

Asemenea ursilor, aricii hiberneaza pe timpul iernii. In captivitate, daca temperatura scade sub 24 de grade Celsius, ariciul crede ca e iarna si intra in hibernare. Daca temperatura trece de 30 de grade Celsius ii provoaca stres si o stare de moleseala.

In salbaticie, aricii au o speranta de 2-4 ani. Din fericire, in captivitate, speranta de viata a ariciului a crescut pana la 6-7 ani, recordul fiind stabilit de un arici care a trait 17 ani, la o ferma din Franta, potrivit www.animalutul.ro. Ariciul ca animal de companie trebuie dus la veterinar pentru controale periodice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#arici animal companie, #ingrijire arici, #specii arici , #animale
Comentarii