Cele mai otravitoare vietuitoare din lume (Galerie foto)

Miercuri, 13 Martie 2013, ora 12:29
80307 citiri
Cele mai otravitoare vietuitoare din lume (Galerie foto)

Exista o diferenta intre animalele otravitoare si cele veninoase. Un animal otravitor poarta cu el diverse substante chimice numite toxine, folosite pentru autoaparare. Un animal veninos imprastie aceste toxine prin intepatura, rana sau muscatura.

Animalele otravitoare sunt criminali pasivi, in timp ce animalele veninoase sunt criminali activi, explica The World's Biggests.

Cu toate acestea, ambele tipuri de animale sunt foarte periculoase. Iata mai jos cateva astfel de exemple:

Meduza otravitoare (viespea de mare)

Meduza otravitoare este cel mai veninos animal, facand cel putin 5.567 de decese din 1954 si pana in prezent. Veninul acesteia este printre cele mai periculoase din lume. Toxinele sale ataca inima, sistemul nervos si pielea.

Lucrul cel mai rau este ca acest venin provoaca o durere atat de mare incat victimele intra in soc, se ineaca sau mor in urma unui atac de cord, inainte sa ajunga la tarm, potrivit Outback Australia Travel Guide.

Supravietuitorii spun ca au avut dureri timp de mai multe saptamani dupa ce au intrat in contact cu o astfel de vietuitoare.

In principiu, nu sunt sanse de supravietuire dupa intepatura meduzei otravitoare, cu exceptia cazului in care aceasta este tratata imediat. Dupa intepatura, trebuie aplicat otet pe rana pentru cel putin 30 de secunde.

Otetul are acid acetic, care scade puterea nematocistelor ce nu au fost inca eliberate in sange. Cu toate acestea, otetul nu scade intensitatea durerii.

Purtarea unui costum de scafandru in timpul inotului este o masura de prevenire indicata.

Meduza otravitoare se intalneste in zonele din jurul Asiei si Australiei.

Cobra regala

Cobra regala (Ophiophagus hannah) este cel mai lung sarpe veninos din lume, putand sa atinga 5,6 metri, conform National Geographic.

"Ophiophagus" inseamna "mancator de serpi", acestia aflandu-se in meniul reptilei. O singura muscatura a cobrei regale poate cu usurinta sa omoare un om.

Acest sarpe poate sa ucida si un elefant asiatic adult in trei ore daca acesta este muscat in zone vulnerabile precum trompa.

Veninul cobrei regale nu este atat de toxic ca al altor serpi, insa aceasta reptila poate sa injecteze de cinci ori mai multe toxine decat mamba neagra, ceea ce inseamna ca decesul poate aparea de cinci ori mai repede decat in cazul mambei.

Cobra regala este destul de raspandita, traind in multe zone din Africa si Asia.

Melcul de marmura conic

Aceasta creatura frumoasa poate fi la fel de mortala ca orice animal de pe aceasta lista. O picatura din veninul sau este atat de puternica incat poate ucide mai mult de 20 de oameni, conform Lifestyle Lounge.

Daca esti intr-o zona cu apa sarata calda (unde acesti melci traiesc) si il vezi, nu trebuie sa il atingi.

Isi foloseste veninul pentru a prinde prada. Simptomele muscaturii melcului de marmura conic se pot manifesta imediat sau dupa cateva zile. Acestea includ durere puternica, umflatura, amorteala si furnicaturi. Cazurile mai grave se manifesta prin paralizia muschilor, probleme ale vederii si insuficienta respiratorie.

Nu exista niciun antivenin. Numarul deceselor cauzate de acest melc este insa destul de mic, aproximativ 30.

Caracatita cu inele albastre

Caracatita cu inele albastre este foarte mica, cat o minge de golf, insa veninul sau este atat de puternic incat poate ucide un om. Are venin cat sa ucida 26 de adulti in numai cateva minute. Pana in acest moment nu s-a gasit vreun antidot, potrivit Nature.

Muscatura sa nu este dureroasa si poate parea inofensiva, insa neurotoxinele incep sa afecteze imediat organismul, aparand slabiciune musculara, amorteala, urmate de oprirea respiratiei si moarte.

Caracatita cu inele albastre traieste in Oceanul Pacific, din Japonia si pana in Australia.

