Tot ce trebuie sa stii despre pisicile sterilizate - Ce spune veterinarul

Luni, 08 Octombrie 2012, ora 18:21
57784 citiri
Tot ce trebuie sa stii despre pisicile sterilizate - Ce spune veterinarul

Pentru a evita inmultirea fara masura a animalelor de companie, in special a pisicilor, din ce in ce mai multi stapani aleg sa le castreze, fapt chiar recomandat de medicii veterinari.

Prin acest procedeu scade riscul de cancer mamar si al organelor genitale, atat la masculi, cat si la femele, dupa cum declara pentru Ziare.com medicul veterinar Dragos Mitrea. Este recomandat ca aceasta interventie chirurgicala sa se faca intre 7 si 10 luni, inainte ca pisicile sa inceapa sa se reproduca.

Cel mai bine este ca femelele sa fie sterizilate inainte de primul ciclu menstrual si ca masculii sa nu apuce sa isi manifeste instinctele de reproducere. Daca nu se face acest lucru, riscul de infectii urinare este mai mare.

Ingrijirea imediat dupa operatie

Cel mai probabil vei lua pisica adormita din cabinetul veterinarului, iar felul in care arata (fara sa se miste, cu ochii intredeschisi si albiciosi, din cauza unei creme speciale pentru a-i mentine umezi) te va speria cu sigutanta. Nu ai de ce sa-ti faci griji, insa, caci se va trezi in cel mai scurt timp. Prima data nu se va putea ridica, isi va misca usor capul, dar labutele nu vor fi suficient de puternice pentru a o metine in picioare.

Apoi, cand va reusi sa treaca de acest stadiu, va avea probleme de mentinere a echilibrului, asa ca este bine sa fie tinuta intr-un spatiu stramt, cu pereti moi (o cutie de carton). Este bine sa o supraveghezi cateva ore, ca nu cumva sa incerce sa sara si sa existe riscul ca operatia sa se deschida (lucru posibil mai ales in cazul femelelor).

Usor, usor ii va reveni si echilibrul, la cateva ore dupa trezire. In perioada convalescentei este posibil ca mica felina sa vomite, dar asta nu are de ce sa te sperie, caci este din cauza anesteziei si e cat se poate de normal. Acest lucru este posibil mai ales daca a mancat inainte de operatie.

Nu este indicat sa i se dea apa in primele 2-3 ore de la trezire si mancare toata ziua cu pricina. Trebuie pus un guler special, care sa nu o lase sa linga zona operata, caci poate sa isi scoata firele sau sa curete toata substanta dezinfectanta, astfel incat mai apoi sa apara infectii.

Daca animalul nu suporta gulerul, este bine sa nu fie lasat singur, ci supravegheat.

Ingrijire ulterioara

Verifica din cand in cand felul in care arata cicatricea. Firele de sutura sunt absorbabile, asa ca in timp vor disparea de la sine. Daca apar inflamatii, nu trebuie neaparat sa te sperii, caci se vor retrage. Daca inflamatiile nu dispar, insa, du pisica la veterinar pentru control, mai ales daca linia operatiei este foarte rosie sau supureaza, caci poate sa fie vorba despre o infectie.

In plus, daca ai curte si pisica este obisnuita sa umble libera pe afara, este bine sa o tii in casa cateva zile. Altfel, ea poate sa se urce pe garduri si cladiri si atunci cand sare sa se deschida operatia.

In ceea ce priveste alimentatia, aceasta trebuie schimbata. Vor fi date graunte speciale pentru pisici castrate, mai sarace in grasimi (caci animalele au tendinta spre ingrasare de acum) si care sa stimuleze functiile renale, lucru extrem de important mai ales in cazul masculilor.

Este posibil ca la inceput pisica sa refuze acest tip de mancare, lucru pentru care ea trebuie introdusa treptat in alimentatie, initial combinata cu hrana de dinainte, pana cand creste in procentaj din ce in ce mai mult si animalul se obisnuieste cu gustul ei.

De ce este benefica sterilizarea

In primul rand sunt prevenite mai multe tipuri de cancer. Cele mai multe pisici de apartament nu sunt lasate sa se reproduca oricum, iar "caldurile" fara pui pot afecta femelele, din cauza lactatiei false si a hormonilor stransi in corp fara posibilitate de eliminare. In plus, motanii pleaca adesea de acasa atunci cand nu sunt castrati, simtind prin imprejurimi femele disponibile pentru reproducere.

Ei vin apoi raniti, caci se bat cu alti motani, sau poate nu mai ajung acasa, fiind loviti de masini sau muscati de caini.

In plus, prin sterilizare este prevenita si inmultirea peste masura a animalelor si se evita abandonul puilor nedoriti.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#pisici castrate sfaturi, #castrare pisici ingrijire corecta, #pisici castrate alimentatie sanatoasa, #castrare pisici eliminare boli, #pisici sterilizate ingrijire , #animale