Coltul animalelor: Limbajul corpului - ce vor sa ne spuna pisicile, aricii, iepurii, cameleonii sau chinchilla

Marti, 22 Martie 2016, ora 07:38
17032 citiri
Coltul animalelor: Limbajul corpului - ce vor sa ne spuna pisicile, aricii, iepurii, cameleonii sau chinchilla
Foto: Animax.ro

Cainii, pisicile, iepurii sau orice alte animale comunica intre ele prin limbajul non verbal si mai putin prin voce. Acelasi limbaj il folosesc si cu oamenii.

Este foarte important sa cunoastem acest tip de limbaj, pentru ca doar asa putem comunica cu prietenii nostri necuvantatoti si le putem intelege starea afectiva.

Pisicile

Pisicile sunt animale care stiu ce vor. Au o personalitate puternica pe care si-o manifesta ori de cate ori au ocazia.

Cand le mangai si acest lucru le face placere, pisicile se intind si torc. Incep sa scarmene diverse materiale textile. Uneori vin singure, se asaza pe tine si incep sa-ti faca masaj cu labutele din fata.

Pisicilor le place sa fie mangaiate, dar nu pe burtica. Daca se insista prea mult la acest nivel, pot trece dintr-o stare in alta. O pisica jucausa se poate transforma imediat intr-una care sare sa te atace.

Atunci cand nu le convine ceva, pisicile isi zburlesc blana si incep sa-si agite coada cu nervozitate, pregatindu-se sa atace. Atunci cand au o stare de nesiguranta isi tin spasite coada in jos.

Pentru a-si marca teritoriul, pisicile se freaca de persoane, de obiecte. Glandele care servesc la imprimarea mirosului propriu se gasesc la nivelul obrajorilor, barbiei, mustatilor, a gherutelor.

Coltul animalelor: Rolul recompenselor in alimentatia cainilor si pisicilor

De aceea, pisicile zgarie anumite obiecte, nu neaparat pentru a-si toci ghearele, cat pentru a-si imprima propriul miros. Canapeaua si fotoliile sunt preferatele pisicilor, pentru ca pe aceste obiecte de mobilier apar cu usurinta mirosuri noi de la musafiri sau imprumutate de pe hainele personale cu care iesim din casa. In momentul in care pisica le percepe, ea isi revendica teritoriul prin zgarierea acestora.

O alta modalitate mai putin placuta prin care pisicile isi revendica teritoriul este improscarea cu urina.

Iepurasii

Stapanii de iepuri isi dau seama cu usurinta cand animalul lor de companie este fericit sau nu. Un iepure relaxat sta pe o parte, lasa capul in jos si inchide ochii in semn de placere atunci cand este mangaiat, uneori se intoarce cu burtica in sus pentru maxim de rasfat.

Si atunci cand alearga in jurul picioarelor stapanilor e un semn ca iepurii se simt bine si doresc sa atraga atentia asupra lor.

Daca sunt mai multi la un loc, iepurii se spala reciproc, semn prin care isi arata afectiunea unii fata de altii, dar si apartenenta la aceeasi familie. Tot din aceste considerente iepurii isi ling stapanii.

Cand au chef de joaca, iepurii executa tot felul de acrobatii in aer, la fel ca porcusorii de Guineea. Iepurii pot fi foarte usor dresati sa se joace cu mingea.

Sunt animale de vizuina si, atunci cand ceva le atrage atentia, iepurii stau cu membrele din fata ridicate si cauta curiosi cu privirea pentru a cerceta teritoriul.

Sunt si situatii in care limbajul corpului arata ca iepurii nu se simt bine: atunci cand stau ghemuiti intr-un colt al custii inseamna ca le este frica. Cand loveste cu piciorul in podea, poate fi un semn ca iepurele tau este speriat sau ca se imperecheaza.

Daca isi simt teritoriul amenintat, expulzeaza excremente si marcheaza cu urina. Iepurii nu sunt acele animale fricoase din desenele animate, ci sunt animale vesele, curioase, extrem de inteligente, sociabile, cu o personalitate puternica, care nu accepta sa le fie invadat teritoriul.

Exista animale de companie razbunatoare? Care e cel mai usor de intretinut animal de casa? Interviu

Chinchilla

Chinchilla este un animal afectuos, jucaus si extrem de curat. Chinchilla se va catara cu placere peste tot si va roade tot ce intalneste in cale, fiind un animal extrem de curios.

Atunci cand le este foarte frica, blana se desprinde sub forma de smocuri.

Femelele isi resping masculii cu exceptia perioadelor de imperechere. Atunci cand sunt speriate sau cand au de-a face cu situatii neprevazute, aceste micute animale fug. Nu sunt agresive, musca foarte rar atunci cand se simt amenintate si vor sa scape.

Odata ce au prins incredere in stapan, vin singure la mangaiat si se urca in brate pentru a-si atinge acest scop.

Coltul animalelor: Scapa-ti broasca de conjuctivita pentru ca ii poate fi fatala

Broastele testoase

Broastele testoase comunica intre ele prin vibratii. Traiesc in grup si le place sa-si petreaca timpul impreuna. Cand se simt bine stau cu capul iesit din carapace si cu membrele intinse. Atunci cand se simt in pericol, se retrag in totalitate in carapace.

Ariciul

Aspectul tepilor la arici are o mare relevanta pentru starea emotionala a acestuia.

Cand tepii sunt relaxati inseamna ca ariciul se simte in siguranta. Din contra, atunci cand ariciul se simte vulnerabil, incearca sa-si protejeze fata si abdomenul, se aduna ghem, tepii au aspect erectil. Atunci cand doar tepii de pe spinare sunt ridicati inseamna ca animalul este speriat.

Daca ariciul simte un miros nou, pufaie si saliveaza, dupa care se tavaleste in propria saliva pentru a-si camufla propriul miros. Saliva ariciului contine o toxina care tine pradatorii la distanta. Acesta este si un comportament sexual care atrage partenerul in perioada de imperechere.

Cameleonii

Schimbarea culorii la cameleoni reprezinta un raspuns al organismului la temperatura, lumina, dar si la dispozitie.

Atunci cand sunt speriati, stresati sau furiosi cameleonii sunt de culoare galbena.

Cand nu vor sa fie atinsi, cameleonii sasaie cu gura deschisa si adopta o pozitie de atac.

Anca Ivan - Specialist Animax.ro

www.animax.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Limbajul corpului animalelor, #Limbajul corpului pisicilor, #Limbajul corpului iepurilor , #animale