Coltul animalelor: Cum le transportam - cat costa un bilet de tren pentru caine

Joi, 31 Martie 2016, ora 08:12
28855 citiri
Coltul animalelor: Cum le transportam - cat costa un bilet de tren pentru caine
Foto: Animax.ro

Atunci cand calatorim cu animalul de companie cea mai mare grija este ca acesta sa fie transportat in siguranta si sa reducem pe cat posibil orice factor de stres.

Scoaterea din mediul natural este adesea resimtita ca un discofort de catre animal, mai ales daca presupune si calatoria cu un mijloc de transport (avion, vapor, tren, masina).

Pentru a evita orice situatie neplacuta, cel mai indicat este ca animalul sa fie in perfecta stare de sanatate. Daca prezinta anumite probleme de sanatate, acestea se pot acutiza in timpul transportului existand riscul sa i se puna viata in pericol.

Coltul animalelor: Rolul recompenselor in alimentatia cainilor si pisicilor

Nu este recomandat ca animalele sa fie transportate pe distante lungi. In functie de mijlocul de transport pentru care optam, trebuie sa stim ca exista anumite prevederi legale.

In cazul in care dorim sa mergem cu metroul, ar trebui sa stim ca in cazul in care avem caini acestia trebuie sa poarte obligatoriu botnita si sa fie tinuti in lesa. Animalele mici si pasarile trebuie sa fie transportate in custi si colivii, iar acestea sa fie acoperite pentru a evita stresarea animalelor.

Calatoria cu trenul presupune urmatoarele: cainii pot calatori cu trenul la clasa a doua doar daca sunt insotiti. Pe tot parcursul calatoriei, trebuie sa aiba botnita si lesa. Calatoria acestora se va face pe podeaua compartimentului doar daca ceilalti calatori nu protesteaza. In cazul in care ceilalti calatori ridica obiectii, controlorul poate interzice calatoria cu aceste animale.

In cazul cainilor, proprietarul este obligat sa aiba asupra sa carnetul de sanatate din care sa reiasa ca animalul este microcipat si vaccinat antirabic.

Tariful de transport al unui caine este cat jumatate de bilet pentru un adult care calatoreste pe acelasi parcurs. Cainilor periculosi sau celor din rasele Pit Bull, Boerbull sau Bandog le este interzisa calatoria cu trenul.

In cazul cainilor mici, a pisicilor sau a pasarilor mici in colivii, acestea pot fi transportate in brate fara plata doar daca ceilalti calatori nu ridica obiectii.

Proprietarul care transporta animale de companie este obligat sa mentina curatenia pe toata durata transportului.

Exista animale de companie razbunatoare? Care e cel mai usor de intretinut animal de casa? Interviu

Transportul aerian al animalelor de companie se poate face in cabina de pasageri sau in cala avionului in functie de greutatea acestora. Daca animalul are greutatea pana in 5 kg, poate zbura in cabina de pasageri.

Foarte importanta pentru transportul aerian este cusca de transport. Aceasta trebuie sa aiba o anumita dimensiune in functie de talia animalului si sa fie autorizata IATA (International Air Transport Association).

In cazul cainilor, dimensiunea custii se raporteaza la talia animalului aflat in picioare. Custile, obligatoriu, trebuie sa fie prevazute cu castron gol pentru apa.

In cazul cainilor periculosi, acestia se vor transporta in cala avionului, iar in aceasta situatie compania aeriana poate aplica si alte reguli speciale de transport.

Ca regula generala, cainii si pisicile trebuie sa aiba pasaport international in cazul calatoriei in spatiul Schengen, sa fie microcipate, vaccinate si deparazitate in conformitate cu cerintele tarii de destinatie.

Animalele trebuie sa fie curate, perfect sanatoase, sa nu fie gestante, iar in cazul in care calatoresc in cabina sa nu deranjeze ceilalti pasageri.

In privinta costurilor, animalele nu sunt incluse in cantitatea de bagaj permisa si sunt considerate bagaj excedentar, situatie in care se va percepe o taxa ce poate varia in functie de fiecare companie aeriana si in functie de destinatie.

Exista tari care au anumite prevederi legislative, care nu permit transportul animalelor nici in cala si nici in cabina, asa cum este cazul Marii Britanii si Emiratelor Arabe.

Sunt, de asemenea, si companii aeriene care nu permit transportul animalelor de companie. Din acest motiv, este necesar ca inainte de zbor sa ne interesam care sunt cerintele fiecarei companii aeriene in parte.

Calatoria cu masina. Chiar daca ne deplasam cu masina proprie si am zice ca animalele noastre au mai multa libertate si se vor simti mai in siguranta, si aici trebuie sa avem in vedere cateva aspecte.

Daca plimbam pisici, este indicat sa folosim o cusca de transport. Animalele se vor simti mult mai confortabil si, in plus, nu exista riscul de a ajunge in spatiul destinat condusului.

Pentru caini nu este neaparat nevoie de cusca de transport, insa, pentru a calatori in siguranta trebuie legati in hamuri sau lese speciale, care se pot atasa la centura masinii. Este indicat ca in timpul transportului sa nu lasam animalele cu capul scos pe geam, pentru a evita in felul acesta afectiunile oculare. Pentru geamuri, exista grilaje speciale care permit ventilarea eficienta a masinii fara riscuri.

De asemenea, nu este indicat sa fumam in prezenta animalelor si trebuie sa avem grija ca instalatia de climatizare sa nu le afecteze starea de sanatate.

In cazul cainilor si al pisicilor, calatoria in afara granitelor tarii presupune ca acestia sa aiba carnet de sanatate si pasaport international completat conform cerintelor tarii de destinatie.

Transportul cu mijloace publice se va face conform cerintelor regiilor locale de transport.

Pisicile, animalele mici si pasarile vor fi transportate in custi, colivii speciale, cu conditia sa nu deranjeze ceilalti calatori.

In cazul cainilor se va folosi obligatoriu lesa si botnita. Sunt orase ale tarii in care accesul animalelor nu este permis in mijloacele de transport public.

Transportul cu autocarul se va face conform cerintelor fiecarei companii de transport.

Anca Ivan - Specialist Animax.ro

www.animax.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....