In parcurile din Bucuresti traiesc inclusiv papagali - E bine sau nu sa hranim pasarile pe pervaz? Interviu

Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 07:53
15711 citiri
In parcurile din Bucuresti traiesc inclusiv papagali - E bine sau nu sa hranim pasarile pe pervaz? Interviu
Foto: Societatea Ornitologica Romana (SOR)

Societatea Ornitologica Romana (SOR) a demarat recent un proiect, care presupune amplasarea de dispozitive pentru hranirea pasarilor in mai multe parcuri din Bucuresti. Orice om poate ajuta, devenind voluntar in acest proiect.

Mai mult, in primavara se vor amplasa si cuiburi artificiale, tot cu ajutorul voluntarilor.

Dar ce specii sunt ajutate prin aceste proiecte? Ce pasari mai traiesc in parcurile Capitalei? Ovidiu Bufnila, din partea SOR, a declarat intr-un interviu acordat Ziare.com ca avem inclusiv lilieci si chiar papagali.

Pasari din Romania perfect adaptate traiului in oras: N-ai sa crezi cate sunt

Acesta ne-a spus si daca e bine sau nu sa hranim pasarile pe pervaz, asa cum procedeaza multi dintre cei care locuiesc la bloc.

SOR a demarat un proiect prin care isi propune sa monteze dispozitive de hranire pentru pasari, in Capitala. De cate astfel de dispozitive este vorba si unde sunt ele instalate?

In aceasta prima faza a proiectului, montam 30 de hranitori pentru pasarile din parcurile bucurestene. Nu acoperim toate parcurile, doar pe cele mai importante. Vorbim de Herastrau, Cismigiu, Kiseleff, IOR, Carol, Unirii, Floreasca, Bordei, Circului, Tineretului.

Pana acum avem deja trei instalate: doua in parcul Kiseleff si una la Facultatea de Horticultura, in parculetul USAMV.

Hranitorile au un picior metalic care se infige in pamant, un picior de lemn la capatul caruia se pune hranitoarea in sine, cu tavita. Hranitoarea are o capacitate de 5 kg de seminte, se alimenteaza simplu, prin ridicarea unei parti a acoperisului, care este si usita.

Hranitorile, din punct de vedere al instalarii, respecta un principiu simplu: se vor pune in apropierea unei tufe sau a unui copac, astfel incat pasarile sa poata zbura la adapost, in caz ca se apropie cineva prea mult. Nu doar atat, dar pitigoii au un stil de a manca foarte simpatic: iau semintele din hranitori, zboara pe crengi si acolo le mananca, apoi revin.

Instalare de hranitori in parcul IOR, sector 3, Bucuresti. E a doua actiune din proiectul Bucurestiul Prinde Aripi, proiect sustinut de Viasat Nature Romania.

Posted by Societatea Ornitologica Romana on Tuesday, January 26, 2016

Romania pierde o mare comoara: Ce specii cunoscute de pasari dispar din tara noastra

Bucurestenii pot ajuta la instalarea hranitoarelor? Cum pot deveni voluntari?

Ca sa devina voluntari in acest proiect, bucurestenii ne pot contacta pe adresa de mail office@sor.ro. Deja avem mai multe cereri, asa ca e probabil ca montarea sa mearga foarte repede. Nu e greu sa le amplasam, cel mai important e ca voluntarii sa se ocupe de alimentarea hranitorilor. Noi avem semintele, le dam catre voluntari si ei merg sa alimenteze hranitoarea oricand este nevoie.

Ei curata aceste hranitori si, tot cu ajutorul lor, speram sa montam in lunile februarie-martie si cuiburi artificiale pentru pasari.

Ce specii de pasari vor fi ajutate astfel?

Ideea noastra este sa ajutam toate speciile din parcuri, dar la aceste hranitori vor veni, in special, pasarile de dimensiuni mici. Vrabia de casa, vrabia de camp, mierlele, sturzii, botgrosii, pitigoii mari, pitigoii albastri, florinti, scatii, ciocanitori.

In alte tari, stiu ca veveritele constituie o problema, pentru ca mananca hrana destinata pasarilor. Are si Bucurestiul aceasta problema?

Nu stim inca daca veveritele vor fi o problema. Hranitorile noastre sunt alimentate cu seminte de floarea soarelui, crude, dar daca o veverita ajunge si mananca acolo, nu e o problema. Ajutam fauna din Bucuresti si nu e nimic rau in asta. Si aricii, si veveritele fac parte din fauna orasului, si liliecii. Nu avem doar pasari pe care sa le admiram in Capitala.

Sfatuiti oamenii sa lase hrana pe pervaz pentru pasari?

Da, ii incurajam pe oameni sa lase mancare pentru pasari si pe pervazul casei, dar in conditiile in care nu isi deranjeaza vecinii de la etajele inferioare, unde vor ajunge coji de seminte. Cel mai bine este sa le ceara acordul, nu cred ca vor fi multi care sa refuze sa ajute pasarile.

Le aducem un serviciu daca procedam astfel sau dimpotriva? Le putem face vreun rau, le facem dependente de noi?

Le aducem un serviciu imens. Aceste pasari, mare parte dintre ele, sunt insectivore. In primavara si in vara dieta lor este alta: cauta proteinele din insecte, nu vor mai veni la hranitori atat de des cum vin acum, cand hrana lor traditionala lipseste.

