Credinte ridicole privind unele vietuitoare

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 07:01
7560 citiri
Credinte ridicole privind unele vietuitoare

Fie ca ne-am lasat influentati de personajele de desen animat, fie ca am ajuns sa credem anumite superstitii invechite, multi dintre noi am ramas cu anumite credinte carora le-am dat valoare de "adevar absolut".

Asa ca nu e de mirare ca si in momentul de fata exista multe persoane convinse de faptul ca liliecii sunt orbi sau ca soarecii mananca doar cascaval. Iata, potrivit Cracked, cateva din aceste mituri:

1. Probabil ca in copilarie ati fost adesea avertizati sa nu atingeti puii pasarilor, sa nu umblati la cuibul lor, intrucat ii veti impregna cu mirosul uman, iar parintii ii vor abandona.

Desi este in legea naturii sa lasi vietuitoarele sa urmeze cursul lor firesc de viata, nu poti trece indiferent pe langa un pui de vrabie cazut din cuib sau un porumbel ranit. Nu este adevarat ca daca acestia vor fi atinsi vor capata miros uman, intrucat, in primul rand, pasarile nu prea au simt olfactiv, ci ele lucreaza indeosebi cu vazul si auzul.

In al doilea rand pasarile par sa nu aiba vreo problema cu faptul ca le atingi sau nu puii, decat in masura in care le afectezi modul de dezvolare.

2. Daca, accidental sau intentionat, tai o rama in doua vei obtine, in final, doua rame. Este un alt mit arhicunoscut, si, probabil, a facut parte din primele noastre experimente de biologie.

Pornindu-se de la ideea ca rama are o coada ce se regenereaza, s-a mers mai departe si s-a considerat ca daca tai o astfel de vietuitoare de la jumatate vor rezulta doua rame. Este un scenariu destul de infricosator, dar din fericire, total fals. Daca se intampla ca o rama sa ramana fara o particica a cozii, atunci locul se va regenera, dar particica ramasa nu va fi o noua taratoare.

3. Iepurii mananca numai morcovi, la fel cum si maimutele se hranesc doar cu banane sau soarecii doar cu branza ori cascaval. Si in acest caz avem de-a face cu un sablon, imprumutat probabil din desenele animate cu Bugs Bunny sau din reclame.

Chiar daca iepurii prefera aceasta radacinoasa, in momentul in care le oferi o alimentatie bazata exclusiv pe morcovi ii condamni la moarte. Ca si alte vietuitoare, iepurii au nevoie de o alimentatie diversificata, pentru ca organismul lor sa functioneze asa cum trebuie.

4. Camilele au apa in cocoasa de pe spate. Foarte multi copii, dar si adulti sunt convinsi de faptul ca in cocoasele camilei se afla apa.

Contrar credintei populare, nu cocoasa e cheia succesului pentru depozitarea apei, ci sistemul deosebit de circulatie a sangelui, care ii permite camilei sa poata bea si asimila 100 de litri de apa (zece galeti mari) in numai zece minute.

Cocoasa reprezinta, de fapt, un tesut gras, din care animalul isi obtine energia cand hrana lipseste sau nu prea se gaseste. Cand o camila isi utilizeaza cocoasa de grasime pentru a supravietui, aceasta se inmoaie si se micsoreaza.

Daca se consuma prea multa grasime, cocoasa micsorata nu va mai sta dreapta, ci va atarna intr-o parte. Asta nu inseamna ca "stapana" ei va ramane cu un handicap. Cu hrana si cateva zile de odihna, cocoasa va reveni la pozitia si la forma ei.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#ciudatenii animale, #mituri animale, #enigme animale, #inedit animale , #animale