Gradinile zoologice din Romania, pericol pentru animale si vizitatori

Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 22:08
6251 citiri
Gradinile zoologice din Romania, pericol pentru animale si vizitatori
Foto: Arhiva

Gradinile zoologice din Romania reprezinta un pericol pentru vizitatori si pentru animalele pe care le gazduiesc, releva o ampla cercetare realizata de o organizatie nonguvernamentala internationala in randul a 20 de tari din UE si prezentata marti in Parlamentul European.

Fundatia Born Free noteaza in raportul pentru Romania ca, din cele 33 de gradini zoologice recunoscute din tara noastra, 12 sunt neautorizate, majoritatea dintre acestea operand in continuare si fiind deschise publicului. Autorii studiului atrag atentia ca acest lucru ar putea contraveni Directivei CE 22/1999 privind gradinile zoologice, care stabileste regulile de instalare si de functionare pentru astfel de spatii.

Datele cuprinse in studiu au fost colectate in octombrie 2009 de la zece gradini zoologice din Romania.

"Aparenta lipsa de cunostinte si de expertiza a agentiilor de aplicare a legii si a operatorilor gradinilor zoologice ar putea impiedica aplicarea eficienta a legislatiei romanesti privind gradinile zoologice", noteaza autoriii cercetarii realizate in trei ani.

"Designul nesatisfacator al custilor, slaba intretinere a gardurilor, lipsa barierelor despartitoare si penuria de angajati disponibili la gradinile zoologice i-au pus deseori in pericol pe vizitatori sau i-au expus la boli. Unii vizitatori au putut cu usurinta sa intre in contact direct cu specii periculoase, inclusiv ursi si lei", atrage atentia studiul realizat de Fundatia Born Free.

In plus, subliniaza autorii cercetarii, 'multe dintre custi nu sunt igienice si pot reprezenta un risc pentru sanatatea si bunastarea animalelor'. "In medie, patru din cinci custi nu ofera animalelor oportunitatea de a-si dezvolta comportamentul sau activitatea prin intermediul a diverse obiecte, in principal jucarii sau dispozitive de hranit", releva raportul.

Organizatia nonguvernamentala atrage totodata atentia ca gradinile zoologice din Romania au o contributie minima la conservarea biodiversitatii, iar angajamentul acestora fata de educarea si informarea publicului este extrem de slab.

Cele 10 gradini zoologice evaluate sunt: Barlad, Braila, Baneasa (Bucuresti), Acvariul din Constanta, Exotic Bird House din Constanta, Delfinariul din Constanta, Minirezervatia din Constanta, Garbovele (Galati), Onesti si Bucov (Ploiesti).

Din 2005, toate gradinile zoologice din statele membre ale UE trebuie sa indeplineasca cerintele de baza ale Directivei CE 22/1999 si sa implementeze o serie de masuri pentru a conserva biodiversitatea, pentru a educa publicul si pentru a pastra animalele in conditii care respecta nevoile fiecarei specii.

Totusi, Fundatia Born Free noteaza ca majoritatea gradinilor zoologice europene nu respecta aceste reguli. "In Europa, gradinile zoologice nu-si respecta obligatiile privind conservarea speciilor, educarea publicului si bunastarea animalelor, asa cum cer legile nationale si internationale", precizeaza organizatia specializata in protectia animalelor.

"Mii de animale din sute de gradini zoologice traiesc in conditii deplorabile", mai releva studiul, precizand ca in niciuna din cele 20 de tari analizate situatia nu este perfecta.

"Fara mobilizarea comunitatii internationale, probabil ca aceste probleme rusinoase vor continua sa existe", atrage atentia Daniel Turner, purtatorul de cuvant Fundatiei Born Free.

"Desi aceasta directiva a fost transpusa in fiecare state membru, legislatiile nationale nu au deseori reguli detaliate pentru a proteja corespunzator animalele", isi exprima regretul autorii raportului. Documentul releva totusi unele progrese inregistrate in anumite state.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#pericol ZOO animale vizitatori, #gradini zoologice Romania, #Born Free raport zoo Romania , #animale