Barbatii si criza varstei de mijloc: Cum ii recunosti si cum supravietuiesti langa ei

Luni, 25 Martie 2013, ora 12:37
66308 citiri
Barbatii si criza varstei de mijloc: Cum ii recunosti si cum supravietuiesti langa ei
Foto: Arhiva

In urma cu vreo 20 de ani, criza varstei de mijloc la barbati era pe la 40 de ani. Acum momentul se duce spre a cincea decada. Dar chiar si asa multi barbati trec prin-o faza mai speciala pe la mijlocul vietii, care se manifesta prin nevoia de schimbare. Este o perioada in care cauta ceea ce ei cred ca i-ar putea face mai fericiti.

Caracteristic pentru barbati si criza varstei de mijloc este o anume graba in a schimba radical ceva din viata lor. Uneori deciziile sunt bune, alteori sunt surpinzatoare si dau peste cap vietile tuturor din preajma acestora. De multe ori, modificarile sunt mici si viata merge mai departe fara prea mari sincope.

Intr-un fel sau in altul toti barbatii trec prin criza varstei de mijloc, comenteaza psihiatrii citati de webmd.com . Exista o serie de semne care tradeaza momentul de criza comportamentala a barbatilor intre 40 si 50 de ani.

Simptome

Caracterista este o stare de nemultumire tacuta fata de sotie, fata de slujba si de aici pornirea de a cauta ceva nou. Cei mai multi barbati vor sa plece intr-o directie noua si simt o nevoie presanta de a face modificari pentru a contrabalansa faptul ca aspectul lor se schimba, pentru ca nu mai sunt la fel de rezistenti cum erau in urma cu 10 ani.

Criza varstei de mijloc poate sa fie declansata si de o trauma sau de un eveniment neasteptat. Fie ca unul din parinti moare, fie ca devine bunic inainte de vreme, acest gen de evenimente pot declansa criza varstei de mijloc la barbati.

Reintoarcea la adolescenta este o alta caracteristica a etapei. Asta presupune ca dintr-o data incep sa bea mult mai mult si pot fi tentati de o aventura. Pot renunta cu usurinta la casa si familie.

Tot un simptom al crizei de la mijlocul vietii este si faptul ca devin mult mai preocupati de aspectul lor decat erau cu putina vreme inainte si simt nevoia sa tezeasca pasiuni si emotii. Pentru unii dintre barbatii cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani, criza poate aduce la episoade depresive. Nu sunt excluse deciziile impulsive sau renuntarea la familie in favoarea unei partenere mult mai tinere.

Pentru cei care se afla in preajma barbatilor in aceasta perioada delicata recomandarea este de a avea rabdare si de a intelege ca sentimentele oamenilor nu pot fi comandate. Incurajarea initativelor care sustin o schimbare pentru a transfera energiile catre ceva util este o tactica buna pe care femeile abile o pot indeplini cu succes.

Calatoriile, un an sabatic sau schimbarea locului de munca si a domiciliului sunt solutii care tempereaza nevoia de schimbare a barbatilor la mijlocul vietii. Criza de la mijlocul vietii poate avea si partile ei pozitive, multi barbati incepand afaceri de succes dupa 40 de ani.

Singura evaluare onesta pe care cei in cauza trebuie sa o faca, sau sa fie ajutati sa o faca, este aceea de a se asigura ca obiectivele noi pe care si le propun sunt realizabile si la indemana lor. Cu alte cuvinte trebuie ajutati sa inteleaga ca nu este nevoie sa arunce in aer viata lor si pe a celor din jur doar pentru putina fericire.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#criza varsta mijlocie, #criza varstei de mijloc, #relatii extraconjugale barbati, #varsta mijlocie criza barbati , #barbati