Cum te ajuta sarea in casa?

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 06:45
17573 citiri
Cum te ajuta sarea in casa?

In cate feluri poti folosi sarea? Iar raspunsul Institutului Sarii, din SUA, este 14.000! Probabil ca nici nu exista un mineral mai versatil decat sarea.

Folosirea acesteia pentru conservarea hranei este una dintre reusitele civilizatiei - a ajutat oamenii sa nu mai depinda atat de mult de mancarea sezoniera, permitand si calatoriile la mare distanta. Totusi, in acea vreme era dificil sa se obtina.

Cu mijloacele de astazi, sarea este cel mai comun si la indemana mineral nonmetalic din lume; de fapt, resursele de sare sunt inepuizabile, conform Care2.

Cel putin din perioada medievala, sarea este folosita la curatenie, generatii si generatii bizuindu-se pe ea pentru tot felul de trucuri in casa si in jurul ei.

In bucatarie

Adauga in apa care fierbe. Multi cred ca daca adauga sare in apa aceasta o va determina sa fiarba mai repede, ceea ce e fals. Ce face sarea este sa determine apa sa fiarba la o temperatura mai mare, reducand astfel timpul de gatit.

Buna pentru cand crapa ouale. Pentru ca mareste temperatura de fierbere, face ca albusul sa se solidifice mai repede, atunci cand ouale s-au crapat, nemaiinprastiindu-se in ibric.

Testeaza prospetimea oualor. Doua lingurite de sare intr-un vas cu apa in care a fost asezat si un ou vor face ca acesta sa se ridice sau nu la suprafata, in functie de cat de proaspat e. Un ou proaspat va sta pe fundul paharului, in timp ce unul nu foarte proaspat, nu neaparat stricat, va pluti. Daca te temi sa nu fie stricat, sparge-l intr-un vas si bazeaza-te pe nas.

O alta strategie de a sti cat de proaspat este oul pe care esti pe cale sa il consumi este data de cat de usor se curata: daca intampini dificultati atunci e proaspat.

Mentine culoarea fructelor. Daca ai apucat sa decojeti niste fructe dar nu le-ai consumat inca, scufunda-le intr-o apa usor sarata pentru a nu dobandi nuanta maronie.

Inlatura mirosul de pe maini. Daca tocmai ai gatit si nu poti inlatura mirosul de ceapa, spala-te cu apa si sapun si apoi cu o solutie realizata din otet si sare.

In casa

Pentru curatenie. Alaturi de otet, sarea este eficienta in curatarea suprafetelor si inlaturarea mirosurilor, nefacand decat sa sporeasca actiunea otetului.

Curata frigiderul. Un amestec de sare si apa minerala poate fi folosit pentru curatat interiorul frigiderului, inlaturand totodata mirosurile. In plus, nu trebuie sa-ti faci griji ca substante toxice ajung in contact cu alimentele, asa cum s-ar intampla in cazul solutiilor de curatat din comert.

Curata suprafetele de cupru. Amesteca in parti egale sare, faina si otet pentru a obtine o pasta, pe care sa o asezi pe suprafata de cupru. Nu te atinge de suprafata timp de o ora, dupa care indeparteaza cu o carpa moale si clateste cu apa calduta.

Curata ibricul patat de cafea. Trucul pe care il cunoaste orice gospodina cu experienta presupune adaugarea de sare si cuburi de gheata in ibricul de cafea, invartirea viguroasa a acestuia si apoi clatirea.

La spalat

Scoate petele de vin Daca vreun invitat mai distrat a imprastiat vin pe taburet, incearca sa absorbi vinul cu un servetel, dupa care adauga repede niste sare, ce va scoate din material restul bauturii. Dupa cina, lasa materialul in apa rece, timp de 30 de minute si spala-l ca de obicei.

Usuca rufele iarna. Foloseste sare la finalul ciclului de spalat, la clatire, pentru ca rufele sa nu-ti inghete pe sarma, in cazul in care le usuci afara, iarna.

Invioreaza culorile. Spala perdelele colorate intr-o solutie de apa cu sare sau invioreaza suprafetele de material cu o carpa inmuiata in apa si sare.

Indeparteaza petele de transpiratie. Adauga 4 linguri de sare intr-un sfert de litru de apa fierbinte si lasa bluza sau orice s-a patat in acaesta solutie, pana cand petele vor iesi de la sine.

Curata petele de sange. Lasa la inmuiat orice s-a patat de sange in apa rece si sare, apoi spala in apa calduta si, eventual fierbe apoi piesa vestimentara afectata (numai daca e vorba despre bumbac, lana, sau fibre naturale, care suporta temperaturile inalte).

Indeparteaza petele de rugina si mucegai. Umezeste portiunea de material afectata cu un amestec de zeama de lamaie si sare si lasa obiectul afectat afara, in soare. Dupa ce s-a zvantat, clateste si lasa-l la uscat.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#sare curatenie, #sare gospodarie, #sare intrebuintari casnice, #sare pete , #bucatarie