Coltul animalelor: Parazitii externi, un pericol iminent pentru catei si pisici

Vineri, 11 Iulie 2014, ora 13:33
20561 citiri
Coltul animalelor: Parazitii externi, un pericol iminent pentru catei si pisici
Foto: Animax

Odata cu instalarea sezonului cald si venirea concediilor petreceti mai mult timp afara, cu catelul sau pisica. Desi jocurile cu animalele de companie va binedispun si va creeaza o stare de bine, nu aceeasi senzatie s-ar putea sa o aiba animalutul daca se pricopseste cu niste paduchi sau capuse din iarba.

Specialistii recomanda atentie sporita la deparazitarea externa a animalului de companie si alegerea unei scheme optime de deparazitare a acestora, pentru a nu ne pune in pericol sanatatea.

Deparazitarea externa are rolul de a preintampina infestarea cu purici, capuse, paduchi, dar si de a trata animalul de companie deja infestat cu acesti paraziti externi, explica pentru Ziare.com Anca Ivan- Specialist Animax.

In functie de problemele animalului de companie si nevoile acestuia trebuie sa alegeti cu grija produsele antiparazitare. Este recomandat ca la achizitionarea unui produs antiparazitar sa tineti cont de urmatorii factori: varsta animalului, specie, greutate, anumite stari fiziologice (gestatie, lactatie), dar si anumite particularitati individuale ale animalului.

Pipete, zgarzi, sampoane...care este produsul ideal pentru animalul tau?

In rafturile magazinelor de specialitate, veti gasi o gama complexa de produse antiparazitare pentru catei si pisici. Inainte de a achizitiona un anumit tip de produs, discutati cu un veterinar despre nevoile animalului de companie, iar noi va vom ajutam sa intelegeti ce presupune un anumit tip de produs.

Pipetele antiparazitare sunt produse cu o larga utilizare printre utilizatorii animalelor de companie. Acestea isi pastreaza eficienta timp de o luna de la administrare, aplicarea efectuandu-se direct pe pielea animalului, intre omoplati. In acest fel, produsul nu va putea fi ingerat de animal in timpul toaletarii.

Atentie: aplicarea acestor produse se va face la o distanta de 2-10 zile dupa ce animalul a fost spalat.

Zgarzile reprezinta o alta forma eficienta pentru deparazitarea cainilor si a pisicilor. In general, zgarzile au un efect repelent, adica impiedica reinfestarea animalutului cu paraziti. Daca animalul are deja paraziti se recomanda ca punerea zgarzilor sa se realizeze la doua saptamani dupa aplicarea pipetei, prelungind astfel efectul pipetei cu 2-8 luni, in functie de produs.

Spray-urile reprezinta o solutie buna, deoarece pot fi aplicate animalelor foarte tinere incepand cu varsta de doua zile. Sunt produse care actioneaza imediat dupa aplicare in maximum patru ore.

Antiparazitarele sub forma de pudra sunt la fel de utile in deparazitarea externa a cainilor si pisicilor. Spre deosebire de alte produse, acestea au un avantaj major - se pot aplica incepand cu varsta de patru saptamani.

Sampoanele antiparazitare nu ofera protectie totala, de aceea se recomanda ca folosirea acestora sa fie insotita si de o alta metoda de deparazitare externa.

Top probleme pe care le pot cauza parazitii externi

Importanta deparazitarii externe rezida din faptul ca toti acesti musafiri nepoftiti sunt vectori pentru o serie de agenti, care transmit boli infectioase si parazitare. Mai jos gasiti cele mai frecvente probleme cauzate de parazitii externi animalelor de companie si nu numai:

1. Actiunea spoliatoare directa. De exemplu, o capusa consuma 0.4-0.5 ml de sange in 24 ore;

2. Actiunea toxica reprezinta una dintre cele mai importante repercursiuni asupra organismelor gazda. Astfel in cazul secretiilor salivare ale capuselor, aceasta determina o actiune anticoagulanta si de distrugerea a celulelor rosii ale speciilor parazitate, inhiband functiile factorilor coagularii. O alta manifestarea a acestei actiuni toxice se poate traduce prin paralizie, contractii musculare sau crize epileptiforme;

3. Actiunea inoculatoare care consta in introducerea sau vehicularea diferitilor agenti microbieni in organismul gazda. Capusele pot inocula la om si animale "virusul encefalitei de capuse". Tantarii pot transmite in timpul hranirii larvele unor paraziti cardiaci (Dirofilaria immitis) ;

4. In general, foarte multi dintre parazitii externi sunt la randul lor parazitati de catre alte specii. Astfel ca de multe ori in timpul hranirii, acestia ajung sa inoculeze ouale unor paraziti interni, motiv pentru care o deparazitare corecta ar trebui sa se faca atat intern cat si extern;

5. De foarte multe ori, in infestatii masive parazitii determina o anemie severa organismului gazda, anemie care poate fi letala;

6. Tot in infestatii masive apar leziuni cutanate ce ajung in multe cazuri la suprainfectare;

7. Si reactiile alergice la intepatura parazitilor externi nu sunt de neglijat, dermatita de hipersensibilitate la intepatura de purici fiind considerata cea mai frecventa dermatita alergica a carnivorelor;

8. Nici noi ca proprietari nu suntem feriti de aceste neajunsuri, convietuirea cu animalutele parazitate nu face decat sa ne expuna la o serie de boli infectioase si parazitare.

Cel mai simplu mod de a preveni toate aceste probleme este acela de a realiza cu regularitate deparazitarea externa a animalelor de companie.

Anca Ivan- Specialist Animax

www.animax.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Parazitii externi, #pericole paraziti externi animale, #paraziti caini, #paraziti pisici , #animale