Iata ce inseamna sa fii mama in lumea balenelor! E induiosator ce a facut pentru puiul ei, desi stia ca e in van

Miercuri, 08 August 2018, ora 08:53
10539 citiri
Iata ce inseamna sa fii mama in lumea balenelor! E induiosator ce a facut pentru puiul ei, desi stia ca e in van
Foto: Ken Balcomb/Center for Whale Research

Timp de 17 luni a asteptat. In final, a venit si puiul, o femela. Si totul a fost asa cum trebuia. A inotat langa mama sa si membrii familiei, un tablou extrem de vesel inclusiv pentru biologii din Victoria, provincia canadiana British Columbia.

Era primul pui care se nastea viu, in decurs de trei ani, in randul populatiei de balene monitorizate, in scadere in ultimii ani si chiar in pericol de extinctie.

Insa, la un moment dat, totul a mers prost.

Puiul pur si simplu nu s-a mai miscat. J35, balena mama, si-a vazut puiul cum moare, la mai putin de o ora de cand venise pe lume, arata Science Alert.

Belena mama nu era insa gata sa spuna "adio". Si-a carat puiul pe cap ore bune, sperand ca la un moment dat va misca, explica Ken Balcomb, de la Centrul pentru cercetarea balenelor de pe insula San Juan.

Iar orele s-au transformat in zile, iar balena nu inceta sa-si impinga puiul catre suprafata apei. Gestul nu e unul neobisnuit in lumea balenelor, insa putine mame care si-au pierdut puii jelesc atat de mult. J35 a procedat astfel peste 10 zile.

In tot acest timp, balena a calatorit de la Vancouver catre insula San Juan si nu numai, zilnic inotand cate 96 - 112 kilometri. In tot acest timp a reusit sa tina la suprafata corpul de 180 de kilograme al puiului, cu eforturi mari. Biologii au monitorizat-o, din ce in ce mai intrigati, dar si impresionati de comportamentul sau.

In tot acest interval de timp, balena mama cel mai probabil nici nu a mancat, pentru ca risca sa-si piarda puiul.

"E real si e dur. E clar ce s-a intamplat aici. Nu poate fi interpretat in alt fel. Este vorba despre un animal care-si jeleste puiul mort, care nu vrea sa-l lase sa plece. Pur si simplu, nu e pregatita", a declarat si Deborah Giles, biolog la Universitatea din Washington, care a monitorizat balena in tot acest timp.

Acest tip de comportament a fost observat si in randul delfinilor, fiind mentionat intr-un studiu din 2016. Pe uscat, au existat astfel de cazuri in randul cimpanzeilor.

Citeste si Induiosator: 11 ore a incercat sa-si scoata puiul din fantana - Poveste cu final fericit (Video, Galerie foto)

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#balena pui mort, #doliu animale, #cazuri impresionante animale, #balene pui relatie , #animale