Secretele curateniei perfecte. Ponturile profesionistilor consultati de New York Times

Sambata, 04 Iulie 2020, ora 08:10
6460 citiri
Secretele curateniei perfecte. Ponturile profesionistilor consultati de New York Times
FOTO Hepta

Nu exista nicio scapare: lucrurile se murdaresc, cu atat mai mult si mai rapid, intr-o casa locuita.

Ferestrele sunt lasate deschise mai mult timp, bucatariile si baile sunt folosite mai des, scame si firimituri fenteaza cosul de gunoi.

Curatenia poate fi o provocare - mai ales ca cel mai adesea sunteti in criza de timp.

Cu cat trece mai mult timp, cu atat casa va avea nevoie de o curatare profunda.

New York Times a cerut sfaturile unor profesionisti in ale curateniei si le-a strans pe toate intr-un articol.

In primul rand aveti nevoie de un kit de curatenie, cateva elemente indispensabile: o galeata, un mop, lavete din microfibra, sau prosoape de hartie -dar acestea din urma lasa multe deseuri, de ce sa nu evitati asta?)

Apoi, aveti nevoie de otet, spirt si detergent de vase.

Specialistii profesionisti in curatenie spun ca "dintr-o jumatate de cana de otet alb, o lingurita de spirt, cateva picaturi de detergent de vase si apa se obtine un produs de curatare foarte bun pentru toata casa, ecologic, hipoalergenic si eficient"

Pentru bai si bucatarii, sunt necesare produse speciale, precum solutia de curatat vasul de toaleta si cada, sau solutia de curatare a gresiei. Deasemenea, piatra naturala, otelul inoxidabil si lemnul au nevoie de substantele de curatare create special pentru ele, pentru a nu le deteriora si a le oferi o viata cat mai lunga.

Curatarea profunda a unei case, sau curatenie generala cum se spune pe la noi, implica o multime de detalii precum si curatarea locurilor greu accesibile, astfel ca cel mai probabil nu va va fi suficienta o zi pentru asta.

"Curatenia se incepe de sus", ne invata specialistii.

Logic, praful cade pe podea, deci a-l sterge ultimul ar fi cooperativa munca-n zadar.

Inspectati ventilatoarele in tavan si corpurile de iluminat.

"Majoritatea oamenilor nu se uita in sus, deci aceste zone sunt neglijate cu lunile".

Ventilatoarele de tavan sunt acoperite adesea cu un strat gros de praf si necesita un proces de curatare in doua etape: in primul rand, luati cu o carpa umeda cat puteti de mult, apoi folositi un spray de curatare. La fel se procedeaza si cu lustrele.

In timpul pandemiei coronavirusului, am invatat sa ne ferim de atingerea suprafetelor din zonele intens circulate. Acasa, insa, clantele, intrerupatoarele, manerele, robinetele sunt la fel de problematice, in ce priveste riscul de contaminare, daca nu sunt curatate frecvent. Si, in mod obisnuit, nu sunt. Dar cum acum nu este o situatie obisnuita, ci una exceptionala, se impune sa le stergem des.

Fotografiile si tablourile atarnate pe pereti si nesterse cu anii sunt o sursa veritabila de praf. Nu le uitati.

Geamurile si suprafetele de sticla se curata eficient cu otet, sau spirt -nu lasa dare si elimina mirosurile.

Pervazurile se curata foarte usor cu o carpa si un amestec de apa si detergent de vase.

Acordati atentie bailor. Baile trebuie igienizate cu obiecte si produse special destinate lor, spun specialistii, pentru New York Times.

Scurgerile cazilor si chiuvetelor sunt de obicei ignorate pana cand se infunda, sau incep sa miroasa oribil. Pentru a evita acest lucru, curatati-le din timp. Foarte util pentru asta poate fi umeras din sarma. "Apoi, turnati cateva linguri de bicarbonat de sodiu si otet si lasati-le acolo jumatate de ora, dupa care spalati cu apa calda din besug."

Zonele de imbinare intre gresie si cada/cabina de dus sunt focare de mucegaiuri. Pentru a le curata, specialistii recomanda folosirea unor produse speciale. Se aplica produsul de indepartare a mucegaiului, este lasat sa inmoaie bine, apoi se freaca zdravan cu o periuta de dinti veche, sau o alta perie moale.

"Substantele chimice trebuie lasate sa actioneze inainte de spalare, este unul dintre trucurile care va fac munca mai usoara".

Dupa spalare, clatiti bine si luati in considerare refacerea chitului, daca au trecut mai mult de sase luni de cand a fost sigilat ultima data.

Degreseaza bucataria.

Curatarea bucatariei implica intotdeauna multa munca, mai ales atunci cand gatesti mult. Depistati toate petele de grasime de pe si din jurul plitei si indepartati-le cu apa si detergent de vase, sau cu degresant.

Se recomanda, de asemenea, inspectarea zonelor ferite privirii, cum ar fi partea superioara a dulapurilor de bucatarie suspendate.

Specialistii in curatenie recomanda un truc care sa ne usureze munca data viitoare: "asezati un strat de prosoape de hartie, care nu vor fi vizibile de jos, iar la urmatoarea curatenie doar le schimbati cu altele".

Stergeti dulapurile de bucatarie, si in exterior, si in interior, cu apa si detergent de vase.

Aruncati orice mancare expirata din camara.

O curatare minutioasa a frigiderului este, de asemenea, foarte importanta.

Ultimul punct de pe lista curateniei generale: podelele.

Pardoselile dure, cum ar fi lemnul, ceramica si piatra, ar trebui intai aspirate si apoi sterse. Daca podele sunt din lemn de esenta tare, mopul trebuie sa fie doar umed, niciodata ud, deoarece prea multa apa dauneaza lemnului.

Lemnul se curata foarte frumos cu un amestec de otet alb si apa, in parti egale. Daca nu aveti un dispozitiv de stoarcere a mopului, specialistii recomanda infasurarea acestuia intr-o carpa umeda, care are si avantajul de a putea fi curatat usor, ori de cate ori se murdareste, pentru a nu plimba murdaria prin casa.

Aspirati si spalati si zonele de sub mobilier, sau de sub covoare.

Pentru covoarele care arata un pic mai mohorate si poate chiar miros urat, specialistii vin cu o idee ingenioasa: imprastiati praf de copt peste ele si asteptati jumatate de ora inainte de a aspira. "Asta va scoate multa mizerie din covor si il va fac sa miroasa grozav".

Dupa ce ati terminat tot acest maraton, probabil va veti simtiti intr-atat de epuizati, incat veti tine minte si va veti invata minte. Nu mai lasati sa treaca mult timp fara sa faceti curatenie. Este mai usor sa faceti mai des si mai putin, decat sa lasati mizeria sa va cotropeasca si sa fiti nevoiti sa depuneti un efort, fizic si de timp, mult mai mare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce-a putut să găsească în baie patroana unui local proaspăt renovat: ”Ți-era frică să nu fi identificată de barmani?”
Ce-a putut să găsească în baie patroana unui local proaspăt renovat: ”Ți-era frică să nu fi identificată de barmani?”
Proprietara unui local din centrul orașului Cluj-Napoca s-a arătat revoltată pe rețelele sociale de felul în care a găsit toaleta, la numai câteva zile de la renovare. Astfel, conform...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#curatenie, #produse de curatenie, #mucegai, #podele, #parchet, #lemn, #gresie, #baie, #cada, #bucatarie , #bucatarie
Comentarii