Animalele, compania ideala pentru copii

Sambata, 04 Decembrie 2010, ora 16:24
5241 citiri
Animalele, compania ideala pentru copii

S-a scris mult, fara a epuiza tema, despre dragostea pentru un animal, mai ales cand acesta devine prietenul credincios al copilului nostru. Mai dificila este insa alegerea lui, tinand cont ca, de obicei, el trebuie sa locuiasca intr-un apartament.

E necesar sa sa ne gandim imediat la respectarea catorva reguli, altfel riscand sa avem o problema in plus, fiindca educatia unui copil este un lucru esential.

Cred ca putini sunt copiii care nu pomenesc in familiile lor despre dorinta de a avea un amic patruped. Privirile lui se indreapta, deseori, catre caini, pisici, iepurasi sau alte vietati.

Copilul mai mic se apropie de noul venit, la inceput, ca de o jucarie necunoscuta, intelegand apoi ca acesta nu e totusi papusa sau masinuta cu care se joaca in fiecare zi. Ca el, animalutul pufos, ii poate sari in brate la intoarcerea sa de la gradinita sau de la scoala, aratandu-si bucuria nestavilita.

Apare un soi de comunicare. Se declanseaza atractia, dovedita de altfel stiintific, de ambele parti, incep sa apara sentimente superioare. Starea pozitiva isi face loc in atitudinile copilului. Mai mult decat atat, acesta renunta treptat la unele jucarii.

Rolul terapeutic al animalelor

Mergand cu teoria spre practica familiilor ce au folosit animalele in scopuri terapeutice, se poate afirma, pe baza experimentelor stiintifice, ca s-au inregistrat rezultate spectaculoase, in randul oamenilor, multe persoane cu probleme fiind ajutate sa treaca peste dificultatile pe care le aveau, legate de auz sau de vorbire.

Intamplator, in revista frantuzeasca "Nous Deux", din 19 octombrie 1992, dintr-un text semnat de Maurie Laurent, am aflat despre un tanar american ce suferea de autism, ca a inceput sa vorbeasca, imprietenandu-se cu un ponei.

Un altul din Anglia a facut progrese remarcabile in vorbire, scaldandu-se in piscine alaturi de delfini. Legatura afectiva creata intre tanarul cu retard serios de limbaj si delfinii jucausi a dus la rezultate pe care britanicii le-au consemnat ca metode terapeutice extraordinare.

Este asadar animalul compania ideala pentru copilul nostru?

Relatia dintre cele doua suflete are o importanta aparte? Haideti sa ne gandim, in primul rand, la copilul singur, care nu are fratiori. Va simti nevoia sa comunice cu cineva, are un interlocutor. Un mediator. In afara de mama si tata, cineva il va iubi neconditionat.

De la obiect de curiozitate la inceput, un caine va deveni "obiect" de atasare. Egoismul, caracteristic categoriei amintite, se estompreza incet incet, iar apoi poate disparea total. Copilul invata sa ocroteasca, sa daruiasca afectiune.

Ajutorul, nebanuit de multi dintre noi, dat de animal oricarui copil se desfasoara intr-o evolutie continua. Astfel, dezvoltarea psiho-afectiva si intelectuala este mai rapida, mai corecta. Asezandu-se pe vine, dand din maini, articuland sunete, copilul este stimulat de fiinta draga.

Calea spre cunoasterea naturii si indragirea ei se deschide. Sunt observate alte obiceiuri de viata ale altor fiinte, care seamana intr-un fel cu ale lui, vorbind despre somn, mancat, joaca.

Ingrijirea pe care i-o insuflam copilului s-o aiba pentru prietenul lui devotat ajuta la formarea vointei, la deprinderea cu munca, prin simplul hranit, de exemplu. In contact cu un caine sau o pisica, sistemul imunitar se intareste, iar daca preferatul casei este un iepure, acesta aduce foarte mult calm.

Animalul devine personajul din povestile sau din desenele copilului, imaginatia sa trecand peste limite nebanuite. La gradinita si la scoala multi educatori au fost impresionati si de placerea pe care o aveau micutii in toate discutiile purtate despre favoritul lor.

Sondajele facute de publicatii diverse, privind animalul preferat, au dat castig de cauza cainelui, locul al doilea fiind ocupat de cal, iar pe trei se afla pisica. Ca sa argumentam, macar partial, ne aducem aminte de ce spunea Tudor Arghezi: "da laba-ncoa, Grivei, voiniceste, laba ta ma cinsteste".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#animale companie copii, #efecte animale companie, #educatie copii animale , #animale