Oamenii au ucis mai mult de jumatate din animalele salbatice de pe Terra din 1970 incoace

Marti, 30 Octombrie 2018, ora 12:14
6696 citiri
Oamenii au ucis mai mult de jumatate din animalele salbatice de pe Terra din 1970 incoace
Foto: Arhiva Pixabay

Sub presiunea factorului antropic, populatia de vertebrate salbatice de pe Pamant a scazut cu 60% intre anii 1970 si 2014, conform unui nou bilant, din ce in ce mai alarmant la fiecare editie, realizat de organizatia non-guvernamentala pentru conservarea naturii World Wide Fund for Nature (WWF).

"Conservarea naturii nu inseamna doar protejarea tigrilor, a ursilor panda si a balenelor pe care le pretuim", a declarat directorul WWF Marco Lambertini. "Este mult mai vasta: nu poate exista un viitor sanatos si prosper pentru oameni pe o planeta cu o clima destabilizata, cu oceane si rauri epuizate, cu sol degradat si cu paduri defrisate, pe o planeta deposedata de biodiversitate", a adaugat el.

Declinul faunei salbatice vizeaza intregul glob si in special regiunile cele mai afectate, precum cele de la tropice, potrivit celui de-al 12-lea raport "Living Planet" (Planeta vie), publicat marti de WWF si realizat in urma monitorizarii a 16.700 de populatii (4.000 de specii).

Raportul precedent indica o scadere cu 52% intre 1970 si 2010. Nimic nu pare sa incetineasca prabusirea efectivelor de vertebrate salbatice, cu 60% in prezent.

Pentru zona Caraibe / America de Sud bilantul este "infricosator" - cu 89% mai putine efective de fauna salbatica in 44 de ani - iar in America de Nord si Groenlanda situatia se prezinta mai bine - cu 23% mai putine efective. In zona vasta a Europei, a Africii de Nord si Orientul Mijlociu scaderea este de 31%.

Cauzele care tin de om

Explicatia consta, mai intai, in pierderea habitatelor ca urmare a agriculturii intensive, a activitatilor de minerit, a urbanizarii... ce a condus la defrisari, epuizarea sau scaderea calitatii solului.

In Brazilia, care tocmai a ales un presedinte al carui program nu evoca nici despaduririle, nici incalzirea climatica, padurea amazoniana se micsoreaza din ce in ce mai mult, cum este si cazul savanei din Cerrado, care cedeaza locul culturilor de soia si cresterii bovinelor, noteaza AFP.

La nivel global, doar 25% din suprafata solului nu prezinta amprente umane; in 2050 aceasta va fi de doar 10%, potrivit oamenilor de stiinta din cadrul Platformei interguvernamentale privind biodiversitatea si serviciile ecosistemice (IPBES).

La acestea se adauga pescuitul, braconajul, poluarea, speciile invazive, bolile, schimbarile climatice.

"Ne taiem craca de sub picioare"

"Disparitia capitalului natural este o problema etica, cu consecinte asupra dezvoltarii noastre, a locurilor de munca si incepem sa o vedem", subliniaza directorul executiv al WWF Franta, Pascal Canfin.

"Pescuiesc mai putin fata de acum 20 de ani, deoarece stocul se diminueaza. Randamentul unor culturi incepe sa scada; in Franta, cel de grau stagneaza din anii 2000. Ne taiem craca de sub picioare", a adaugat Canfin.

"Serviciile oferite de natura" (apa, polenizare, stabilitatea solului si altele) au fost estimate de catre economisti la 125.000 de miliarde de dolari anual, respectiv o data si jumatate cat produsul intern brut (PIB) la nivel mondial.

In fiecare an, "ziua depasirii" avanseaza, aceasta fiind data la care lumea a consumat toate resursele pe care planeta le poate reinnoi intr-un an. In 2018 aceasta a fost 1 august.

Chiar si in aceste conditii, "viitorul speciilor nu pare sa capteze suficient de multa atentie din partea liderilor", avertizeaza WWF, care considera ca trebuie "sa creasca nivelul de alerta", astfel incat sa se declanseze o miscare de amploare, cum s-a intamplat in cazul climei. "Toata lumea intelege ca status quo-ul nu este o optiune", noteaza WWF.

O lupta cu numeroase beneficii, eforturile fiind rasplatite rapid, asa cum reiese din exemplul revenirii tigrului in Nepal, a tonului rosu in Atlantic sau a somonului din Loara.

"Suntem prima generatie care are o viziune clara cu privire la valoarea naturii si a impactului nostru asupra ei. Am putea fi, de asemenea, ultima generatie care poate inversa tendinta", a avertizat organizatia WWF potrivit careia perioada pana in 2020 este "un moment decisiv din istorie", "o fereastra fara precedent care se inchide rapid".

"Trebuie sa ne indreptam urgent catre o societate neutra in CO2 inversand pierderea naturii - prin investitii verzi, energii curate, o altfel de productie agroalimentara - restaurarea suficientei solului si oceanului", a declarat Marco Lambertini. "Putine persoane au avut sansa de a participa la transformari istorice reale. Aceasta este sansa noastra", a adaugat el.

Vezi si Dintre toate animalele, elefantii sunt singurii care inteleg matematica intr-un mod cat mai asemanator cu oamenii

Citește și:
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze. Într-o...
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ministrul Marcel Boloş a declarat, sâmbătă, 4 februarie, la Realitatea Plus, despre rotaţia premierilor, că dacă protocolul se respectă aşa cum este el, mandatul său se termină pe data...