Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fara animale la circ! In lege au aparut si cateva exceptii. Dar ce se va intampla cu cele "concediate"?

Luni, 29 Mai 2017, ora 20:47
12941 citiri
Fara animale la circ! In lege au aparut si cateva exceptii. Dar ce se va intampla cu cele "concediate"?
Foto: Facebook/Circul Globus

Deputatii din Comisia Juridica au adoptat, luni, un raport favorabil privind proiectul de lege care interzice folosirea animalelor salbatice in circuri, cu exceptia cainilor, cailor, delfinilor si a unor pasari exotice.

Proiectul de lege depus initial interzicea folosirea animalelor salbatice, capturate din natura sau nascute in captivitate, in spectacole de circ si in orice alt tip de spectacol sau expozitie.

Comisia pentru Agricultura a Camerei Deputatilor a decis insa adoptarea unor amendamente care permit folosirea in spectacolele de circ a cainilor, cailor, delfinilor si animalelor din acvarii, precum si "a unor specii de pasari exotice granivore".

"Acest vot va reprezenta un mare pas inainte, moral, pentru societatea romaneasca, pentru ca animalele la circuri sufera ingrozitor, am avut si acel accident teribil cu tigrii care au murit arsi de vii, alte animale care au murit, dar dincolo de asta, va spun ca pentru un animal salbatic o existenta petrecuta in captivitate este o tortura fara seaman, este o tortura comparabila cu a unui om care ar sta inchis intreaga viata", a declarat initiatorul proiectului de lege, fostul deputat Remus Cernea, prezent la dezbaterea din Comisia Juridica.

Remus Cernea a sustinut ca numerele de circ presupun diverse actiuni care sunt "nenaturale".

"Sa sari prin foc, sa stai pe o minge daca esti elefant, la toate aceste numere de circ se ajunge adesea prin tortura, prin infometare, prin diverse practici extrem de chinuitoare pentru animale. Ma bucur ca Romania iese din zona neagra a tarilor care permit astfel de cruzimi in circuri. Divertismentul bazat pe cruzime fata de animale nu este un divertisment, nu este un act educativ sa ii duci pe copii sa vada astfel de spectacole", a spus Cernea, al carui proiect de lege a fost respins de Senat.

Raportul adoptat de Comisia Juridica urmeaza sa intre in plenul Camerei Deputatilor pentru dezbatere si vot final.

Dar ce s-ar intampla cu animelele "concediate" de la circ?

Reprezentantul Vier Pfoten Kuki Barbuceanu a declarat, luni, ca fundatia poate reloca animalele salbatice de la Circul Globus in sanctuare unde sunt ingrijite si hranite pana la batranete, afirmand ca in perioada urmatoare se vor face demersurile pentru a prelua animalele de la circ.

"Noi deja ne-am exprimat dorinta, in cadrul Primariei Generale a Capitalei, de a reloca animalele din Circul Globus. Din pacate, in ultima vreme, am auzit o zvonistica foarte imbecila, cum ca animalele nascute, crescute in Europa vor muri in Africa.

(...) Exista sanctuarele unde pot trai aceste animale unde sunt hranite si ingrijite pe tot parcursul vietii pe care o mai au de trait, iar Vier Pfoten se ocupa de sanctuare, nicidecum de rezervatii, sau cum am mai auzit in alta parte, ferme de vanatoare. Sanctuar este un loc, de exemplu in Africa de Sud, unde Vier Pfoten detine acest sanctuar, spatiul minim pentru un leu este de doua hectare, asa sunt normele africane.

O sa avem cinci lei pe o suprafata de 10 hectare, un fel de gradina zoologica, dar pe niste terenuri mai mari unde au ingrijire medicala non-stop, hranirea se face conform necesarului speciei din care fac parte si unde stau pe iarba, nu pe beton, la locul lor pana la adanci batraneti. Un fel de azil de batrani, sa spunem asa", a declarat Kuki Barbuceanu, la finalul sedintei Comisiei Juridice.

Kuki Barbuceanu a afirmat ca, in perioada urmatoare, fundatia Vier Pfoten va depune toata documentatia necesara la Circul Globus si la Primaria Generala cu privire la relocarea animalelor.

"Nu dorim si nici nu avem cum sa intervenim in cadrul circurilor ambulante care sunt private. Daca cineva ne va solicita sa ii ajutam sa mute animalele intr-unul din sanctuarele noastre, atunci il vom ajuta.

Costurile pentru hranirea si intretinerea acestor animale de la Circul Globus vor fi suportate de fundatia Vier Pfoten integral.

Pe an intretinerea unui animal acolo costa in jur de 5.000 de euro, transportul il asiguram tot noi, iar costul unui tarc acolo pentru 2-3 feline mari este de 30.000 de euro. Toate felinele mari de la circ vor trebui mutate in maximum 18 luni, potrivit legii. Vor mai ramane la circ 20 de cai", a spus Kuki.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#folosire animale circuri, #interzicere folosire animale circuri, #Vier Pfoten relocare animale circuri , #animale