Premiera in justitie: O instanta a oprit vanatoarea a 4 specii de pasari

Vineri, 25 Octombrie 2019, ora 09:56
22897 citiri
Premiera in justitie: O instanta a oprit vanatoarea a 4 specii de pasari
Foto:Razvan Zinica/ SOR

Incepand de joi nu mai este permisa vanatoarea a 4 specii de pasari migratoare: ciocarlia de camp, sturzul viilor, rata cu capul negru si rata sunatoare.

Curtea de Apel Brasov a admis ieri o actiune introdusa de Asociatia Alianta pentru Combaterea Abuzurilor si a suspendat executarea prevederilor ordinului Ministerului Apelor si Padurilor nr. 673/2019 prin care s-au aprobat cotele de recolta (vanatoare) la aceste specii de pasari pentru anul 2019-2020, potrivit unui comunicat de presa remis vineri Ziare.com.

Hotararea este executorie de la momentul pronuntarii, astfel ca efectul imediat este "stoparea de indata a vanatorii la cele patru specii de pasari migratoare ceea ce inseamna ca, de la momentul pronuntarii Hotararii nr. 105/2019 a Curtii de Apel Brasov, niciun vanator nu mai are dreptul sa impuste, sa recolteze, sa transporte, sa utilizeze sau sa valorifice vreo pasare apartinand speciilor: ciocarlie de camp, sturzul viilor, rata cu capul negru sau rata sunatoare, toate aceste activitati devenind actiuni de braconaj", conform sursei citate.

Asociatia cere tuturor institutiilor abilitate sa ia masurile care se impun pentru respectarea hotararii si pentru impiedicarea braconarii speciilor mai sus mentionate.

Este vorba despre Ministerul Apelor si Padurilor, Garzile Forestiere, Ministerul de Interne, Inspectoratul General al Politiei Romane, Inspectoratele de Politie Judetene, Garda Nationala de Mediu, Directia Generala a Vamilor, Politia de Frontiera, Politia Transporturi Aeriene si Jandarmeria Romana.

"Mai precis, solicitam acestor institutii sa stopeze imediat orice activitate de vanare, recoltare, impuscare, transport, utilizare sau valorificare a pasarilor apartinand speciilor migratoare: ciocarlie de camp, sturzul viilor, rata cu capul negru sau rata sunatoare si sa ia masurile legale care se impun impotriva celor care desfasoara aceste activitati devenite ilegale, incepand cu data de 24 octombrie 2019", se mai arata in document.

In fine, asociatia mai evoca "profesionalismul, impartialitatea si curajul magistratilor Curtii de Apel Brasov", care au pronuntat in premiera nationala o astfel de decizie.

Amintim ca la sfarsitul lunii mai Guvernul a dat unda verde pentru uciderea a 440.000 de ciocarlii, pana in primavara anului viitor.

Specialistii au facut atunci apel pentru salvarea pasarilor, iar in acest sens a fost creata si o petitie.

A.D.

#vanatoare specii pasari migratoare , #animale