Donarea de sperma - de ce este atat de dificil pentru barbati?

Luni, 21 Mai 2012, ora 15:51
35807 citiri
Donarea de sperma - de ce este atat de dificil pentru barbati?

Donarea de sperma e un act anonim, benevol si complet gratuit. In acest mod este reglementata procedura, din punct de vedere legislativ, in multe tari.

Realitatea arata insa ca bancile de sperma care s-au bazat pe donarea gratuita au dat faliment. Barbatii nu sunt motivati de setul de analize gratuite efectuate si nici nu vad un act laudabil in a dona asa ceva. Daca este vorba de generozitatate si ajutor dat semenilor se doneaza mai degraba sange. Iata ce ii impiedica pe barbati sa doneze sperma, potrivit Psychologies.

Donarea de sperma, un subiect parodiat

Prin natura produsului recoltat - sperma, lichidul placerii sexuale - dar si prin modul de obtinere - masturbarea - donarea de sperma este inseparabil legata de sexualitate, de aceea nu este un subiect tratat cu lejeritate. Daca la femei donarea de ovocite se realizeaza prin proceduri medicale, barbatilor le revine "rusinea" masturbarii.

Ca atare, donarea de sperma a devenit un subiect de parodie, atat pe Internet, cand se aduce in discutie procedura, cat si in numeroase scene de film. Este clar ca barbatilor nu le este la indemana sa se imagineze in aceasta postura sau sa-i lase pe altii sa se gandeasca la ei in aceasta ipostaza.

Proba spermogramei

Barbatii care apeleaza la spermograma, ca test pentru fertlitate, au descris sentimente de rusine, jena, disconfort. Fertilitatea, si implicit barbatia lor, depinde de o eprubeta verificata de omul de stiinta. Pentru a fi acceptata in procesul donarii, sperma trebuie sa fie de foarte buna calitate.

De aceea, este greu de crezut ca un barbat fara probleme vine din solidaritate sa doneze, stiind ca va trece si prin aceasta proba a analizarii minutioase a propriilor spermatozoizi. Chiar si relevarea unor probleme minore poate afecta stima de sine.

Obsesia un spermatozoid = un copil

"Nu doresc sa am copii de care sa nu stiu. Donand sperma, mi se pare ca renunt la o parte din mine, ceea ce mi se pare inacceptabil", a declarat un barbat intr-un chestionar pe aceasta tema.

Iar parerea sa coincide cu a multor alti barbati. Donand sange, mentii viata. Donand sperma, dai viata, transmitand si zestrea ta genetica. Aceste implicatii ii fac pe multi barbati sa spuna "nu".

Opozitia partenerelor

Se intalnesc si cazurile in care barbatii pot fi senzibilizati de problema sterilitatii masculine din diferite surse sau chiar o ruda aflata in aceasta situatie poate solicita donarea de sperma. Atunci, generosi, se horarasc sa o faca.

Insa in cele mai multe cazuri elanul le este taiat de partenere, spun psihologii. Femeile nu accepta usor acest lucru. "Spermatozoizii sotului sunt doar pentru copiii cu ele". A se lansa in donarea de sperma poate fi un lucru perceput de femei ca o tradare si dauneaza familiei.

Frica de implicatii si de consangvinizare

Anonimatul le permite donatorilor ca rolul lor sa se opreasca la aceasta procedura. Dar daca maine legea nu mai garanteaza anonimatul si efectul va fi retroactiv? Este o intrebare pe care si-o pun posibilii donatori, iar teama de implicatii este si ea o cauza care le taie avantul.

Daca propriul copil il va intalni pe cel rezultat in urma donarii de sperma si vor avea o relatie?, se intreaba alti barbati. Pericolul consangvinizarii nu ar trebui sa existe, declara reprezentantii bancilor de sperma, deoarece din donatia unui barbat nu se fertilizeaza mai mult de zece femei. Insa in realitate lucrurile sunt greu de controlat. S-au dat la iveala situatii in care din sperma aceluiasi barbat s-au nascut peste o suta de copii.

6 oameni care fac ca Pamantul sa fie suprapopulat

Este clar ca, din toate aceste considerente, donarea de sperma nu le este la indemana barbatilor. Posibilele implicatii sunt mai puternice decat generozitatea sau solidaritatea, insa palesc in fata avantajului material.

Cea mai mare banca de sperma din lume, Cryos, din Danemarca, isi rasplateste donatorii cu sute de euro. Afacerea este infloritoare, iar printre tarile care apeleaza la aceasta banca, in cadrul reproducerii umane asistate, se numara si Romania.

Citeste si:
Florin Cîțu, despre restricțiile decise la Cotroceni. ”Guvernul va face tot ce îi stă în puteri pentru asigura cadrul juridic, după ce soluţiile concrete vor fi stabilite”
Florin Cîțu, despre restricțiile decise la Cotroceni. ”Guvernul va face tot ce îi stă în puteri pentru asigura cadrul juridic, după ce soluţiile concrete vor fi stabilite”
Guvernul va face tot ce îi stă în puteri pentru asigura cadrul juridic, după ce soluţiile concrete vor fi stabilite cu specialiştii, a anunțat șeful executivului, Florin Cîțu, în urma...
O hotărâre a Parlamentului privind starea de alertă, declarată neconstituţională de CCR
O hotărâre a Parlamentului privind starea de alertă, declarată neconstituţională de CCR
Curtea Constituţională a admis miercuri, 20 octombrie, cu unanimitate de voturi, o sesizare formulată de 50 de parlamentari - deputaţi neafiliaţi şi membri AUR şi PSD, privind...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
I_deea
rank 5
nu baietel, nu considerentele "filozofice" sunt problema.....