Cainele tau, asistenta medicala personala

Duminica, 27 Mai 2012, ora 08:08
6348 citiri
Cainele tau, asistenta medicala personala
Foto: dailymail

Cainii nu doar ca sunt animale de companie foarte indragite de catre multi oameni, dar unii sunt capabili si sa indeplineasca anumite sarcini care le confera multa responsabilitate, cum ar fi sa aiba grija de o persoana nevazatoare sau sa depisteze droguri ori sa caute printre daramaturi eventuali supravietuitori.

Mai mult, anumiti caini pot sa depisteze o afectiune si chiar sa recunoasca simptome periculoase sau sa amelioreze unele simptome ale unor boli.

Conform Daily Mail, iata in ce boli cainii pot juca partial rolul unei asistente medicale personale.

1. Diabet

Unii caini antrenati pentru a ingriji persoane care sufera de diabet de tip 1 le pot alerta pe acestea atunci cand glicemia lor este prea joasa si cand riscul ca aceasta sa ajunga la o limita scazuta periculoasa este mai mare. La o astfel de limita se poate ajunge daca persoana in cauza nu mananca suficient sau isi administreaza prea multa insulina.

Persoana poate deveni palida sau se poate simti slabita, nesigura, dar astfel de simptome pot trece neobservate si, fara un semnal din partea cainelui, bolnavul poate ajunge sa isi piarda cunostinta.

Un caine antrenat in acest scop poate simti o schimbare in mirosul corpului care indica o glicemie scazuta, potrivit doctorului Claire Guest, de la organizatia umanitara Medical Detection Dogs. "Noi antrenam cainii nostri pentru a linge, a se uita fix si a sari pe cineva care are hipoglicemie, pentru a ne asigura ca persoana stie ca trebuie sa faca ceva", a spus acesta.

2. Autism

Conform unor cercetari, cainii pot reduce anxietatea si comportamentul agresiv la copiii cu autism in doar cateva saptamani. Unele organizatii au anumite scheme de antrenament pentru ca un caine de familie sa poata ajuta un copil autist.

"Ii invatam, spre exemplu, sa isi puna capul in poala copiilor, ceea ce ii calmeaza pe acestia atunci cand sunt agitati", spune Joel Young de la organizatia caritabila Dogs for the Disabled. De asemenea, cainii antrenati in acest scop ii pot ajuta pe copii sa nu se rataceasca atunci cand ies din casa sau curte.

3. Fibromialgie

In Statele Unite ale Americii, organizatia Paws for Comfort foloseste o rasa de caini numita Xoloitzcuintli sau Xolo pentru a ajuta oamenii care au dureri cronice provocate de afectiuni ca fibromialgia.

Toti cainii au o temperatura corporala ridicata, dar cum acestia nu prea au par, emana si mai multa caldura atunci cand ating o persoana care are dureri. Iar prin aceasta caldura, atingerile lor ofera o alinare persoanelor in cauza.

Foto: vetstreet

4. Dementa

Labradorii si retrieverii pot fi antrenati sa aminteasca oamenilor care sufera de dementa sa manance, sa isi ia pastilele, sa doarma atunci cand au nevoie. Un studiu publicat recent in "Western Journal of Nursing Research" arata ca un astfel de caine ajuta la reducerea agitatiei la pacientii cu Alzheimer si stimuleaza interactiunea sociala.

5. Epilepsia

In mod uimitor, cainii pot fi antrenati si sa avertizeze o persoana cand este pe cale de a avea o criza de epilepsie. Ei pot anunta acest lucru si cu 40 de minute inainte de criza, suficient timp pentru ca persoana in cauza sa isi ia medicamentele necesare prevenirii crizei sau pentru a cauta ajutor.

Se crede ca aceste patrupede pot mirosi schimbarile chimice care au loc in corp inainte de o criza. In plus, unii caini sunt antrenati sa ajute si o persoana care are o criza: se asaza langa ea pentru a o impiedica sa se miste prea mult necontrolat si astfel sa se raneasca, sau merg sa aduca ajutor.

6. Narcolepsia

Aceasta boala ii face pe suferinzi sa simta o nevoie irezistibila de a dormi, in timpul zilei. Iar astfel de episoade nu au nimic amuzant, asa cum sunt zugravite in comedia in care Rowan Atkinson (alias Mr. Bean) este narcoleptic.

Theo, un cocker spaniel din Essex, a devenit primul caine din lume care a fost antrenat sa isi trezeasca stapana, adolescenta Kelly Sears, atunci cand trece printr-un episod de acest gen.

,

Theo sare pe ea si o linge pana cand aceasta se trezeste, iar daca nu are succes merge si cauta ajutor. Mai mult, cainele a invatat sa simta o schimbare in corpul ei cand atacul este iminent, astfel ca adolescenta se poate aseza pentru a nu se rani cand adoarme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#caini antrenati boli, #caini miros afectiuni, #caini simt boli, #caini ajutor bolnavi , #animale