Cele mai ciudate mancaruri din peste si crevete din lume (Galerie foto)

Marti, 17 Iulie 2012, ora 18:20
7506 citiri
Cele mai ciudate mancaruri din peste si crevete din lume (Galerie foto)
Foto: environmentalgraffiti

Daca pana acum nu ai incercat mancaruri iesite din comun, atunci cele de mai jos te vor surprinde cel mai probabil, iar daca esti obisnuit cu ciudateniile culinare, acestea iti vor da noi idei.

Potrivit Environmental Graffiti, iata cateva dintre cele mai ciudate mancaruri realizate din peste, plus una pe baza de crevete.

1. Sos de peste

Acesta este practic suc de peste fermentat si, desi nu are un gust extraordinar consumat singur, este indispensabil in asezonarea mancarurilor thailandeze. Spre exemplu, curry-ul thailandez (mancarea) fara sos de peste ar fi precum cartofii prajiti fara sare. Sosul de peste ofera o aroma speciala preparatelor culinare si se foloseste in mai multe tari in afara de Thailanda, printre acestea numarandu-se si Laos sau Cambodgia.

Sosul de peste se obtine din pesti mici, proaspat prinsi, pusi in borcane cu apa sarata, dupa care se lasa la soare timp de 9-12 luni, ca sa fermenteze. Periodic, borcanele se deschid pentru a permite aerului sa circule si pentru ca sosul sa capete o aroma specifica si o culoare maroniu-rosiatica.

Dupa ce a trecut suficient timp pentru ca pestele sa fie descompus complet, sucul este extras si pus in recipiente mai mici. Acestea sunt lasate apoi ceva timp descoperite, pentru ca mirosul sa fie mai putin puternic, iar dupa aceasta ultima operatie sosul este gata de consum.

2. Capete de somon putrezite

Acesta este un fel de mancare specific eschimosilor, care se prepara astfel: se ia un cap de somon rege (o specie cu exemplare foarte mari), se infasoara in iarba, se ingroapa in pamant si se acopera cu muschi. Se lasa asa 4-6 saptamani, timp in care putrezeste, dupa care se dezgroapa si se mananca. Modul de preparare face ca oasele sa fie atat de fragede incat le poti mesteca impreuna cu carnea putrezita.

Eschimosii sustin insa ca noi, caucazienii, nu putem consuma acest preparat. Unii sustin ca explicatia pentru faptul ca nu se imbolnavesc de la el consta in faptul ca pestele putrezeste la temperaturi scazute.

3. Lutefisk

Lutefisk este o mancare norvegiana, dar nu foarte multi se inghesuie sa o consume - doar circa 2% dintre norvegieni obisnuiesc sa faca acest lucru (se mananca de regula in Ajunul Craciunului). Lutefisk se face din cod sau mihalt (peste rapitor) uscat. Pestele se lasa sa stea in apa circa o saptamana, dupa care este pus intr-un amestec de lesie si apa in care mai sta cateva zile.

In acest punct, pestele este mai umflat si are un pH de 11, fiind caustic. Daca este lasat prea mult in mixtura cu lesie grasimea din el se va transforma in sapun.

Ulterior insa, pestele este pus in apa inca o saptamana, iar apa este schimbata des, pentru a fi detoxifiat si a deveni comestibil. Dupa toate aceste operatiuni, mai trebuie doar fiert pe baie de aburi si apoi se poate manca.

4. Hakarl

Hakarl este un preparat culinar specific Islandei si este realizat din rechini de Groenlanda. Aceste vietuitoare nu au tract urinar, astfel ca excreta toate toxinele in corpul lor, ceea ce ii face sa devina otravitori.

Pentru a prepara hakarl, carnea este insa taiata in bucati si ingropata in pietris, unde in functie de sezon este tinuta de la 6 saptamani la cateva luni, timp in care putrezeste, iar tot acidul uric iese prin piele. Dupa acest procedeu carnea este atarnata intr-o magazie, departe de razele soarelui, unde se lasa sa se usuce pentru doua-patru luni. Vantul care actioneaza in acest timp inlatura mirosul urat si da carnii o nuanta de maro.

Dupa ce s-a uscat, partea maronie este indepartata, ramanand numai carne alba care are un gust de amoniac.

5. Crevete beat

Acest preparat este specific Chinei si nu este complicat de realizat, numai ca este destul de crud pentru animale. Mai exact, crevetele se mananca viu, doar ca putin ametit, avand in vedere ca anterior au fost puse intr-un bol cu alcool dulce, cum ar fi un vin alb. Totodata, mai exista si varianta in care crevetele este ars de viu, fiind flambat.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#preparate peste ciudate, #mancaruri peste mapamond, #mancaruri peste bizare, #preparate peste, #crevete reteta China , #bucatarie