Salvati ciocarliile! 440.000 de pasari vor fi ucise cu voie de la Guvern

Joi, 06 Iunie 2019, ora 12:41
43369 citiri
Salvati ciocarliile! 440.000 de pasari vor fi ucise cu voie de la Guvern

Saptamana trecuta, Guvernul a dat unda verde pentru uciderea a 440.000 de ciocarlii, pana in primavara anului viitor.

Cota este mai mica fata de anul trecut, insa Romania este printre putinele tari in care mai este permisa vanatoarea de ciocarlii.

In aceste conditii, specilistii fac un apel pentru salvarea pasarilor si nici nu inteleg cum de s-a ajuns la cifra respectiva.

"Noi nu stim niciun studiu de ce se pot vana 400.000 de ciocarlii in Romania. Aceasta cota a fost data pe baza cererilor. Adica cei de la asociatiile de vanatoare au cerut atata, atata au primit", a declarat Papp Tamas, presedinte Asociatiei Milvus, pentru Pro TV.

Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Mediului sustin ca cifra nu reprezinta nici 10% din intreaga populatie de ciocarlie de la noi, dar activistii de mediu contesta cifrele.

Ovidiu Bufnila, purtatorul de cuvant al Societatii Ornitologice Romane, trage un semnal de alarma si spune ca din cauza vanatorii de ciocarlii cad victime si pasari protejate de lege.

"Sub umbrela ciocarliei sunt braconate pasari cantatoare care nu se afla pe lista de pasari ce se vaneaza. Marii castigatori sunt braconierii. Cei care apoi ajung sa le vanda sau sa le gateasca prin tarile mediteraneene", a spus Bufnila.

Potrivit Societatii Ornitologice Romane, in Romania sunt 850.000 de perechi de ciocarlii de camp.

A fost creata si o petitie in incercarea de a salva ciocarliile din Romania.

"Va rugam sa luati toate masurile necesare pentru ca ciocarliile sa fie trecute pe lista animalelor protejate de lege din Romania, avand in vedere disparitia in masa a zecilor de specii si simbolistica lor puternic legata de traditia si sufletul poporului romanesc.

Dorim sa se stopeze omorarea celor 440 000 de ciocarlii propuse pentru anul acesta si sa fie incluse ca simbol national protejat de lege, asa cum merita.

Numarul lor a scazut drastic la sub 50% din cauza agriculturii excesive, iar acest tip de eveniment le-ar pune in pericolul disparitiei ca specie de la noi din tara ce NU este acceptabil", se arata in textul petitiei.

Aceasta a fost semnata deja de peste 12.000 de persoane.

Petitia poate fi semnata AICI

Citeste si:
Ucidere din culpă? Iohannis&Cîțu au văzut micile sicrie?
Ucidere din culpă? Iohannis&Cîțu au văzut micile sicrie?
La secțiile de terapie intensivă sunt aproape 50 de copii infectați cu Covid-19, care se zbat între viață și moarte. Nu toți pot fi salvați. Săptămâna trecută au murit deja unii,...
Istoria guvernelor României
Istoria guvernelor României
O fi bimilenară istoria ceaușistă a poporului român, dar istoria documentată a guvernelor României nu este mai veche de 159 de ani. În tot acest timp, Principatele Unite, apoi Regatul...
Sursa: Ziare.com