Un rechin de 400 de ani ar fi cel mai longeviv animal vertebrat de pe Terra

Vineri, 12 August 2016, ora 16:35
20654 citiri
Un rechin de 400 de ani ar fi cel mai longeviv animal vertebrat de pe Terra
Foto: captura video YouTube

In apele reci din Groenlanda traieste o vietate misterioasa, dar impresionanta: rechinul de Groenlanda. Animalul masiv, ce poate ajunge pana la 6 metri, ar putea fi vertebrata cea mai longeviva de pe Terra, spun oamenii de stiinta.

Conform unui raport publicat de revista Science, acest tip de rechin ar putea avea o speranta de viata mai mare de 250 de ani, arata Los Angeles Times.

"Sunt 95% convins ca cel mai batran dintre acesti rechini are undeva intre 272 si 512 ani", a spus autorul unei cercetari recente, Julius Nielsen, un biolog marin de la Universitatea Copenhaga. Acesta a analizat 28 de rechini capturati in perioada 2010 - 2013, incercand sa le determine varsta printr-o metoda noua, ce presupune analiza proteinelor din cristalinul ochilor.

Din totalul de exemplare studiate, cel mai in varsta s-a dovedit a fi o femela, care ar avea cel mai probabil 392 de ani (marja de eroare in acest caz fiind de 120 de ani).

Chiar daca n-ar avea "decat" 272 de ani, si tot ar fi cea mai longeviva vertebrata din lume, adauga el.

Acest tip de rechin, numit si rechinul boreal, e colorat in maroniu inchis cu rosu si are niste ochi mici, care nu-i prea folosesc in apele reci, adanci si intunecate. Vederea sa e slaba, insa se bazeaza pe un simt al mirosului foarte bine dezvoltat.

"Practic, e un nas gigantic, care inoata", explica Aaron Fisk, profesor la Universitatea Windsor, care a studiat aceasta specie timp de 20 de ani.

Oamenii de stiinta banuiesc de multa vreme ca aceasta specie ar putea avea o speranta de viata ce o depaseste pe cea a altor vietuitoare, dat fiind ritmul sau incet de crestere. "Cand temperaturile sunt scazute, cresterea incetineste, iar pestii tind sa traiasca mult", explica Fisk.

Vietuitoarea care detine recordul in ceea ce priveste varsta este o scoica numita Ming, scoasa de pe fundul oceanului, langa coasta Islandei. In 2006, cand a murit, se estimeaza ca avea 507 ani.

Alte vietuitoare ce ajung la varste respectabile sunt pestii din specia Sebastes borealis, despre care se crede ca traiesc 200 de ani. Harriet, o testoasa de Galapagos, care multa vreme a stat la Australia Zoo, a trait circa 170 de ani.

In urma cu ceva vreme, s-a descoperit si ca o molusca poate atinge venerabila varsta de 400 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cel mai longeviv nimale lume, #rechin Groenlanda record varsta, #rechin Groenlanda speranta viata, #rechin boreal 400 ani , #animale