Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Misterele somnului la animale, in sfarsit dezvaluite

Miercuri, 29 Mai 2013, ora 21:41
6338 citiri
Misterele somnului la animale, in sfarsit dezvaluite
Foto: Huffington Post

Nu se poate sa nu va fi intrebat vreodata cum este somnul la animale, mai ales daca aveti macar unul de companie.

Seamana somnul animalelor cu cel al oamenilor? Etapele de somn sunt aceleasi? Animalele viseaza? Hibernarea inseamna somn?

Sunt intrebari la care doctorul Laurent Kern, veterinar la Paris, a tinut sa raspunda pentru Quintonic

Durata medie a somnului la animale

Animalele dorm aproximativ 12 ore pe zi. Cainii, de exemplu, au nevoie de 12 ore de somn, in timp ce pisicile au tendinta de a dormi in medie 17 ore. Ba chiar pot ajunge pana la 22 de ore.

Fazele de somn

Sunt aceleasi ca la oameni. Adica, somnul usor, somnul paradoxal si somnul profund. Durata totala a acestor faze este de o ora si jumatate la caine (ca la om) si circa 20 minute pana la o jumatate de ora la pisica si la cea mai mare parte a altor animale.

Functia somnului

Este la fel ca la om. Ii serveste animalului sa se refaca (dupa diferite curse si vanat) si sa-si reorganizeze elementele creierului (mentinerea memoriei, repausul diferitelor zone cerebrale).

Ca si omul, animalul poate suferi din cauza lipsei somnului, deoarece s-ar confrunta cu aparitia anumitor tulburari de comportament (oboseala, dezorientare, tristete aparenta).

Si animalele viseaza

Nu s-a putut dovedi daca in culori sau alb-negru. Cercetatorii nu au reusit sa interpreteze natura viselor. Au fost emise doar cateva ipoteze:

- Daca visele sunt fundamentale si ar servi la odihna creierului pentru ca acesta sa functioneze optimal, cand animalul este treaz;

- Ar putea sa le intretina memoria, caci este vitala la anumite specii, cand e vorba sa-si gaseasca stapanul, hoarda, o sursa de apa.

De fapt, visele ar constitui o metoda de supravietuire destul de pretioasa pentru animale.

Pozitia animalului in timpul somnului

Depinde in principal de statutul sau. Daca este de prada, animalul va ramane de paza si nu va adormi intr-o pozitie agreabila, in siguranta. Daca este pradator, va avea avantajul sa doarma linistit.

Functia somnului joaca un rol important. Cand e vorba de un simplu repaus, nu va dormi decat in alerta si se va trezi la cel mai mic zgomot. Daca se apara de temperaturi extreme, el se ghemuieste bine, dar, la fel, va ramane de paza.

Hibernarea, o forma de somn?

Hibernarea este diferita de somn, deoarece in aceasta perioada si contrar unui simplu somn animalele pot sa se hraneasca timp de cateva zile, ba chiar cateva luni. Le permite unora (marmote, broaste, arici, broaste testoase) sa supravietuiasca, atunci cand hrana lipseste sau dispare.

In timpul hibernarii, temperatura interna, respiratia si ritmul cardiac al animalelor scad putin cate putin, pana ce ating niveluri foarte joase. Hibernarea ingaduie animalelor sa consume mai putina energie.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#animale somn, #etape somn animale, #cat dorm animalele , #animale