Cine are gura mai curata: omul sau cainele?

Vineri, 11 Martie 2011, ora 13:17
18454 citiri
Cine are gura mai curata: omul sau cainele?

Cu siguranta ai auzit macar o data faptul ca gura unui caine este mai curata decat cea a unui om. Aceasta declaratie probabil a venit de la un mare iubitor de animale, in momentul in care incerca sa te convinga ca nu este periculos sa te joci cu catelul lui, chiar daca acesta vrea sa te linga pe maini si pe fata.

Potrivit unui studiu al Organizatiei Proprietarilor de Animale, efectuat in 2009 - 2010, publicat in Huffington Post, in America 62% dintre oameni detin un animal de companie, iar situatia nu este cu mult diferita nici in Romania. Majoritatea sunt caini, urmati indeaproape de pisici. Acestia trec de multe ori pragul unor simple animale si devin veritabili membri ai familiei.

Dar, daca stam sa ne gandim la aceasta afirmatie, vom constata ca majoritatea oamenilor se spala pe dinti de 2 sau 3 ori pe zi, nu mananca din gunoaie si nu beau apa de la toaleta. Putem spune acelasi lucru despre prietenii lor patrupezi? Asta depinde foarte mult de stapanii lor.

Logica este simpla. Cu cat este mai sanatos un caine, cu atat va avea si o gura mai curata. Asa ca proprietarii de caini trebuie sa aiba grija ca acest lucru sa se intample, caci animalele nu se pot curata pe dinti si nici nu pot merge singure la veterinar.

Se pare ca cel mai des intalnita problema la caini si pisici este cea legata de problemele gingiilor, precum gingivita si parodontoza, care netratate provoaca chiar si caderea dintilor. Din acel moment, ei nu vor mai putea sa manance cu usurinta, ceea ce le va deteriora starea de sanatate.

Iar cainii nu pot merge la dentist pentru o plomba sau un implant. Chiar daca in situatii extreme se poate, aceste procedee sunt oricum foarte scumpe si foarte neplacute pentru animale.

Cum il poti ajuta sa aiba o dantura sanatoasa

Inaintea varstei de 4 ani, 70% dintre caini si 80% dintre pisici vor avea probleme dentare. Si, la fel ca in cazul oamenilor, cand bacteriile gasesc cai de acces prin gingii, acestea pot ajunge foarte usor si la alte organe, precum rinichi, plamani sau chiar inima.

Ce poti face pentru a intretine igiena orala a cainelui tau:

- este importanta o alimentatie echilibrata, bazata pe carne;

- du cainele periodic la veterinar pentru o curatare a dintilor si ai grija sa fie cu toate vaccinurile la zi;

- spala-ti cainele pe dinti cat de des poti sau foloseste o solutie speciala de igiena orala, care se gaseste in magazine specializate;

- da-i sa roada oase speciale de curatare a dintilor;

- ai grija sa faca miscare, sa alerge sau alte tipuri de exercitii fizice, acestea variind de la o rasa la alta.

Faptul ca gura unui caine este mai curata decat a omului este clar un mit, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fim ingroziti cand acesta va vrea sa ne linga mainile. Trebuie inteles ca depinde de noi ca el sa fie sanatos.

"Cel mai probabil mitul provine de la faptul ca, atunci cand sunt loviti, cainii isi ling ranile si acestea se vindeca mai repede", presupune veterinarul Marty Becker, autorul cartii "Chicken Soup for the Dog Owner's Soul". Dar vindecarea vine de la faptul ca este indepartata pielea moarta. La fel se intampla in cazul unei operatii, cand tesutul mort este indepartat si zona curatata profund.

Asa ca data viitoare cand patrupedul tau va vrea sa-si arate afectiunea, nu te speria de microbi, ci ai grija de sanatatea lui pentru a te putea bucura de un prieten cat mai multi ani.

Andrada Avram

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#ingrijire dantura animale, #ingrijira fantura caine, #caine gura curata, #saliva caine microbi, #cadere dinti animal companie , #animale
Comentarii
Poza Nyki
Nyki
rank 1
Cu siguranta ciinele