Ideal este ca, odata ce am inceput sa hranim pasarile iarna, sa mentinem aceste hranitori pe toata durata sezonului rece. Daca se obisnuiesc cu hranitorile, iar apoi acestea dispar, le va fi foarte greu sa gaseasca alte surse de hrana - dar asta numai iarna.

In primavara, deja nu mai este nevoie de hranitori. Si cele montate de noi vor fi scoase in luna martie din parcuri si le vom reinstala in iarna 2016-2017.

Daca ne sfatuiti sa le lasam de mancare pe pervaz, in ce ar trebui sa constea hrana? Paine este sau nu sanatoasa pentru ele?

Hrana cea mai buna pentru pasari acum este cea care aduce un aport mare de grasimi si uleiuri de care au nevoie. Semintele crude de floarea soarelui sunt ideale pentru aproape toate speciile. Stiu ca suna ciudat pentru multi, dar si o bucata de slanina cruda le face bine multor specii de pasari. Nuca, in schimb, este un aliment ideal pentru toate speciile de pasari. Miezul este extrem de hranitor, nicio specie nu refuza un asemenea deliciu.

Painea, in sine, nu este indicata la toate speciile. Nu are un aport nutritiv foarte mare, dar, in lipsa de altceva, este si ea buna. Insa mai multe specii vor refuza.

Semintele de canepa, de grau, de floarea sorelui, acestea sunt cele folosite de ani de zile cu real succes.

SOR a anuntat ca din primavara va monta cuiburi artificiale pentru speciile de pasari cantatoare. Pentru ce specii si unde vor fi acestea amplasate?

Cuiburile pe care dorim sa le amplasam sunt unele destinate speciilor din parcuri. Pot fi ocupate de pitigoi, de grauri, de mierle, de mai multe specii. Exista cuiburi si pentru rapitoarele de zi (vanturel rosu) si pentru cele de noapte (huhurez mic, huhurez mare, cucuvea).

Avem experienta anilor trecuti, cand la Cluj rata de ocupare a cuiburilor a ajuns la peste 80%, intr-un alt proiect implementat de noi: Pasarile Clujului.

Comparativ cu alte capitale europene, cum sta Bucurestiul la capitolul pasari?

Stam foarte bine la capitolul pasari. Daca extindem aria lor la tot Bucurestiul, trebuie tinut cont ca avem si o salba de lacuri pe care ajung pasari precum cufundarii polari, care ierneaza in Romania. Avem Delta Vacaresti, unde au fost inventariate nu mai putin de 100 de specii, inclusiv uliganul pescar, in migratie.

In parcuri gasim si ciusi si huhurezi, cucuvele si soimi, vrabii de casa si de camp, avem pitigoi si chiar... papagali. In Parcul Tineretului exista deja cateva exemplare de papagali care fie au scapat de undeva, fie au fost eliberati.

Pe lacuri se afla mai multe specii de rata - mare, fluieratoare, pestrita, dar si lebede de vara si alte specii.

In mai toate capitalele din Europa exista astfel de hranitori; oamenii merg si hranesc pasarile cantatoare, dar si pescarusii si lebedele si ratele. E normal, aceasta activitate e una dintre cele mai frumoase si pentru tineri si pentru batrani. Personal, am vazut oameni care duc paine si apa pentru porumbeii din Bucuresti, stateau intre ei exact ca turistii de la Venetia.

Ne mandrim cu vreun parc populat in mod special de pasari?

Parcurile mari sunt parcuri care adapostesc multe specii de pasari. Cred ca Herastrau, Tineretului si IOR sunt parcurile cu cele mai multe specii. Au si lacuri, au si arbori si tufisuri in care pasarile pot cuibari si unde gasesc resurse de hrana.

Cu cat mai mare parcul, cu atat mai multe specii de pasari. Iar cu cat mai salbatic, cu atat mai bine. Parcul Pantelimon, din cartierul 23 August, are, de asemenea, foarte multe specii de pasari.

Multora dintre noi ni s-a intamplat sa ne intre in casa sau in imobilul unde lucram o pasare, moment in care cei mai multi ne panicam, mai ales ca o vedem lovindu-se adesea de pereti. Cum o putem ajuta?

Cel mai bine e sa ii lasati geamul deschis. Cum a stiut sa intre, va gasi si iesirea. Daca e obosita, lasati-o sa stea, sa se calmeze, trebuie pusa intr-o cutie intunecoasa. Isi va reveni in cateva ore si apoi poate fi eliberata pe geam. Atentie, insa, sunt animale salbatice, nu stiu ca le vreti binele si e posibil sa va ciupeasca.

Azi, la hranitorile din Parcul Kiseleff. Fotografii de Florin Chirila de la www.drumetuleclectic.ro

Posted by Societatea Ornitologica Romana on Saturday, January 23, 2016

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#pasari capitala hranitoare parcuri, #dispozitive hranit pasari parcuri Bucuresti, #pasari parcuri Bucuresti, #papagali parc Bucuresti, #veverite Bucuresti, #paine pervaz pasari , #animale
Comentarii
Poza Mozart
Mozart
rank 1
Extraordinar..nu stiam...traiesc in parcuri acum?
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5