Scorpionul galben palestinian

Contrar a ceea ce se crede, majoritatea scorpionilor nu sunt atat de periculosi pentru oameni, muscatura lor avand efecte numai la nivel local (durere, amorteala sau umflarea zonei afectate). Scorpionul galben palestinian este insa una din speciile cele mai de temut, din cauza ca veninul sau este un amestec de neurotoxine care produc o durere intensa si insuportabila, urmata de febra, coma, convulsii, paralizie si moarte.

Din fericire, insa, desi o muscatura a acestui scorpion este extrem de dureroasa, este putin probabil ca aceasta sa produca moartea unui adult. Muscatura sa este periculoasa insa pentru copii, batrani si persoane bolnave, mai ales cele cu probleme de inima.

Acest scorpion, care este foarte agresiv, este raspandit in Africa de Nord si Orientul Mijlociu, anunta QUEST online.

Pestele piatra

Aceasta vietate este cea mai veninoasa dintre pesti, avand o lungime de 35 de centimetri. Veninul sau produce o durere atat de puternica incat victima de obicei isi doreste ca membrul afectat sa-i fie amputat. Este descrisa ca fiind cea mai puternica durere cunoscuta de om.

Durerea este urmata de soc, paralizie si distrugerea tesutului. Daca nu se acorda asistenta medicala in cateva ore, muscatura este fatala pentru oameni.

Acest peste isi depoziteaza toxinele in spinii cu care este dotat. Traieste in jurul Tropicului Capricornului.

Paianjenul ratacitor brazilian

Paianjenul ratacitor brazilian este inscris in Cartea Recordurilor din 2007, fiind recunoscut drept cel mai veninos paianjen, responsabil pentru foarte multe decese.

Se pare ca aceasta arahnida are cel mai puternic venin neurotoxic comparativ cu orice alt paianjen. Numai o doza de 0,006 miligrame de venin poate sa ucida un soarece.

Uneori, in timpul zilei se ascund in zone foarte populate, in interiorul caselor, in haine, incaltaminte si masini. Muscatura sa veninoasa produce nu numai durere puternica, ci poate cauza si impotenta.

Sarpele Inland Taipan

Numit si Oxyuranus microlepidotus, acesta este este cel mai veninos dintre serpi. O singura muscatura contine suficient venin cat sa omoare 100 de adulti sau 250.000 de soareci.

Veninul sau este de 200 - 400 de ori mai toxic decat al cobrei obisnuite. Un adult muscat de sarpele Inland Taipan poate muri in 45 de minute.

Din fericire, acest sarpe nu iese in calea oamenilor, astfel ca nu s-au raportat decese pana acum (toate muscaturile au fost tratate cu antivenin).

Broasca otravitoare albastra (broasca sulita otravitoare)

Aceasta broasca traieste in padurile tropicale din America Centrala si America de Sud. Este probabil cel mai otravitor animal de pe Pamant. Are o lungime de cinci centimetri, insa detine suficient venin cat sa omoare zece adulti si 20.000 de soareci.

Numai doua miligrame din toxina sa letala pot omori un om sau un mamifer mare. Este numita "broasca sulita" din cauza ca triburile amerindiene folosesc secretia sa toxica pentru a otravi varfurile sagetilor. Veninul acestei broaste se afla in piele si va imbolnavi sau ucide pe oricine o atinge sau o mananca.

Pestele Puffer

Pestii Puffer se afla pe locul al doilea in topul celor mai otravitoare vertebrate din lume (pe primul loc se afla broasca sulita otravitoare). Carnea unor specii de peste Puffer este o delicatesa atat in Japonia, cat si Coreea, insa marea problema este faptul ca atat pielea, cat si anumite organe ale pestelui Puffer sunt foarte otravitoare pentru oameni.

Pestele Puffer determina o moarte rapida si violenta. Persoanele otravite nu isi mai simt limba si buzele, au ameteli, vomita, ritmul inimii lor devine mai rapid, au dificultati in a respira, iar muschii paralizeaza. Victimele mor in urma sufocarii din cauza ca muschii diafragamei sunt paralizati.

Majoritatea victimelor mor dupa 24 de ore. Nu exista niciun antidot cunoscut, iar majoritatea deceselor apar atunci cand oamenii prind si gatesc acest peste.

Potrivit statisticilor, anual se inregistreaza intre 20 si 44 de incidente de otravire cu carnea pestelui Puffer, sase dintre acestea ducand la moarte.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#cele mai otravitoare animale, #cele mai veninoase animale, #cele mai periculoase animale, #animale otravitoare, #cele mai puternice otravuri natura , #animale
Comentarii