Sclavia la balene, adusa in discutia unui tribunal american, in premiera

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 14:41
2711 citiri
Sclavia la balene, adusa in discutia unui tribunal american, in premiera
Foto: AP

PETA a facut o plangere impotriva lantului de parcuri acvative SeaWorld din Statele Unite, cerand ca balenele ucigase sa fie tratate asemenea oamenilor.

Cinci balene ucigase au fost numite reclamanti intr-un proces in care se cere ca acestea sa aiba parte de aceeasi protectie constitutionala de care se bucura oamenii fata de sclavie, conform BBC.

PETA mentioneaza faptul ca balenele ucigase sunt tratate precum niste sclavi, fiind obligate sa traiasca in bazine si sa fie in centrul atentiei zi de zi, in parcuri acvatice precum cele din California si din Florida.

Un judecator a luat in condiserare plangerea facuta de PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) imopotriva parcului acvatic SeaWorld.

Aceasta este prima data cand un tribunal american se confrunta cu argumente legale privind dreptul animalelor de a se bucura de aceeasi protectie constitutionala ca si oamenii.

Nu se stie deocamdata daca animalele isi vor castiga astfel libertatea, dar activistii au spus ca sunt multumiti ca acest caz a reusit sa ajunga pana in fata instantei.

Ei au invocat amendamentul al 13-lea al Constitutiei Statelor Unite, care aboleste "sclavia si servitutea involuntara", in SUA.

"Pentru prima oara in istoria natiunii noastre, un tribunal a ascultat argumentele daca fiintele vii, care respira si simt, au drepturi si daca pot fi inrobite doar pentru ca nu s-au nascut oameni. Prin definitie, aceste orci au fost inrobite aici", a spus avocatul care reprezinta cele cinci balene.

Avocatul parcului acvatic a transmis unui tribunal din San Diego ca "Nici orcile si nici orice alte animale nu au fost incluse in declaratia 'Noi, oamenii', atunci cand a fost adoptata Constitutia".

El a precizat ca, daca acest caz va fi castigat de PETA, ar avea implciatii nu doar in felul in care opereaza parcurile acvatice si gradinile zoologice, ci chiar si in modul in care politistii folosesc cainii special antrenati pentru a detecta bombe sau droguri.

Pozitia SeaWorld a fost ca acest caz este o risipa de timp si de resurse.

Ca fapt divers, balenele au fost numite Tilikum si Katina (SeaWorld Orlando) si Kasatka, Corky si Ulises (SeaWorld San Diego).

Balena Tilikum este responsabila de moartea a trei oameni de cand este captiva in parcul acvatic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#PETA balene proces SeaWorld, #balene ucigase proces, #SeaWorld balene sclavie proces, #proces PETA drepturi balene , #animale