Cum să folosești romul în bucătărie

Advertorial
Miercuri, 27 Octombrie 2021, ora 17:58
5431 citiri
Cum să folosești romul în bucătărie
rom FOTO: Shutterstock.com

Romul este un tip de alcool obținut prin fermentarea și distilarea sucului de trestie de zahăr și este utilizat pe scară largă la prepararea unor cocktailuri devenite clasice, însă poate fi un ingredient util și pentru gătit. Ca aromatizant, romul se potrivește foarte bine în produse de patiserie dulci sau vanilate, dar poate accentua și gustul unui fel de mâncare sărat. Iată mai jos cum poți să faci din rom un ingredient savuros și parfumat în felurile de mâncare preferate.

Tipuri de rom

Obținut prin fermentarea și distilarea trestiei de zahăr, romul există în mai multe variante, cu gusturi mai puternice sau atenuate, în funcție de perioada de maturare. Produs în regiuni diverse, de la Caraibe și America la India, romul este de obicei maturat în butoaie de stejar. Pe piață vei găsi tipuri de rom light (alb), folosit de obicei pentru cocktailuri precum Daiquiri, auriu și negru (dark), acesta din urmă fiind cel mai potrivit pentru gătit, pentru că este mai slab alcoolizat și are un gust mai dulce. De asemenea, vei găsi în magazine rom aromat, infuzat cu diverse ingrediente, precum vanilie, mango sau cocos, care poate fi folosit la prepararea unor cocktailuri tropicale cu multă gheață sau în deserturi.

Cum folosești romul în bucătărie

Romul negru și cel aromatizat sunt excelente pentru prepararea unor deserturi devenite deja clasice, precum baba cu rom, clătite, banane flambate, salate de fructe, crumble cu mere, gofre și înghețată cu stafide. Pe de altă parte, romul alb poate fi folosit în preparatele sărate pe bază de carne, de la pui la crustacee. În bucătăriile exotice, precum cea creolă sau haitiană, romul este foarte mult folosit, de exemplu, în sosurile pentru friptură. Iată mai jos două preparate cu rom delicioase.

Brioșe cu rom

Ingrediente: 500 ml lapte, 110 g făină, 250 g zahăr, 4 ouă, 1/2 păstaie de vanilie, 50 ml rom, 40 g unt

Mod de preparare: Această rețetă este rapidă și ușor de pregătit, dar aluatul ar trebui să fie făcut cu o zi înainte de servire, pentru că trebuie să stea peste noapte la frigider. Începe prin a fierbe laptele cu vanilie și unt. Într-un castron, combină făina și zahărul, apoi adaugă două ouă și două gălbenușuri, amestecă și toarnă laptele fierbinte. Omogenizează aluatul, lasă-l să se răcească și adaugă romul. Pune aluatul în frigider. A doua zi, preîncălzește cuptorul la 250° C și unge formele de brioșe cu grăsime, după care umple-le pe trei sferturi cu aluat. Coace zece minute, apoi redu temperatura cuptorului la 180° C și mai lasă brioșele o oră. Scoate-le din formă cât sunt încă fierbinți și savurează-le.

Friptură de porc cu rom și ananas

Ingrediente: 1,5 kg file de porc, 100 g unt, 40 g zahăr, 1 ananas, o jumătate de linguriță de fulgi de ardei iute (sau după gust), un vârf de cuțit praf de cuișoare, 50 ml rom, sare

Mod de preparare: Crestează bucata de carne în romburi și freac-o cu sare și fulgi de ardei iute. Într-o cratiță, pune jumătate din cantitatea de unt și rumenește bucata de carne pe toate părțile. Toarnă romul, flambează, apoi dă carnea la cuptor la foc mic, timp de o oră și 30 de minute. Taie ananasul în felii rotunde și caramelizează-l în zahăr, cuișoare și unt. Servește friptura cu feliile de ananas.

În concluzie, poți folosi romul în bucătărie pentru aromatizat, marinat și flambat diverse preparate, care vor deveni cu siguranță preferatele tale, pentru orice mese ale zilei, de la clătitele pentru mic dejun la creveții pentru cină. În doze mici, romul poate oferi arome spectaculoase, cu care îți vei uimi oaspeții, cu siguranță.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#prajitura cu rom, #retete, #briose, #friptura de porc , #bucatarie