Zimbrii, salvati din coltii cainilor salbaticiti de ... lupi?

Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 15:15
8404 citiri
Zimbrii, salvati din coltii cainilor salbaticiti de ... lupi?
Foto: captura YouTube/Vali Popovici Marciuc

Recent, mai multi zimbri din Muntii Tarcu au fost ucisi de caini salbaticiti, printre victime aflandu-se si primul pui de zimbru conceput si adus pe lume in salbaticie. Cazul a fost amplu mediatizat si a scandalizat, in conditiile in care se fac eforturi mari ca zimbrul, odinioara emblema pentru istoria Romaniei, sa fie resalbaticit in zona.

Cainii salbaticiti fac victime in randul zimbrilor din Romania - Sunt mii in toata tara. Cine e in pericol Interviu

Ce se poate face pentru ca acesti caini salbaticiti sa nu mai constituie o problema au spus pentru Ziare.com Adrian Hagatis, manager de proiect in cadrul WWF, si Laurentiu Burlacu, ofiter de proiect, expert in monitorizarea faunei salbatice, tot din partea WWF.

"Perspectiva noastra nu impune exterminarea cainilor din aceasta zona. Inlaturarea prin capturare nu este nici ea o optiune care rezolva problema pe termen lung, dat fiind ca este foarte costisitoare, dar si cu eficienta redusa, din experientele altor colegi specialisti din tara.

Un proces firesc ar fi cresterea populatiei de lupi (nu prin reintroduceri, ci printr-un management adecvat al zonelor favorabile speciei), adica prevenirea si combaterea degradarii habitatelor naturale, care pot oferi conditii optime lupilor, in detrimentul cainilor salbaticiti.

Pentru implementarea lui e nevoie de multa rabdare si implicarea mai multor factori decizionali, printre care si administratorii fondurilor de vanatoare, atat ca unitati de gestiune, cat si prin membrii afiliati-vanatori. Ar fi preferabil ca acestia sa evite vanarea excesiva a speciilor prada pentru lup, in sensul asigurarii unei resurse trofice abundente si diversificate pentru aceasta specie".

Cainii au cateva avantaje clare fata de lupi, printre care faptul ca nu sunt deloc mofturosi cand vine vorba despre hrana, oferta, in cazul lor, fiind mult mai larga. Totusi, chiar si asa, problema poate fi rezolvata.

"Lupul este un pradator specialist, in sensul ca ocupa o nisa ecologica semnificativ mai redusa fata de cea a cainelui, care se poate adapta mult mai usor la oferta trofica, prin selectivitatea mult mai redusa in ceea ce priveste hrana.

Prin crearea de conditii naturale favorabile, adica hrana (specii prada), liniste (nu braconaj si vanatoare excesiva), maxima conectivitate intre zonele de favorabilitate ridicata (nu infrastructura construita-rutiera, de transport energetic, de productie de energie, proiectate ca bariere), se poate intoarce ca factor stabilizator pe termen lung.

De asemenea, lupul este deja prezent in zona Muntilor Tarcu, desi in numar redus, deci nu putem vorbi de o reintroducere, ci mai degraba de o stimulare a expansiunii naturale prin crearea de zone favorabile", au mai declarat reprezentantii WWF.

Dar de ce sunt atat de importanti pentru Romania acesti zimbri? Potrivit reprezentantilor WWF, pe langa faptul ca zimbrul era candva un animal simbol pentru Romania, acesta traieste intr-un habitat iubit si de alte specii, si ele aflate in declin in Romania.

"Zimbrul, animal ce odinioara popula toata Europa, e mai rar acum decat rinocerul negru - si el pe cale de disparitie. Zimbrul este o emblema pentru istoria Romaniei, acesta a purtat un loc de seama pe stema Romaniei o buna bucata de timp. Astazi il gasim pe stema judetului Maramures, amintindu-ne de legenda descalecatului, plecarea lui Dragos si Bogdan I din Maramures pentru a forma statul feudal independent Moldova.

Raportat la dimensiunile tarii, trebuie apreciat ca Romania a avut mereu un interes deosebit fata de pastrarea si reintroducerea acestei specii. Mai sunt doar 3.400 de zimbri in libertate, in intreaga lume.

Reintoarcerea lor in salbaticie este un proiect curajos si cu beneficii mari pentru natura si pentru oameni. Zonele de salbăticie joaca un rol indispensabil în menținerea sanătății ecosistemelor noastre.

Bison bonasus-zimbrul, cel mai mare mamifer terestru din Europa, este o specie cheie pentru conservarea zonelor de sălbăticie din România. Ecologia acestei specii contribuie substantial la menținerea unui peisaj mozaicat de zone împădurite și pajiști, intercalate cu zone de ecoton-liziere si tufarisuri, care asigura tranzitia intre corpurile forestiere si zonele inierbate, fiind mai valoros din punct de vedere ecologic decât habitatele de pădure sau pajiște luate separat.

Ochiurile de padure astfel formate ajuta la revenirea unor specii precum cerbul, care nu s-ar fi aventurat intr-o padure deasa".

In ciuda acestui incident recent, in Romania zimbrii au fost reintrodusi, chiar daca in rezervatii, in mai multe zone ale tarii, printre care si Muntii Tarcului. Specialistii numesc zimbrii specii "umbrela", pentru ca asigura o conservare eficienta a habitatului in care traiesc.

Doi zimbri ucisi de caini salbaticiti: Printre ei, primul zimbru conceput in Muntii Tarcu

"Zimbrul este mai rapid decat alte erbivore de talie mare. Oricat de rapizi ar fi, cei mai slabi dintre ei pot fi insa inlaturati de catre pradatori. Ei sunt o potentiala sursa de hrana pentru lup, urs, chiar si pentru pasarile rapitoare. Cei mai agili scapa nevatamati si transmit mostenilorilor lor trasaturi puternice prin selectie naturala.

Zimbrul este o specie umbrelă care, odată ce va fi reintrodusă cu succes, asigurand conservarea eficienta a habitatului sau de-a lungul arcului carpatic, va influenta semnificativ menținerea coridoarelor ecologice la scară mare, permițând continuitatea proceselor naturale", au mai declarat reprezentantii WWF.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#zimbri ucisi caini salbatici Romania, #caini salbaticiti Romania, #zimbri Romania, #zimbri rezervatii , #animale