10 aspecte interesante legate de creierul unui barbat

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 07:02
7363 citiri
10 aspecte interesante legate de creierul unui barbat
Foto: livescience

Cele mai populare notiuni despre creierul unui barbat sunt bazate pe cercetari facute in special doar cu ajutorul celor care au intre 18 si 22 de ani, adesea studenti, care au participat la studii din dorinta de a avea un ban de buzunar. Insa creierul unui barbat se schimba destul de mult pe parcursul vietii, contrazicand imaginea-sablon potrivit careia barbatii sunt foarte preocupati de sex si in rest de foarte putine alte lucruri.

De la schimbarile de care au parte inainte de a fi tati pana la dorinta de a avea o relatie stabila, LiveScience a scos in evidenta cateva aspecte interesante legate de creierul barbatilor.

1. Si ei isi doresc sa se casatoreasca

Unul dintre cele mai raspandite mituri despre barbati, alimentat de acele studii facute indeosebi in SUA numai pe barbati foarte tineri, este cel potrivit caruia femeile vor sa se "aseze la casa lor", iar barbatii sa aiba urmasi. Insa, si barbatii, multi dintre ei, isi doresc sa se casatoreasca.

Conform unei cercetari realizate in Bolivia, riscul aparitiei unei infidelitati este mai mare la barbatii care au pana in 30 de ani. Dupa aceasta varsta cei mai multi se axeaza pe a se dedica familiei.

Desigur, exista si barbati care au nevoie de mai mult timp pana sa isi doreasca o relatie stabila, iar problema ar putea fi si genetica, dupa cum arata o alta analiza. Dar barbatii fara "gena promiscuitatii", cam 60% din populatie, potrivit unor estimari, au o mare probabilitate de a se insura. Si, in plus, atat ei cat si sotiile lor au sanse mai mari sa se declare relativ fericiti in casnicie.

2. Au nevoie de o ierarhie stabila

O ierarhie instabila poate provoca anxietate barbatilor, insa, una bine pusa la punct, cum ar fi cea practicata in armata sau in diverse institutii, reduce testosteronul si atenueaza agresivitatea.

3. Trec prin schimbari inainte de a deveni tati

Creierul unui barbat devine mai pregatit pentru compromisuri indeosebi in lunile de dinaintea nasterii copilului lui. Barbatii care urmeaza sa fie tati trec prin schimbari hormonale (prolactina creste, testosteronul scade) care incurajeaza comportamentul paternal. Aceste schimbari par a fi determinate de feromonii emanati de partenera insarcinata.

4. Pe masura ce inainteaza in varsta sunt mai inclinati catre cooperare

Pe parcursul evolutiei, barbatii au avut nevoie sa concureze pentru statut si pentru partenere, mai ales in tinerete, iar la maturitate s-au aplecat catre intarirea relatiilor afective si cooperare. Aceste tendinte par a fi valabile si astazi, cel mai probabil datorita schimbarilor hormonale care se petrec in organismul unui barbat pe masura ce acesta inainteaza in varsta - e vorba in principal de declinul nivelului de testosteron.

Conform unei cercetari facute publice in 2009, barbatii cu un nivel ridicat de testosteron tind sa fie mai buni in competitii unul cu unul, in timp ce barbatii cu un nivel mai scazut exceleaza in competitii care necesita lucrul in echipa.

5. Tatii buni sunt favorizati de evolutie

Felul in care un tata se joaca cu copilul lui (este mai spontan, spre exemplu, sau il tachineaza mai mult) il poate ajuta pe cel mic sa invete mai bine, sa fie mai increzator si il pregateste pentru lumea reala.

De asemenea, tatii implicati in cresterea copiilor lor ii ajuta pe acestia sa aiba un comportament mai putin riscant din punct de vedere sexual. Iar mai multe teorii sugereaza ca evolutia a favorizat tatii implicati. Si asta deoarece puii de om sunt printre cei mai neajutorati pui din regnul animal, iar tatii buni sporesc sansele ca odraslele lor, si deci si genele lor, sa supravietuiasca.

6. Au un instinct mai accentuat de aparare a teritoriului

Desi femeile sunt si ele posesive in ceea ce priveste teritoriul, barbatii au o tendinta mai accentuata de a deveni violenti atunci cand apare o amenintare pentru elementele care le apartin intr-un fel sau altul.

Mai multe cercetari, e drept, doar pe mamifere, sugereaza ca zona din creier responsabila cu apararea teritoriului este mai mare la masculi decat la femele.

7. Testosteronul ii face sa se uite dupa femei

Conform unei cercetari, testosteronul afecteaza regiunea din creier responsabila cu stapanirea impulsurilor, si, cum nivelul testosteronului este foarte ridicat la barbati (de circa sase ori mai mare fata de cel al femeilor), acest fapt ar putea explica de ce ei se controleaza mai greu in a face ochi dulci reprezentantelor sexului feminin. Insa, adesea, ei uita de ele dupa ce acestea au iesit din campul lor vizual.

8. Sunt mai preocupati de gasirea solutiilor

Desi numeroase studii arata ca femeile sunt mai marinimoase, si creierul barbatilor raspunde atunci cand cineva este stresat sau are o problema, numai ca acestia tind sa fie mai preocupati de gasirea unei solutii decat de a arata solidaritate afectiva.

9. Sunt mai vulnerabili la singuratate

Desi singuratatea afecteaza sanatatea si mintea oricui, barbatii in varsta par mai vulnerabili, probabil deoarece incearca sa comunice mai putin decat femeile, fapt care amplifica singuratatea. Cei care au insa o relatie stabila cu o femeie tind sa fie mai sanatosi, sa traiasca mai mult si sa simta mai putina anxietate.

10. Sunt mai emotivi in copilarie

In timp ce femeile sunt considerate a fi mai emotive decat barbatii, copiii de sex masculin au mai multe reactii emotionale decat cei de sex feminin. Inclusiv la maturitate, barbatii au reactii emotionale puternice, insa, adesea, doar pana cand devin constienti de ele, dupa care si le suprima - probabil din pricina faptului ca, atunci cand sunt mici, ei sunt invatati sa isi ascunda emotiile pe motiv ca "nu asa se comporta un barbat".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#creier barbat, #diferente creier barbat femei, #testosteron barbati , #barbati