Cat costa un catel din parinti premiati si de ce se vinde in tara de 10-20 mai ieftin

Duminica, 26 Aprilie 2015, ora 15:33
8849 citiri
Cat costa un catel din parinti premiati si de ce se vinde in tara de 10-20 mai ieftin

Peste 100 de romani merg in fiecare an cu cainii la expozitii in afara tarii, dar desi in strainatate puii proveniti din parinti premiati international costa si 10.000 euro, in Romania se vand de 10-20 de ori mai ieftin, din cauza puterii scazute de cumparare, spune arbitrul chinolog Anca Giura.

"In fiecare dintre ultimii ani, mai mult de 100 de romani merg cu cainii la expozitii internationale. Numarul lor a crescut in ultimii ani, pentru ca in Romania apar tot mai multi caini de valoare", a declarat agentiei Mediafax Anca Giura, arbitru international al FCI (Federatia Chinologica Internationala).

Ea spune ca doar la campionatul mondial si cel european, care au loc o data pe an, participa cateva zeci de animale din Romania. Restul merg la expozitii din tarile din zona, dar si la concursuri internationale din Franta, Belgia sau Germania.

"Proprietarii care merg cu acesti caini la concursuri nu au niciun beneficiu, ci o fac pur si simplu din pasiune. Isi platesc singuri cazarea, drumul si masa. Asa cum altii investesc in masini si in alte lucruri, acesti oameni investesc in caini. Daca am trai in alta tara, un pui din parinti premiati international s-ar vinde si cu 10.000 de euro. La noi, din cauza puterii scazute de cumparare, sunt de 10-20 de ori mai ieftini", a afirmat Anca Giura.

Cei care participa la expozitii internationale merg cu caini din diverse rase, printre care ciobanesc german, samoyed, beagle, rottweiler, brac german, dar si cobanesti romanesti.

"Sunt oameni care au caini de mare valoare si merg sa-si confirme aceasta valoare peste granite. Una e sa vii la concurs in Romania si cainele sa concureze cu alti 2-3 din rasa lui, alta e la un concurs in strainatate, unde sunt si 90-100 de caini din aceeasi rasa", a explicat Giura.

Giura jurizeaza in fiecare an 25-30 de concursuri canine in strainatate.

"Am fost recent la un concurs international in Filipine si am jurizat si doi braci germani care aratau foarte bine si care au obtinut rezultate bune. Dupa concurs, proprietarul a venit la mine si mi-a spus ca acei caini provin din Romania, de la un cunoscut crescator de braci germani", a povestit ea.

Arbitrul international a aratat ca, din pacate, multi romani prefera sa cumpere catei din pet shop, in detrimentul celor de la crescatori.

"Sunt oameni care tin cainii prin beciuri, in conditii cumplite, si ii folosesc doar ca sa vanda puii la pet shop. Acesti catei nu au acte, nu li se stie provenienta, iar crescatorii se pot trezi ca au diverse defecte sau deficiente comportamentale. Ar trebui ca cei care vor un caine sa il ia de la crescatori, unde li se cunoaste ascendenta, au pedigree si analize la zi", a mai spus Anca Giura.

Citeste si:
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
În contextul confruntării extrem de disputate dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru șefia PNL, care, conform unor voci liberale, ar putea duce la scindarea partidului după congresul de...
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 despre congresul PNL ce va avea loc sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo, în urma căruia va fi ales președintele PNL. „Am și un...
Sursa: MEDIAFAX