Influenta mamelor in viata amoroasa a barbatilor

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 18:12
29229 citiri
Influenta mamelor in viata amoroasa a barbatilor

Prima femeie din viata unui barbat, mama, modeleaza in mod inconstient viitoarea viata amoroasa a acestuia. Psihologii au creionat cinci profiluri principale de mame, explicand influenta acestora.

Dragostea de mama este o dragoste speciala. In majoritatea cazurilor, in copilarie, in relatia cu mama sa, micul barbat gaseste o siguranta afectiva fara egal. Modelele din copilarie il pot ajuta mai tarziu sa-si gaseasca implinirea in viata de cuplu. Sau, dimpotriva, chiar mama poate fi la originea raului, potrivit Psychologies.

Pentru a intelege mai bine influenta mamei, psihologii au incercat sa simplifice lucrurile, incadrand mamele in cinci tipologii. Iata care sunt acestea:

Mama foarte iubitoare

Profilul sau: privirea sa, gesturile, cuvintele, toate dezvaluie admiratia fara margini pe care o are pentru fiul sau. Il incurajeaza, ii lauda calitatile, fizice si morale, si astfel, intr-o maniera implicita sau tacita, il pregateste pentru succes.

Ea doreste pentru fiul sau tot ce este mai bun. El este ratiunea ei de a fi si, de aceea, chiar poate sacrifica totul pentru binele lui. Mama isi pune toate sperantele in fiul sau, il sustine pentru a se realiza, nu doreste sa ramana in mediocritate. Este mama tipica a "marilor oameni".

Influenta sa: forta pe care o transmite acest tip de mama este puternica. Fiul capata o siguranta de sine foarte solida, care il va ajuta sa infrunte capriciile vietii. Si pe plan afectiv el se va dovedi ambitios si iubitor. Obisnuit din copilarie cu o dragoste puternica si neconditionata, o va cauta si in viata amoroasa.

Asteptarile sale sunt adesea inselate, iar relatiile se succed cu rapiditate. Poate capata reputatia de cuceritor, insa, in realitate, resimte puternic gustul amar al esecului in dragoste. Daca, in final, va descoperi "perla rara", o femeie devotata si la fel de iubitoare ca mama, si viata personala va fi un succes. Femeile puternice, independente sau seducatoare nu il vor interesa decat foarte putin.

Mama foarte protectoare

Profilul sau: Este tipul de mama evreica din filmele lui Woody Allen. Anxioasa si posesiva. Scopul sau este de a prelungi cat mai mult legatura bazata pe exclusivitate cu fiul. De aceea nu ezita sa-i administreze periodic dusuri scotiene.

Exagereaza toate pericolele, afective sau materiale, aratandu-i apoi cat de bine este sa fii ocrotit de caldura materna. Profund angoasata, ea transmite fiului o viziune pesimista asupra relatiilor interumane, facandul-l sa fie anxios si dependent de ea.

Influenta sa: Crescut in aceasta dragoste posesiva, viitorul barbat va intarzia sa se maturizeze afectiv si se va simti vinovat de fiecare data cand se indeparteaza de mama. Ii va fi dificil sa stabileasca relatii intime, va fi stangaci si lipsit de siguranta in viata afectiva.

Daca va incerca sa rupa cordonul ombilical care il leaga inca de mama sa o va face intr-o maniera definitiva. In caz contrar, el va ramane devotat mamei. In alegerea partenerelor se va dovedi infantil: acestea trebuie sa placa neaparat mamei.

Mama distanta

Profilul sau: pentru ca este tematoare, nesigura pe ea si se indoieste profund de abilitatile sale de mama, aceasta are dificultati in a fi iubitoare cu copilul. Aceasta nu inseamna ca nu-si iubeste baiatul, dimpotriva. Insa nu are capacitatea de a se apropia de el, de a-l face sa simta caldura materna.

Copilul nu poate sa decodifice aceasta atitudine, nu poate sa-si dea seama ca, din anumite motive, mama are dificultati in a-si exprima dragostea fata de el. Copilul pur si simplu nu se simte iubit.

Influenta sa: Printre barbatii crescuti de mame distante se intalnesc cei mai multi misogini. Neobisnuiti cu caldura si securitatea dragostei materne, nu au incredere in femei. Vorbesc cinic despre iubire si sexualitate, iar in viata afectiva poarta masti.

Din prudenta si pentru a se proteja se arata la fel de distanti cum au invatat in copilarie. Insa daca intalnesc o partenera plina de iubire, care sa le castige increderea, isi pot arata adevarata fata, iar viata de cuplu va fi normala.

Mama dominatoare

Profilul sau: Fie ca este constienta sau nu, aceasta este in razboi cu barbatii, vrea puterea, vrea sa detina controlul. Dominatoare, autoritara, ea influenteaza negativ copilul. Acesta creste inhibat. Atitudinea mamei il tine sub teroare, nu-i permite sa-si exprime personalitatea.

Influenta sa: cum sa nu-i frica sa intalneasca in intimitate femeile? Insa fiii acestor mame au o atitudine surprinzatoare: cauta femei puternice, asemanatoare mamei, pentru a juca rolul invatat in copilarie, cel de dominat.

Odata cu trecerea timpului, au tendinta de a insela, pentru a evada din acest rol. Supunerea are limitele ei: adeseori dau dovada de violenta, verbala sau fizica, atunci cand se simt atinsi in orgoliu de catre partenere. Este o revansa fata de umilirea induratea in copilarie.

Mama binevoitoare

Profilul sau: Este inainte de toate o femeie fericita, implinita alaturi de partenerul sau, care nu simte nevoia sa-si proiecteze asupra copilului idealurile neimplinite. Sau sa-l copleseasca cu atentii excesive. Este atenta la nevoile sale, nu este anxioasa vizavi de separarea de copil.

Nu umbreste rolul tatalui, iar copilul simte armonia din familie. Pentru acest tip de mama, copilul nu reprezinta unica ratiune de a fi. Acorda atentie copilului, il asculta, ii este chiar complice in adolescenta, fara a fi posesiva sau a-i deranja intimitatea. Intr-un cuvant, nu doreste sa-l impiedice sa iubeasca si alte femei in afara de ea.

Influenta sa: acest tip de mama creste barbati increzatori, care se simt in largul lor cu femeile. A-si vedea mama fericita alaturi de un barbat ii da fiului acesteia siguranta ca si el va fi la fel, la randul sau. Fiul unei mame binevoitoare stie sa-si exprime emotiile, sa seduca, fara a domina sau rani femeile. Stie sa jongleze cu rolul de prieten si cel de amant.

Care este calcaiul lui Achile in cazul sau? Are tendinta de a privilegia amicitia, in detrimentul relatiilor amoroase. Pana la urma, nici acesta pare sa nu fie un lucru prea rau. Aristotel spunea ca "prietenia este cel mai bun viitor pentru dragostea conjugala".

Influenta directa a mamelor la maturitate

Influenta mamelor se poate exercita si in mod direct, la maturitate. Atunci cand vad in partenerele de viata ale fiilor "femei care le-au furat baietii" sau care nu sunt capabile sa aiba grija de ei, se complica lucrurile.

Aflati la mijloc, intre mama si partenera de viata, barbatilor le revine sarcina de rezolva situatia. Trebuie sa le asigure pe mame de respectul si dragostea lor, fara a le permite amestecul in viata de cuplu. O situatie delicata de cele mai multe ori, insa un barbat matur o poate depasi cu brio.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#tipologie mame, #influenta mamei viata cuplu, #influenta soacra, #mama fiu influenta, #relatie mama fiu , #barbati