Trei pediatri au construit o proteza care ajuta un ponei cu un defect la picior sa mearga normal

Joi, 14 Septembrie 2017, ora 22:56
3465 citiri
Trei pediatri au construit o proteza care ajuta un ponei cu un defect la picior sa mearga normal
Foto: Arhiva Pixabay

Trei medici pediatri de la Spitalul de Copii "Sf. Ioan" din Galati au construit o proteza pe care au montat-o unui ponei aflat in adapostul Asociatiei Help Labus, acesta reusind, pentru prima data, sa mearga normal.

Hanna, poneiul ajutat de echipa de medici a Spitalului de Copii "Sf. Ioan" din Galati, s-a nascut anul trecut cu un defect la un picior, iar fostii sai stapani au intentionat sa-l eutanasieze, insa, animalul a fost salvat de voluntarii Asociatiei Help Labus, care au cautat solutii pentru a-i reface piciorul.

Anul trecut, medicii veterinari de la Universitatea de Medicina Veterinara din Cluj-Napoca au realizat o interventie chirurgicala in premiera nationala si l-au salvat pe Hanna, insa piciorul a ramas scurt, ceea ce il impiedica pe ponei la mers. In plus, intre timp a luat in greutate si exista riscul sa aiba noi probleme medicale.

"Poneiul are acum un an si doua luni, a crescut in greutate, in inaltime, iar piciorul operat a ramas scurt. Am luat legatura cu o prietena pediatru, specialist in recuperare motorie, si imediat a sarit in ajutor. Poneii isi tin cea mai mare greutate a corpului pe partea din spate si asta ar fi insemnat ca piciorul sanatos sa preia ceea ce ar trebui sa duca piciorul bolnav. In scurt timp ar fi aparut probleme la tendoane, copite si durerile pe care le ar fi avut ar fi fost foarte, foarte mari si in cativa ani nu ar mai fi putut fi ajutata si s-ar fi ajuns chiar si la eutanasiere", a declarat seful Asociatiei Help Labus, Corina Grigore.

Medicii de la Spitalul de Copii "Sf.Ioan" din Galati au hotarat sa incerce sa ajute poneiul si au construit o proteza pentru piciorul scurt.

"Este prima oara cand fac asta la un ponei. Eu lucrez in recuperarea medicala pediatrica. In mod surprinzator, a fost usor, copilul ponei a fost extrem de cuminte la mulaj. Am fost extrem de uimita pentru ca un copil nu accepta un dispozitiv atat de rapid iar ea dupa 10 minute manca morcov, mergea", a povestit medicul pediatru, Madalina Verenca.

Medicii veterinari clujeni, care anul trecut au operat poneiul, au fost de acord cu montarea protezei. Ei au fost informati in permanenta despre starea poneiului si au primit filmari cu momentele in care proteza a fost montata pe picior.

"Noi am recomandat asa ceva. Noi i-am indreptat membrul, dar deficitul de os nu l-am putut inlocui. De aceea era imperios necesara orteza, ca sa-si poata dezvolta miscarea, respectiv sa-si lucreze musculatura, sa-si traiasca viata in continuare", a spus medicul veterinar Cristian Crecan.

Poneiul Hanna va fi monitorizat de specialisti, deoarece pe masura ce animalul creste proteza trebuie modificata.

Hanna va ramane la adapostul de la marginea Galatiului, unde poneiul are un spatiu generos pe care il imparte cu sute de caini si pisici, dar si cu patru magari si un cal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#proteza ponei mers normal, #proteza ponei , #animale
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Să zică mersi că nu-s la noi, c-o pățeau ca dr.Bunei!