Americanii au decis: Sarmalele sunt romanesti

Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 20:06
12382 citiri
Americanii au decis: Sarmalele sunt romanesti
Foto: Travel+Leisure

Controversa paternitatii sarmalelor e de actualitate de multa vreme. Tari ca Ungaria, Turcia, Polonia, Croatia, Bosnia, Romania se lupta umar la umar. Americanii au decis insa ca sarmalele reprezinta o marca a bucatariei romanesti.

Intr-un articol publicat de Travel and Leisure, in care sunt trecute in revista mancarurile reprezentative pentru sarbatori din 12 tari, Romaniei i se alatura fara drept de apel acest fel de mancare, relateaza Romania Libera.

Sarmalele sunt prezente pe locul 6, iar ca tara de proveninta este trecuta Romania. "Comanda sarmale in Bucuresti in preajma Craciunului si vei primi un fel de mancare validata inca din timpul Imperiului Otoman: carne de porc si orez impachetate in foi de varza si fiarta in sos tomat. Variatiuni ale acestui tip de mancare sunt servite in alte tari din Balcani si Europa Centrala", mentioneaza autoarea articolului.

Alaturi de sarmale se afla in clasament mancaruri ca: supa de ciuperci din Rusia, tourtiere din Canada, curry devil in Singapore, Toshikoshi Soba, bibingka in Filipine, dar si romeritos in Mexic, mancare de miel in Etiopia, un anume tip de peste din Italia, Yuanxiao in China.

Romanesti si nu prea?

Romania Libera a luat la intrebari mai multi specialisti legat de controversata paternitate a sarmalelor, iar opiniile au fost diferite. Tiberiu Cazacioc de la Asociatia Grupul de Initiativa Radu Anton Roman, care se abtine sa afirme ca sarmalele ar fi marca romanilor, ci mai degraba a multora, din moment ce "sunt foarte usor de gatit iar ingredientele nu sunt numeroase, nu sunt foarte scumpe si se gasesc destul de usor. Numitorul comun al acestei mancari o reprezinta faptul ca o poate face oricine".

Cristi Gherghiceanu, directorul fundatiei ADEPT - Transilvania, care lupta pentru pastrarea traditiei in zona satelor sasesti, spune ca "unui grup de turisti care ar face un tur de zece zile in Romania si care ar vrea sa manance in tot atatea locatii diferite, in sapte li se vor servi sarmale. Chiar daca gazda poate se gandeste ca turistul a mai mancat sarmale inainte isi zice: noi le facem altfel cu mai multa carne, cu mai mult orez, cu diverse tipuri de varza sau vita de vie."

De ce sunt sarmalele arhiprezente? "Exista in Romania multe mancaruri traditionale, dar ele sunt regionale. De exemplu, in Ardeal se mananca supa de taitei cu carne de pasare. In Moldova, se consuma mai mult ciorbe. Probabil ca cei care au intocmit acest clasament au vrut sa aleaga o reteta reprezentativa pentru toata tara".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#sarmale tara proveninta, #sarmale originare Romania, #clasament mancaruri traditionale Travel and leisure, #mancaruri traditionale sarbatori tari , #bucatarie