Koala, pe lista celor 113 specii care au nevoie de ajutor urgent dupa incendiile din Australia

Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 13:19
3683 citiri
Koala, pe lista celor 113 specii care au nevoie de ajutor urgent dupa incendiile din Australia
Foto: Arhiva Pixabay

Incendiile devastatoare de vegetatie din Australia au avut drept consecinta pierderea unei suprafete masive de habitat, fenomenul amenintand populatiile a 113 specii native de animale, inclusiv koala, care au nevoie de "ajutor urgent", potrivit unui grup de experti.

"In cazul celor mai multe dintre aceste animale, probabil cel putin 30% din zona habitatului lor a ars, iar in cazul multor altora, procentul este substantial mai mare", potrivit grupului de experti Wildlife and Threatened Species Bushfire Recovery Expert Panel.

Grupul de experti a fost format de guvernul australian luna trecuta, in scopul monitorizarii consecintelor incendiilor de vegetatie care au parjolit suprafete insemnate de teren, informeaza DPA.

Potrivit unei liste provizorii, au fost identificate 113 specii de animale - 13 specii de pasari, 19 de mamifere, 20 de reptile, 17 de broaste, 5 de nevertebrate, 22 de crustacee si 17 de pesti - ca avand cea mai mare prioritate pentru aplicarea unor masuri urgente, in scopul recuperarii in urma incendiilor de vegetatie din perioada 2019-2020.

Stabilirea speciilor care au nevoie de ajutor in mod prioritar a avut la baza amploarea distrugerilor suferite de habitat, gradul in care populatia acestora era in pericol inainte de incendii, precum si caracteristicile fizice, comportamentale si ecologice care le influenteaza vulnerabilitatea in fata focului.

Grupul de experti, care a publicat aceasta lista marti, a ajuns la concluzia ca nu par sa existe cazuri de specii extincte.

Cu toate acestea, mai multe specii, cum ar fi broastele corroboree din nord, soparla de apa Blue Mountains, papagalul negru lucios, dunnart de pe Kangaroo Island, prezinta un risc iminent de extinctie, din cauza unei mari suprafete de habitat pierdute in urma incendiilor de vegetatie.

Alte specii, precum koala, au suprafete "substantiale" ale habitatului afectate de incendii si vor necesita "interventii de urgenta" si raspuns strategic pentru reabilitare, mai spun expertii.

Incepand cu luna septembrie, incendiile de vegetatie au parjolit peste 12 milioane de hectare de teren din sudul si estul Australiei. Cel putin 33 de persoane si-au pierdut viata si circa 3.000 de locuinte au fost distruse. Potrivit estimarilor specialistilor, peste un miliard de animale au murit.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#koala afectati incendii australia , #animale