Cum sa te lupti si sa castigi in fata unora dintre cei mai mari pradatori ai naturii (Video)

Duminica, 11 Octombrie 2015, ora 19:23
26895 citiri
Cum sa te lupti si sa castigi in fata unora dintre cei mai mari pradatori ai naturii (Video)
Foto: Pexels/unsplash.com

O intalnire cu un urs e fara indoiala un cosmar, din care cu greu poti spera sa scapi. La fel cea cu un rechin, un crocodil sau o haita de lupi. Totusi, nu e imposibil sa ramai in viata, daca stii punctele vulnerabile ale acestor animale sau cateva strategii deja testate.

Recent, povestea unui tanar vanator american care a scapat cu viata in urma intalnirii cu un urs grizzly de aproape 200 de kilograme a facut inconjurul lumii. In momentul maxim de criza, Chase Dellwo, care se afla in pustietatea din Montana, la vanatoare de elani, si-a amintit ca, in urma cu multi ani, bunica ii aratase un articol de specialitate, in care cei care intalneau un urs erau sfatuiti sa-i bage un brat pe gat.

Desi ranit la un picior si la cap, Chase, in varsta de 26 de ani, s-a conformat, iar ursul, probabil la fel de speriat ca el, s-a indepartat, lasandu-l in viata. Fara sfatul primit cu ani in urma, cel mai probabil nu ar fi supravietuit atacului.

Cum te lupti cu un urs

Intr-adevar, in lupta cu un urs, aceasta este una dintre strategii, relateaza The Telegraph. Insa strategia folosita depinde mult de starea ursului cu care te intalnesti si de tipul de atac folosit de acesta.

Daca animalul te hartuieste deja de ceva vreme si e noapte, ar trebui sa adopti un tip de atac "agresiv, activ". Ajuta sa arunci in el cu pietre sau cu crengi de copac, ca sa arati ca nu esti o prada usoara. Tipetele puternice sunt, de asemenea, binevenite.

Mai exista insa o tactica, aceea de atac "pasiv", ce ar trebui folosita cand ursul se hraneste, isi protejeaza puii sau pur si simplu e surprins de prezenta ta. In aceasta situatie, cel mai probabil ursul va fi vizibil agitat si va scoate sunete puternice, din cauza stresului.

In acest caz, oamenii sunt sfatuiti sa nu para amenintatori, sa se retraga incet, vorbind cu o voce calma. Faptul ca vorbesti il va face sa "inteleaga" ca esti din alta specie, aflata in afara meniului sau.

Daca ursul se apropie, insa, arunca-te la pamant, cu fata in jos, si "fa pe mortul". Ursul nu ar trebui sa stea langa tine mai mult de doua minute, asa ca incearca sa nu te misti si asteapta.

Cum sa invingi un rechin

Unele dintre cele mai nedreptatite animale sunt rechinii. In mod constant victime ale agresiunii umane, acestia s-au ales cu o reputatie rea desi atacurile lor sunt totusi rare.

In 2013, din 75 de atacuri asupra oamenilor, 10 au fost mortale. Cei 65 de supravietuitori s-au ales cu urme ale luptei. Cum au scapat, insa?

Batul de selfie ucide mai multi oameni decat rechinii

E posibil ca o parte dintre ei sa fi adoptat strategia surferului Mick Fanning, care a supravietuit si el, anul acesta, atacului unui rechin alb (despre care se crede ca ar fi cel mai periculos). A scapat dupa ce l-a pocnit pe pradator.

Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb

Cum in acest caz nu prea ai cum sa "faci pe mortul", a-l lovi e unica sansa de scapare. Zonele ce ar trebui vizate sunt ochii si branhiile. Sistemul respirator si ochii sunt cele mai vulnerabile in cazul multor animale.

Cum invingi un crocodil

In lupta cu un crocodil, tactica e oarecum asemanatoare. A fost strategia adoptata in 2011 de Eddie Sigai, in varsta de 37 de ani, din Australia, tata a doi copii. Aflat in apa cu copiii sai, acesta povesteste ca a constientizat faptul ca ar putea muri, insa nu s-a impacat deloc cu ideea ca si copiii ar putea avea aceeasi soarta. Asa ca a inceput sa-l pocneasca pe crocodilul de trei metri, tintindu-i mai ales ochii.

Copiii sai au scapat nevatamati, iar el s-a ales doar cu zgarieturi pe spate si maini.

Potrivit expertilor in supravietuire, daca esti atacat de un crocodil, singura metoda de a te lupta e sa-l lovesti in ochi. "Au mii de ani de instinct care le spune ca este singura parte vulnerabila a corpului lor si te vor lasa in pace", explica Bob Cooper.

Lupta cu o haita de lupi

Daca te confrunti cu o haita de lupi, lucrurile nu stau deloc bine. Numai urletele lor pot baga in sperieti pe oricine. In ciuda reputatiei lor de speriat, exista doar opt cazuri de atacuri mortale asupra oamenilor, in Europa si Rusia, in prima jumatate a secolului XX.

Insa daca ai vazut filme ca "The Bourne Identity" sau "The Grey", cand vei ajunge fata in fata cu lupii, cu siguranta vei fi ingrozit. Asadar, ce poti sa faci ca sa "castigi" in fata lor e sa incerci sa-i eviti inca de la inceput.

Daca esti cu cortul in natura, gateste departe de acesta si ingroapa in pamant ce-a ramas de la masa. Inspecteaza bine locul ales pentru tabara, ca nu cumva in zona sa fie lesul vreunui animal.

Daca vezi un lup, incearca sa pastrezi distanta - cel putin 100 de metri - stai in picioare, incercand sa pari impunator, tipa si arunca cu pietre. Mentine contactul vizual cu animalele: trebuie sa le arati cine e seful.

Intr-o confruntare directa, insa, sfatul specialistilor e sa lupti "ca un caine". Poti incerca si in acest caz sa vari lupului mana pe gat sau sa-l sufoci cu mainile.

Un roi de viespi

Probabil ai sanse sa invingi in lupta cu o viespe. Insa in fata unui roi furios, lucrurile stau cu totul altfel.

Iar adevarul, dezamagitor, e acela ca omul nu prea are sanse de castig intr-o astfel de situatie. Poate ar scapa daca si-ar arunca pe fata un material care sa-l apere, insa in acest caz n-ar mai vedea pe unde fuge, asa ca strategia nu e una viabila.

Faptul ca oricat de calm ar fi tot va ajunge sa dea din maini in timp ce fuge haotic nu-l va ajuta deloc, pentru ca insectele se vor simti amenintate si vor ataca.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#tactici supravietuire lupta animale salbatice, #sfaturi upta urs, #sfaturi intalnire lup, #cum supravietuiesti atac rechin, #lupta om crocodil , #animale